Maszat Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Witam. Kilka miesięcy temu robiłem RISA 30 blg jego warzenie zajęło mi prawie 12 h bo sporo musiałem odparować i teraz myślę o ponownym uwarzeniu jednak chciałbym zrobić go z użyciem ekstraktu + zacier ( dzięki temu będę miał mniej słodu do zacierania). I oto moje pytania: 1. Używałbym płynnych ekstraktów niechmielonych jednak czy da się jakoś wyliczyć o ile podbijają ekstrakt przykładowo 1,7 kg ekstraktu podbije ekstrakt brzeczki 25 l o 10 blg czy np 0,5 kg ekstraktu ile jest w stanie podbić mój ekstrakt końcowy przyjmując że celuję w 25 l ? 2. Czy to dobry pomysł do RISA użyć jasnego ekstraktu a ciemne słody użyć do zacierania ? 3. Myślę że tej metody mógłbym używać nawet do zwiększania ilości warki czyli pod koniec chmielenia daje ekstrakt słodowy a na koniec rozcieńczam i w ten sposób uzyskuje np 35 l brzeczki, co o tym myślicie ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 (edytowane) Nie jestem w stanie pomóc doraźnie, ale podrzucę to, co widziałem gdzieś na forum - być może nie czytałeś: http://www.piwo.org/...s/page__hl__ris Dodatkowo dla ekstraktów np. dla WES'a masz na ich stronie tabelkę (na samym dole strony) z różnymi ilościami ekstraktu i wody oraz wynikowym Blg: http://wes.pl/index....m=pk&&m=3&&md=3 Z niej możesz sobie wyliczyć, że w bardziej ekstraktywnych piwach, przy 20L nastawu, potrzeba ok. ~0,27kg ekstraktu do podniesienia Blg o 1. Nie jest to w pełni sprawdzony i matematycznie poprawny wzór, bo dodając ekstraktu musisz jednocześnie zmniejszać ilość wody, aby zachować litraż nastawu, ale wyliczysz nim szybko ile "mniej więcej" potrzebujesz ekstraktu. Edytowane 29 Maja 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się