Jump to content
Sign in to follow this  
szfagir

BeerSmith2 - objaśnienia

Recommended Posts

Witam!

 

Zaczynam zabawę z programem BeerSmith2 i nie wiem jak mam odczytywać dwie informacje: Wielkość Partii oraz Objętość Początkową (pierwszy screeny). Czy Wielkość Partii to jest ilość brzeczki jaką chcę otrzymać, a Objętość Początkowa to ilość wody w której mam zacierać słód? Trochę duża jest różnica w litrach (10L) między pierwszą wartością a drugą. Czy może mi to ktoś wyjaśnić?

Drugi screen przedstawia recepturę z jaką chcę zrobić eksperyment. Będzie to moja czwarta warka i tym razem chcę się posiłkować programem. Pierwsze 3 warki to Full Aroma Hoops robione metodą częściowo przepisową, a częściowo na oko.

 

Dzięki

szfagir

post-9165-0-93781400-1401695521_thumb.png

post-9165-0-17294600-1401695706_thumb.png

Edited by szfagir

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wielkość partii (Twoje 17L) to ilość brzeczki jaka ma trafić do fermentora (po chmieleniu, przed zadaniem drożdży)

Objętość gotowania (trochę u Ciebie za duża 27,93L) to ilość z jaka zaczynasz gotowanie - więc coś tu nie gra, bo wychodzi na to, że musisz odparować i stracić z chmielinami aż 10L brzeczki. Sprawdź ustawienie swojego gara w programie. Powinieneś mieć więcej brzeczki o 2-3L czyli ok. 20L, a nie prawie 28L

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest cały temat odnośnie BS - poczytaj następnym razem proszę użyć wyszukiwarki

 

Co do wielkości partii, to ilość otrzymanego piwa, także w objętości początkowej uwzględnione są wszystkie straty (odparowanie, osady, fermentacja). Musisz to sobie dobrać eksperymentalnie w trakcie kolejnych warek.

 

Co do drugiego screen'a to masz błędnie ustawione chmielenie, chyba, że wszystko sypiesz na goryczkę. Zmień czasy dodawania poszczególnych odmian chmielu

Edited by leszcz007

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo dziękuję za rozwiązanie mojego problemu. Obecnie mam ustawione odparowanie na poziomie 2L z 20L + 0,5L straty na osad. Wszystko teraz ładnie się wylicza.

Odnośnie chmielenia to goryczkę lubię, a swój smak dopiero znajdę. Teraz pozostaje mi czytanie i zagłębianie wiedzy:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.