Jump to content
Tadzik

Piwny Depozyt - Kraków "Strefa Piwa" (Ul. Krowoderska 37)

Recommended Posts

Witam,

 

od czerwca startuje nowy piwny depozyt w Krakowie w sklepie Strefa Piwa przy ul. Krowoderskiej 37. Depozyt czynny będzie w godzinach otwarcia sklepu czyli pon.-pt. 1300-2000, sob. 1100-2000.

 

Celem depozytu jest usprawnienie wymiany piw pomiędzy piwowarami domowymi.

 

Zasady depozytu:

- Piwa muszą być oznaczone, należy podać:

  • styl oraz możliwie jak najwięcej informacji (OG, FG, % ABV, IBU, surowce itp.)
  • nick z forum lub nazwisko w celu ułatwienia kontaktu degustującego z piwowarem,

- piwa wymieniamy w stosunki 1 do 1, lub zostawiamy więcej niż bierzemy,

- w miarę możliwości opisujemy swoje wrażenia z degustacji w tym wątku, lub zakładamy temat w dziale Degustacje Piw Domowych.

 

Bardzo proszę o nie przynoszenie piw:

- piw ewidentnie zakażonych, zepsutych, nieudanych – oszczędźmy sobie niemiłych wrażeń,

- piw przegazowanych – mogących grozić wybuchem,

- piw bez oznaczeń umożliwiających identyfikację piwowara.

 

 

Na start przynosimy więcej niż bierzemy, trzeba zapełnić skrzynkę.

 

W miarę możliwości będę w tym wątku podawał aktualny stan skrzynki.

 

P.S. Przy wymianie piw mile widziane piwo dla obsługi sklepu ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bitter od Tadzika

Po otwarciu lekki gushing, po nalaniu również widać wysoki poziom nagazowania, bitter chyba nie powinien być tak wysycony? : >

Aromat - piękna kompozycja estrów, chmielu i lekkiej słodowo-karmelowej nuty.

Smak - pijalne, super balans, fajnie czuć chmiel, ale tylko tyle, ile bym od piwa oczekiwał.

Jedyne do czego bym miał zastrzeżenia, to to wysycenie, widziałbym tu jednak dużo lżejsze, nawet nie dlatego, że wymaga tego styl, tylko po prostu imo lekko tutaj nie pasuje.

 

Dzięki!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za reckę :) Pierwszy raz użyłem Brewlabów i ewidentnie nie wyczułem ich możliwości głębokiego odfermentowania. Cieszę się jeśli poza tym nagazowaniem reszta smakowała.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przyniosłem:

1 x Rye Session IPA (rozlew 17.09.2014, 12,2°Blg, 100IBU, taka moja próba zrobienia coś ala Shark)

1 x Dry Stout (rozlew 18.07.2014, 12,2°Blg)

 

A wziąłem:

1 x Brown AIPA - Kacper Jasica

1 x Bright IPA - FurioSan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brown AIPA - Kacper Jasica

brak innych danych

 

Lekki gushing po otwarciu.

 

Kolor ciemnobrązowy, mętne.

Piana wysoka, złamanej bieli, średnio-pęcherzykowa, trwała.

Aromat średnia słodowość, lekki karmel, średnie nuty chmielowe, głównie żywiczne, cytrusy, trochę owoców (zwłaszcza po ogrzaniu), trochę aromatów od utlenienia, głównie lekki miód, także lekki karton, minimalny alkohol.

Smak słodowość, tostowa, podpiekana, lekki karmel, trochę czekolady, trochę orzechów, chmielowość średnia, głównie żywiczna, lekki alkohol.

Goryczka średnia do średnio-wysokiej, trochę pozostająca.

Odczucie w ustach pełnia pełnia średnio-niska, wysycenie średnio-wysokie, trochę szorstkie, rozgrzewające.

 

Ok, trochę już utlenione.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bright IPA - FurioSan

16°Blg

 

Kolor żółty, trochę zmętnione.

Piana średnia, biała, średnio-pęcherzykowa, trwała.

Aromat chmielowy, głównie korzenny, w drugiej nucie cytrusowy (głównie pomarańcza i cytryna), sporo nut utlenienia ale nawet dość przyjemnych (głównie miodowych, trochę winnych i kartonu), minimalny alkohol.

Smak chmielowy, korzenno-cytrusowy, lekka słodowość.

Goryczka średnio-wysoka, w miarę czysta, cytrusowa.

Odczucie w ustach pełnia średnio-niska, wysycenie średnio-wysokie, trochę cierpkie.

 

Ok, mimo ekstraktu orzeźwiające, niestety już utlenione.

Share this post


Link to post
Share on other sites

niestety już utlenione.

 

Piwo warzone 29.05.2014, rozlane w butelki 24.06.2014.

 

 

W depozycie zostawiłem

FES od Tadzika

Wit ... nie wiem od kogo

 

 

 

2x 70% Wheat Wine 22.5°Blg - bardzo bardzo niskie nasycenie - celowałem w dolną granicę - więc owe 1.4 to tak mało albo drożdże już nie dały rady.

2x 70% Wheat Dry stout 12.5°Blg - wysłodziny z powyższego

2x 100% Wheat Stout 15°Blg - piwo z brew session

 

 

Zachęcam do rozruszania depozytu - około 10 butelek jest moich :P

Edited by FurioSan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Depozyty zostały scalone więc wrzucam pełną listę piw:

Tadzik - Bitter x3

Tadzik&Dobrzanek - Coffee Stout x2

Kantor - Dry Stout x1

Kantor - Rye Session IPA x1

Bąku - Grodzisz x1

Latający Chińczyk - American Stout x1

Teddy Beer - Clasic Belgian Witbier x3

Kowalczyka - American Amber Ale x1

Kowalczyka - Weizen Bock x1

FurioSan - Wheat Wine, Wheat Dry Stout, Wheat Stout, American Wheat po 2, Bright IPA x1

 

Skrzynka jest na full więc w drodze wyjątku można wyjąć jedno piwo więcej niż się przynosi bo 2 skrzynek w tym momencie nie zrobię - przyspieszmy nieco rotację.

Edited by Tadzik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mała aktualizacja skrzynki:

Tadzik - Bitter x3

Tadzik&Dobrzanek - Coffee Stout x2

Kantor - Rye Session IPA x1

Bąku - Grodzisz x1

Latający Chińczyk - American Stout x1

Teddy Beer - Clasic Belgian Witbier x3

Kowalczyka - American Amber Ale x1

Kowalczyka - Weizen Bock x1

FurioSan - Wheat Dry Stout, American Wheat po 2, Wheat Wine, Wheat Stout, Bright IPA x1

Fazzou - Makak Japanese IPA Sorachi Ace Single Hop x2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dry Stout od kantora

 

Na początku bardzo minimalne syknięcie i faktycznie, trzeba było lać z góry, żeby jakaś piana się pojawiła, jak już się pojawia to ma piękny, jasnobrązowy kolor i jest dość delikatna, szybko znika.

Na pierwszym planie w aromacie oczywiście paloność, ale niepusta, może to autosugestia, ale kojarzy mi się bardzo z aromatem słodu brown, który niedługo przed piciem śrutowałem i wrzucałem do zacieru.

W smaku jest stoutowo, wytrawnie, dzięki czemu pije się bardzo łatwo. Aczkolwiek myślę, że ta wytrawność znajduje dyskretnie kontrę, bo piwo nie jest wodniste, czego w dry stoutach nie lubię, chociaż pewnie przy Blg niższym o te 1 - 2 stopnie byłoby już wodniście.

Odczucie w ustach bardzo gładkie, nagazowanie nie przeszkadza w odbiorze.

 

Znakomity dry stout generalnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

100% Wheat Stout od FurioSana

 

Na początek - ciekawy sposób opisania i jednocześnie ozdobienia butelek, przyczepić się można tylko do nieusuniętego kleju po etykiecie - psuje efekt.

 

Piana na początku ładna, ale słabo się trzyma, dość szybko opada może nie do zera, ale cienkiego kożucha, spodziewałem się czegoś więcej po takim zasypie. :)

W aromacie już to czego się można spodziewać, zachęcająca czekolada + kawa w połączeniu ze zbożowym aromatem, paloność i czekoladowość bardzo intensywna, przyjemna.

W smaku jest wytrawnie, kwaśno, wręcz cierpko, myślę że to za sprawą tego dużego udziału pszenicy. Przydałaby się jakaś słodka kontra dla tego wszystkiego - brak balansu jest głównym minusem. Lekkie nagazowanie na miejscu.

 

Piwo wziąłem, bo było ciekawe już z nazwy przez swoją eksperymentalność i o ile wykonane jest jak najbardziej poprawnie i chyba zgodnie z zamysłem, to oprócz pszenicy przydałoby się jeszcze jakieś zboże, które by wzbogaciło całość, a szczególnie smak.

No i jeszcze pytanie na koniec: Jak Ty to filtrowałeś?!

Share this post


Link to post
Share on other sites

100% Wheat Stout od FurioSana

 

To nie do końca moje piwo.

Warzylismy kolaboracyjnie na grillu u Przem0.

Warka była podzielona na 3 fermentory, każdy po swojemu fermentowal.

 

Z filtracja nie było istotnych problemów, rurki i lodówka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wheat Wine - FurioSan

 

Piany brak, za to dobra klarowność.

W zapachu owocowo głównie, czuć coś chmielu, głównie subtelne tropikalno-owocowe nuty, oprócz tego estry, ale jest też sporo alkoholu.

W smaku alkohol również dokucza, poza nim przyjemna chmielowa goryczka, trochę brakuje treści.

 

Piwo ciekawe, chmielowe trochę bardziej niż się spodziewałem, ale chyba mogłby jeszcze trochę poleżeć, żeby ten alkohol jakoś się ułożył.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piany brak, za to dobra klarowność.

 

gazowałem na 1.4 - więc nie ma co piany zbudować.

klarowność faktycznie jest ładna

 

Chmielone mocno z myślą o leżakowaniu, wtedy chmiel się 'wyblaknie' i alkohol ułoży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piany brak, za to dobra klarowność.

 

gazowałem na 1.4 - więc nie ma co piany zbudować.

klarowność faktycznie jest ładna

 

Chmielone mocno z myślą o leżakowaniu, wtedy chmiel się 'wyblaknie' i alkohol ułoży.

 

No jasne, lepsze to niż przegazować piwo z potencjałem na leżakowanie.

Nie przemyślałem tego - mogłem sobie zostawić i za rok zdegustować. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...