Jump to content
Tadzik

Piwny Depozyt - Kraków "Strefa Piwa" (Al. Beliny Prażmowskiego 49A)

Recommended Posts

DEPOZYT ZAMKNIĘTY

 

Witam,

 

od czerwca startuje nowy piwny depozyt w Krakowie w sklepie Strefa Piwa przy al. Beliny-Prażmowskiego 49A. Depozyt czynny będzie w godzinach otwarcia sklepu czyli pon.-pt. 1300-2000, sob. 1100-2000.

 

Celem depozytu jest usprawnienie wymiany piw pomiędzy piwowarami domowymi.

 

Zasady depozytu:

- Piwa muszą być oznaczone, należy podać:

  • styl oraz możliwie jak najwięcej informacji (OG, FG, % ABV, IBU, surowce itp.)
  • nick z forum lub nazwisko w celu ułatwienia kontaktu degustującego z piwowarem,

- piwa wymieniamy w stosunki 1 do 1, lub zostawiamy więcej niż bierzemy,

- w miarę możliwości opisujemy swoje wrażenia z degustacji w tym wątku, lub zakładamy temat w dziale Degustacje Piw Domowych.

 

Bardzo proszę o nie przynoszenie piw:

- piw ewidentnie zakażonych, zepsutych, nieudanych – oszczędźmy sobie niemiłych wrażeń,

- piw przegazowanych – mogących grozić wybuchem,

- piw bez oznaczeń umożliwiających identyfikację piwowara.

 

 

Na start przynosimy więcej niż bierzemy, trzeba zapełnić skrzynkę.

 

W miarę możliwości będę w tym wątku podawał aktualny stan skrzynki.

 

P.S. Przy wymianie piw mile widziane piwo dla obsługi sklepu ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak już wypełnicie skrzynki we wszystkich depozytach to - jeśli mogę zaproponować - możecie zacząć je rotować między depozytami

tj. w ustalony dzień przesunąć skrzynki o 1 depozyt - dzięki temu posmakujecie wypustów kolegów z innych depozytów :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szczerze mówiąc to mnie ta idea nie przekonuje. Jeśli miałbym wielkie ciśnienie spróbować piwa z innego depozytu to sobie do niego podjadę (jeszcze nie miałem takiej sytuacji). Oczywiście jeśli reszta depozytowiczów jest innego zdania to nie mam nic przeciwko ale z mojej strony mogę organizować jedynie wymianę w ramach Strefy Piwa (Krowoderska<->Beliny).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Weizenbock 17,5°blg od @kowalczyka

Aromat: Typowo koźlakowy, jest słodowość i karmelowość, są też banany.

Smak: Niezły balans słodowo goryczkowy, piwo nie przegięte w żadną stronę. Brak ewidentnych wad.

Na minus dość nietrwała piana oraz słabo zamaskowany posmak alkoholowy. Wyczułem też delikatną żelazistość.

Piwo bardzo poprawne, lekkie niedociągnięcia nie przeszkadzają w odbiorze :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tadzik dzieki za recke. To pierwsza opinia od osoby z doswiadczeniem w piwowarstwie na temat moich wyrobow, wiec samo stwierdzenie poprawnosci wykonania mnie cieszy. Alkoholowosc wynika z bardzo gwaltownego poczatku burzliwej. Temperatura wynosila dobrze ponad 20 stopni i nastapila ewakuacja z fermentora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na plus to, że ta temperatura dała fajne aromaty. Zawsze możesz się wtedy posiłkować wstawieniem fermentora w pojemnik z chłodną wodą co skutecznie zbije temperaturę do tych 18 czy 20°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tadzik&dobrzanek - Coffee Foreign Extra Stout 17°blg

 

kolor: niestety nie dam głowy, czy czerń czy ciemny brąz; nie pamiętam; na pewno piwo nie było przejrzyste,

piana: miałem szklankę, w której ledwo zmieściła się zawartość butelki, więc lałem aby nie było piany, mimo tego kożuszek utrzymywał się dość długo,

aromat: słody palone,

smak: jak dla mnie kapitalny; nie wiem czy taki był efekt zamierzony, ale piwo jest bardzo pijalne dzięki odczuciu lekkości w smaku; nie ma ciężaru ani inwazyjności słodów palonych, goryczka również nie zaburza poprzedzającego ją odczucia lekkości.

minusy: piwo startuje dość intensywnie z butelki po odkapslowaniu, ale może 1,5 h w lodówce to było za mało jeśli chodzi o schłodzenie. szczerze muszę przyznać, że nie wyczułem kawy,dopiero po pewnym czasie spostrzegłem coffee na butelce, ale składam to na karb moich marnych zdolności sensorycznych oraz wypitych wcześniej kilku piw.

Edited by kowalczyka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za recke. Staraliśmy się możliwie tak zbalansować piwo aby nie było przegięte w żadna stronę. Co do gazu to możliwe, że to jakaś felerna butelka bo polewałem ten stout na Birofilii i nic a nic nie wychodził z butelki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostawiłem wczoraj dwie sztuki "Latającego Chińczyka" - jeśli ktoś się pokusi to proszę o opinie.

 

latajacy-_eshapss.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wstawiłem:

  • 3x Classic Belgian Witbier

Zabrałem:

  • Bąki - Grodziskie 9°blg
  • Latający Chińczyk American Extra Roasted Stout

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

×
×
  • Create New...