Skocz do zawartości

Stosowanie sody kaustycznej


Rekomendowane odpowiedzi

Dwa pytania: 1. czy fermentor trzeba zalewać pod dekiel czy działa oparami? 2. Czy po przerobieniu jednego fermentora (kilka godzin) można ten sam płyn przelać do drugiego?

Bo mi się na totalną dezynfekcję sprzętu po sezonie wzięło...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy opary, na pewno kontaktowo. Roztwór używam zwykle jakiś miesiąc, startując z ok. 4% żeby mieć bufor, bo traci on swoje właściwości z czasem. Rozróżniam dwa rodzaje czyszczenia:

  • po każdym przebiegu przepłukuję fermentator i wszelkie zakamarki pokrywki niewielką ilością
  • raz na jakiś czas "totalna zagłada", czyli fermentator do pełna na kilka dni. a jako że mam jeden fermentator przeznaczony na moczenie butelek to planuję tak, by ten roztwór przeszedł przez wszystkie fermentatory w domu a na końcu wymienił "kończący" się roztwór z wspomnianego wiadra

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.