Skocz do zawartości
Jacek W.

Kilka pytań dotyczących piwa z ekstraktów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Podepnę się do tematu. Chcę zrobić piwo z zestawu WES-a (1,7kg + 1,2kg). Mam pytania:

1. Czy zestawy WES-a 1,7 kg są nachmielone w ilości tylko na taką ilość słodu (1,7), czy jak dodam dodatkowe 1,2kg słodu niechmielonego to piwo wyjdzie "niedochmielone"?

2. Czy muszę przelewać na fermentację cichą czy można zostawić dłużej (około 14 dni) i zlać do butelek.

3. Co daje fermentacja cicha czy tylko lepsze wyklarowanie piwa?

Pozdrawiam

Jacek

 

Dori

Edit - wydzieliłam jako nowy wątek.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Witam,

Podepnę się do tematu. Chcę zrobić piwo z zestawu WES-a (1,7kg + 1,2kg). Mam pytania:

1. Czy zestawy WES-a 1,7 kg są nachmielone w ilości tylko na taką ilość słodu (1,7), czy jak dodam dodatkowe 1,2kg słodu niechmielonego to piwo wyjdzie "niedochmielone"?

2. Czy muszę przelewać na fermentację cichą czy można zostawić dłużej (około 14 dni) i zlać do butelek.

3. Co daje fermentacja cicha czy tylko lepsze wyklarowanie piwa?

Pozdrawiam

Jacek

Ad1 - Tak, brewkity WESA są nachmielone w proporcji, nazwijmy je 1:1. Jeżeli dodasz dodatkowo 1.2kg ekstraktu w celu zwiększania ilości piwa, to na pewno poziom goryczki będzie mniejsze.

Ad2 - Są różne szkoły. Większość przelewa jednak do nowego pojemnika/balony na cichą.

Ad3 - Lepsze wyklarowanie, mniejszą ilość drożdży w butelce, głębsze odfermnetowanie. Od zawsze robię cichą fermentację, więc ciężko mi powiedzieć jak jest bez niej. :tort:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedź. Niektórzy pisali o brewkitach WES-a, że po dodaniu 1,2 kg ekstraktu (cukru) piwo wyszło dobre. Zobaczymy:). Jak długo powinna trwać fermentacja cicha, bo burzliwa to będzie widać :tort:? Dzisiaj chyba zamieszam, bo już nie mogę się doczekać.

Jacek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Dzięki za odpowiedź. Niektórzy pisali o brewkitach WES-a, że po dodaniu 1,2 kg ekstraktu (cukru) piwo wyszło dobre. Zobaczymy:). Jak długo powinna trwać fermentacja cicha, bo burzliwa to będzie widać :tort:? Dzisiaj chyba zamieszam, bo już nie mogę się doczekać.

Jacek

W przypadku piw jasnych, nie wiem czy jest jakiś określony i ścisły czas pozostawienia na cichej. Myślę, że jak zostawisz na 7-10 dni, to będzie optimum.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Podpinam się pod wątek: interesuje mnie zrobienie piwka z tego zestawu: http://www.homebrewing.pl/piwo-pszeniczne-12st-blg-zestaw-surowcow-p-156.html, czy ktoś już robił piwko z tego typu zestawu? Czy jest trudniej od warzenia z gotowca czy to tylko różnica paru czynności?

Różnica jednej czynności. Zamiast gotować całości kilku minut gotujesz z chmielem przez godzinke (nie wiem jak jest w przepisie). Później musisz się pozbyć chmielin najlepiej przecedzając prze pieluszkę.

Według mnie piwko wyjdzie na pewno lepsze. Chmielony ekstrakt ma dla mnie dziwny posmak.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No i przede wszystkim musisz mieć gar odpowiedniej wielkości. O ile "gotowca" da się zrobić w 4-ro czy 6-cio litrowym garnku, tak piwo z tego zestawu wymaga chmielenia całości, czyli ok 24l. (Reszta odparuje i zostanie książkowe 20l.). Taki gar to podstawa, ale jeżeli jeszcze go nie masz, a nie wiesz, czy ci się to całe warzenie piwa spodoba, to moim zdaniem, spróbuj z gotowcami nachmielonymi.

 

Pozdrawiam

 

 

Edit. W sumie @Myszmen już to napisał, ale musiałem kilka razy przeczytać, żeby dojść do wniosku, że o to samo nam chodziło :tort:

Edytowane przez kolomar

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wielkie, bo myślałem, że wystarczy mały garnek, ale postaram się taki duży od kogoś po prostu pożyczyć. Jeśli uda mi się go załatwić i w miarę sprawnie sobie z nim poradzę to następnym krokiem będzie już prawdziwe zacieranie.

Edytowane przez farmi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Dzięki wielkie, bo myślałem, że wystarczy mały garnek, ale postaram się taki duży od kogoś po prostu pożyczyć. Jeśli uda mi się go załatwić i w miarę sprawnie sobie z nim poradzę to następnym krokiem będzie już prawdziwe zacieranie.

W zasadzie możesz nachmielić skoncentrowaną brzeczkę w małym garnku, a potem ją rozcieńczyć jak gotowca, ale jak dasz radę załatwić duży gar, piwo zdezydowanie zyska na tym.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 

Oczywiście możesz chmielić na np. 2 mniejsze garki :tort:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piwo z zestawu WES-a (1,7kg + 1,2kg) wychodzi dobre, Tylko warto uwarzyć 20 litrów, a nie 23 litry, tak jak zaleca instrukcja(podejrzewam że masz zestaw startowy WES :tort:) , dla mnie jest zbyt wodniste, przynajmniej zrobiło się gdy spróbowałem piwa z ekstraktów+chmiel. Sam sklep HomeBrewing.pl oferuje zestawy z ekstraktów WES gdzie jest 3,4 kg ekstraktu na 20 litów piwa i z tego zestawu wychodzą naprawdę super piwka. Polecam początkującym, nic trudnego a piwa super. Od początku przelewam piwo na cichą, bo jest różnica po burzliwej a po cichej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Wczoraj "zawarzyłem". Nastawiłem 19 l i wyszło koło 11blg. Nieźle się spieniło :tort:. Czekam aż przestanie bulgotać i przelewam na cichą (za Waszą radą).

Pozdrawiam

Jacek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Trzymam Kciuki :D

 

Ja w ostatnio na pszenicznym zestawie WES'a z HB.pl uczyłem kolegę i tak za 2 tygodnie - mogę wtedy dać znać co mu z tego wyszło :D

 

p.s. chmieliliśmy na 2 razy - bo garnek był za mały .

 

zdrówko

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie piwo z Brewkita Better Brew stoi na burzliwej już dziewiaty dzień i jeszcze bulga Poczekam jeszcze ze dwa dni ,zmierzę Blg [mierzyłam dwa dni temu i było 4Blg]i chciałabym zlać to piwo na cichą i tu moje pytanie -w zwiazku z tym ,iż planuję nastawić następne też na razie z brewkitów -tym razem z niechmielonych [Wes 1,7 +0,5kg + 800g glukozy] chmielenie Citrą -50g to czy mogę użyć tego osadu z dna fermentatora do tej wesowej warki ?jeżeli tak to w jakiej ilości?-nadmieniam ,ze były to drożdze nie opisane ,dodane przy tym brew kicie

Drugie pytanie to sposób chmielenia tym Citrą -w znalezionym przepisie pisze-60'-30g 10'-10g i 10g do cichej fermentacji.Wydaje mi się ,ze te ostatnie 10 g to tylko przymuli [w sensie zburzy klarowność ] ta warkę .Czy lepiej dodać na ostatnie 10'- 20g ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Żeby skompensować straty pofiltracyjne ( chmiel , drożdże ) warto wystartować od 22 - 23 litry ale po prostu podbić nieco ekstrakt np. suchym WES-em , ew. glukozą ( jeśli nie będzie jej za dużo nic nie nabroi w smaku )

 

Jeśli chodzi o terminy - mniej zwracaj uwagę na czas , bardziej na powtarzalne pomiary blg co dwa - trzy dni - to one potwierdzą Ci zakończenie fermentacji .

Ja robię tak - że trzymam w przybliżeniu ale tydzień , lagera dwa - pod koniec tego terminu mierzę , powtarzam za dwa dni aż stanie i do tej pory to się sprawdza .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem komu odpowiedziałeś ,więc ponawiam pytanie

 

 

 

 

U mnie piwo z Brewkita Better Brew stoi na burzliwej już dziewiaty dzień i jeszcze bulga Poczekam jeszcze ze dwa dni ,zmierzę Blg [mierzyłam dwa dni temu i było 4Blg]i chciałabym zlać to piwo na cichą i tu moje pytanie -w zwiazku z tym ,iż planuję nastawić następne też na razie z brewkitów -tym razem z niechmielonych [Wes 1,7 +0,5kg + 800g glukozy] chmielenie Citrą -50g to czy mogę użyć tego osadu z dna fermentatora do tej wesowej warki ?jeżeli tak to w jakiej ilości?-nadmieniam ,ze były to drożdze nie opisane ,dodane przy tym brew kicie

Drugie pytanie to sposób chmielenia tym Citrą -w znalezionym przepisie pisze-60'-30g 10'-10g i 10g do cichej fermentacji.Wydaje mi się ,ze te ostatnie 10 g to tylko przymuli [w sensie zburzy klarowność ] ta warkę .Czy lepiej dodać na ostatnie 10'- 20g ?

 

Nie chodzi mi o to kiedy zlać to piwo ,tylko ,czy mogę wykorzystać tą gęstwę -osad na dnie niewiadomego pochodzenia [z Brew kitu Better Brew tequila ]do następnego piwa z ekstraktów Wesa ,no i pytałam o chmielenie .

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oba piwa jak mniemam górnej fermentacji więc możesz jej użyć , natomiast jakie profile smakowe to da ? Zobaczysz i będziesz wiedzieć . Citra to mój ulubiony amerykanin . Daje fajne aromaty , ja tam widzę mango i grapefruita , Ci z lepszą sensoryką wspominają liczi i marakuję .

Ilości jak dla mnie za małe , szczególnie na aromat , te chmiele dość szybko je tracą . Ja do aipa single hopa dawałem w sumie 150 g do gotowania i 50 na cichą i piwo butelkowane 26.10 ma bogaty aromat .

 

Wysłane z mojego Pro dual 10 core przy użyciu Tapatalka

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak stało w przepisie z homebeer -Piwo jasne -cytrusowe smaki.Kurcze-nie mam więcej tej Citry dlatego pytałam o tą cichą -czy warto to dzielić

Acha no i ile tej gęstwy dodać?-w tym wiadrze jest jej cienko,[ewntualnie mam drożdze S-04 i Us -05]

Edytowane przez betiglo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Użyj US-05, ja bym sobie odpuścił te 10g na cichą i dodał je pod koniec gotowania. Troszkę mało tej citry, ale i tak będzie dobre ;)

Edit: ewentualnie jak będzie na burzliwej to dokup trochę tej citry i sypnij na cichą jeśli masz taką możliwość.

Edytowane przez Gąska

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

OK.Zapytam jeszcze odnośnie tych drożdzy kupiłam 3 paczki- 2szt Us-05 i 1szt S04 z zamiarem zrobienia trzech piw

1/z zestawu z brewkitów niechmielonych wesa+Citra

2/FAH-Full Aroma Hops

3/Polsko-Amerykańskie Pale Ale

Jak rozplanować te drożdze?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bym wszystko obleciał na US-05 może być w takiej kolejności jak podałaś, zbierając gęstwę oczywiście. Moim zdaniem piwa na gęstwie wychodzą dużo lepsze niż na świeżej paczce sucharków.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No dobra .Ja w zasadzie bardziej boję się tej gęstwy ,bo nigdy jej nie zbierałam .Na jednym z filmików Kopyra widziałam ,jak zbierał pianę z góry na burzliwej.Rozumiem,że gęstwę mam zebrać z dna fermentatora po zlaniu na cichą nie skrobiąc do samego dna .Ile tej gęstwy [łyżek] wystarczy do zadania do kolejnej brzeczki?

[Zobowiązuje się gdzieś jeszcze doczytać ,ale każda informacja dla mnie bezcenna]

 

Już trochę poczytałam,nie wiem tylko ,czy za duża ilość nie zaszkodzi piwu-"nie chciałabym włosa dzielić na czworo" i dzielic ta gęstwę na kilka razy ,chodzi mi o to,czy piwo nie będzie miało jakiś drożdzowych posmaków jak dam do niego całą zebrana gęstwe?

Edytowane przez betiglo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

Pod tym adresem kryje się kalkulator, za pomocą którego obliczysz ile potrzebujesz gęstwy do Twojego piwa. W razie niejasności pytaj zawsze ktoś Ci pomoże :)

Co do samej procedury zbierania gęstwy, to postaram się po krótce opisać jak to wygląda u mnie. Podstawowa sprawa to reżim sanitarny. Wszystko co ma kontakt z gęstwą musi być czyste i zdezynfekowane. Ja przy okazji dezynfekcji wiadra, wężyków itp. dezynfekuje słoik 1L (najlepiej nowy) i ewentualnie łyżkę. Po przelaniu piwa na cichą, zostawiam nad gęstwą trochę piwa. Bełtam trochę fermentorem żeby wszystko się ładnie odkleiło od dna. Wacikiem nasączonym spirytusem przemywam ściankę fermentora na szerokości ok. 10cm i tym miejscem zlewam całą zawartość do wcześniej przygotowanego sloika. Przykrywam pokrywką (lepiej szczelnie nie zakręcać) całość pakuje w woreczek i umieszczam w lodówce. Tak zebraną gęstwę zużywam w terminie do dwóch tygodni. Do mocniejszych piw i lagerów zazwyczaj używam całości, zlewając z góry najpierw piwo. Gęstwę z lodówki lepiej wyjąć parę godzin przed planowanym zadaniem, żeby powoli ogrzała się do temperatury brzeczki. Myślę, że sobie poradzisz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja dwa razy robiłem na gęstwie i to kompletnie bez większego doświadczenia i nie aż tak dokładnie to robiąc jak Gąska i nic się nie stało . Później ni stąd ni zowąd pomyślałem , że się trochę boję tej gęstwy i zaprzestałem . Powodem było też planowanie warek - nie miałem nic akurat pod te gęstwy . Dwie tak zmarnowałem .

Teraz będę lepiej to planował i wrócę do gęstwy , choć z sucharkami też na razie jakoś idzie .

Też uważam , że lepiej pójść w kierunku tych US-05

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×