Jump to content
Sign in to follow this  
coder

Jak długo trzeba chłodzić fermentację?

Recommended Posts

Temat na czasie :)

 

Spotkałem się z opinią, że utrzymanie właściwej temperatury fermentacji jest istotne tak naprawdę tylko do momentu przejścia fazy wysokiej piany, żeby przefermentowało tak ze 75% cukrów, czyli praktycznie 3-4 dni, potem już nic złego nie może się stać.

 

Czyli praktycznie trzeba się przyłożyć do właściwego schłodzenia do temperatury zadania drozdży, uważnie pilnować temperatury przez 3-4 dni, a potem można już mu się pozwolić powoli ogrzać do temperatury pokojowej.

 

Spotkałem się tez ze stwierdzeniem, ze lepiej jet fermentować w nieco wyższej, ale stabilnej temperaturze niż nadmiernie bujać temperaturą w górę i w dół.

 

http://www.homebrewtalk.com/f128/how-long-temp-important-128081/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgodzę się z pierwszą opinią. To ma sens, po fermentacji trzeba zrobić redukcję dwuacetylu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...