Jump to content
Sign in to follow this  
scooby_brew

Budujemy kegerator z mini-lodówki.

Recommended Posts

Budujemy kegerator z mini-lodówki.

 

 

Mój stary kegerator trafił szlag. Więc buduję nowy. Kupiłem taką używaną mini-lodówkę, $50 na Craigslist (tutejsza Alegro). Objętość w środku jest 4.4 stóp2, na zewnątrz w inczach 32*21*19. Typ lodówki to Magic Chef MCPR445S1. Do budowy użyję kolumny i drip-tray z mojego poprzedniego kegeratora.

 

IMG_20140530_194902_850.jpg

 

Z lodówki trzeba będzie usunąć półki w drzwiach bo zabierają za dużo miejsca, tzn. usuwam cały plastik z drzwi. Trzeba będzie też usunąć zamrażalkę bo corniliusy są za wysokie.

IMG_20140530_194912_032.jpg

 

 

Muszę też odmontować regulator temperatury aby móc obniżyć element chłodniczy. Po usunięciu drzwi z zamrażalki, zginam element chłodniczy (dół zamrażalki) tak aby prawie dotykał tylnej ściany. trzeba uważać, żeby nie złamać albo nie zablokować rurki która doprowadza freon do elementu chłodniczego.

IMG_20140530_201102_639.jpg

 

 

W tym momencie kegerator jest gotowy jeżeli chcesz używać tylko kranika piknikowego.

IMG_20140531_134924_982.jpg

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie moglem sie powstrzymac

A należało się powstrzymać, lub chociaż przez chwilę zastanowić się przed napisaniem tego postu :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mnie natomiast ciekawi ten sposób wykrywania freonu czy też czynnika chłodzącego. Jakieś logiczne i naukowe wyjaśnienie na jakiej zasadzie ma nam pomóc skrobia z alkoholem? Człowiek uczy się całe życie i nigdy nie wiadomo kiedy ta wiedza będzie przydatna a sam sposób mnie zaciekawił ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie moglem sie powstrzymac

 

 

 

jakbyś tyle lat w hameryce mieszkał to nie tylko o polskich literach byś zapomniał ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mnie natomiast ciekawi ten sposób wykrywania freonu czy też czynnika chłodzącego. Jakieś logiczne i naukowe wyjaśnienie na jakiej zasadzie ma nam pomóc skrobia z alkoholem? Człowiek uczy się całe życie i nigdy nie wiadomo kiedy ta wiedza będzie przydatna a sam sposób mnie zaciekawił ;)

Wygląda na to, że się pomyliłem i niektóre modele takich mini-lodówek mają na górze gorącą linię z freonem do kondensatora a nie zimną linię z freonem. I ta pasta chyba działa tak, że wysycha szybciej nad tą linią.

 

BTW, wygląda na to że rozwiązałem pewien kłopot, który miałem z tą kolumną: w kolumnie zbierało się cieplejsze powietrze i chyba przez to piwo się bardzo pieniło. Myślałem, żeby zainstalować jakiś wiatraczek, ale w końcu rozwiązałem to w ten sposób, że w kolumnę wsadziłem rurkę miedzianą, a drugi koniec rurki wsadziłem za element chłodzący. Rurka jest wyraźnie zimniejsza od otoczenia w dotyku i pomaga mi trzymać piwo w linii w kolumnie zimne. :)

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za wyjaśnienie. Aczkolwiek gdyby ja miał robić to chyba poszukałbym jakiejś specyfikacji technicznej lodówki. Może tam udałoby się znaleźć to co nas interesuje. No ale nie ma co schodzić z tematu, gratulacje za ładny kegerator :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

A to chyba sama lodówka ja mówię o całym osprzęcie

 

Lodówka z przesyłką 200 zł nalewak 200zł płyta meblowa uchwyty i kółka 200zł.Swojej robocizny nie liczę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.