Jump to content

Stosowanie sody kaustycznej


zbynieks
 Share

Recommended Posts

Dwa pytania: 1. czy fermentor trzeba zalewać pod dekiel czy działa oparami? 2. Czy po przerobieniu jednego fermentora (kilka godzin) można ten sam płyn przelać do drugiego?

Bo mi się na totalną dezynfekcję sprzętu po sezonie wzięło...

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem czy opary, na pewno kontaktowo. Roztwór używam zwykle jakiś miesiąc, startując z ok. 4% żeby mieć bufor, bo traci on swoje właściwości z czasem. Rozróżniam dwa rodzaje czyszczenia:

  • po każdym przebiegu przepłukuję fermentator i wszelkie zakamarki pokrywki niewielką ilością
  • raz na jakiś czas "totalna zagłada", czyli fermentator do pełna na kilka dni. a jako że mam jeden fermentator przeznaczony na moczenie butelek to planuję tak, by ten roztwór przeszedł przez wszystkie fermentatory w domu a na końcu wymienił "kończący" się roztwór z wspomnianego wiadra

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.