Jump to content
Sign in to follow this  
Ciptongue

Czy można dodać za dużo gęstwy?

Recommended Posts

Mam pytanie...zamierzam po raz pierwszy wykorzystać gęstwę przy fermentacji. Mam taki plan, żeby najpierw zrobić piwo 12 blg i użyć jednej saszetki suchych drożdży, i potem dodać gęstwy z tego piwa do kolejnego, tym razem 16 blg. Czy mogę po prostu wlać piwo 16 blg do fermentatora, w którym fermentowało to 12 blg, bez żadnego zbierania gęstwy, po prostu po zlaniu jednego na cichą, wlać od razu drugie na burzliwą? Czy to w ogóle możliwe żeby przedobrzyć w ten sposób z ilością drożdży? Czy piwo tylko szybciej przefermentuje, czy będzie to jakoś dodatkowo wpływało na smak i aromat (jakaś autoliza itp.)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy mogę po prostu wlać piwo 16 blg do fermentatora, w którym fermentowało to 12 blg, bez żadnego zbierania gęstwy, po prostu po zlaniu jednego na cichą, wlać od razu drugie na burzliwą?

IMHO, tak.

Robię tak od dawna choć pewnie wielu się burzy na takie praktyki ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robię tak od dawna choć pewnie wielu się burzy na takie praktyki ;)

Ja się burzę i robię tak bardzo często, głównie w lagerach :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poszukaj pod hasłem "overpitching".

pierwszy wynik z google'a

 

Wydaje mi się, że "yeast cake" to właśnie drożdże na dnie fermentora i jak widać część osób praktykuje i sobie chwali, inna część uważa że to tak samo złe jak dodanie za małej ilości drożdży.

 

Pewnie jako początkujący nie zauważysz różnicy i możesz śmiało lać, jeśli piwo w fermentorze nie jest podejrzane o żadną infekcję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tak zrobiłem wczoraj pierwszy raz:) Zobaczymy co wyjdzie. Przefermentowało bardzo szybko:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potwierdzam u mnie po zalaniu nową brzeczką drożdze rozjuszyły się po 3 godzinach. Szał pał był. Ale trzeci raz bym chyba nie zalewał bez czyszczenia zbiornika.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A nie lepiej przygotować sobie czyste, zdezynfekowane wiaderko, wlać do niego brzeczkę a następnie wlać gęstwę z tego wiaderka, w którym wcześniej było piwo - również bez zbierania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak też mozna ale po pierwszej fermentacji trupów jest nsa tyle mało zsrr nie wpływają nsa piwo po drugiej myślę że też nie chociaż jeszcze nie zalewalem wiecej jak dwa razy ;) A przeplukanie gestwy i przelanie świeżych po odstaniu to też opcja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.