Jump to content
Sign in to follow this  
Maszat

Zacieranie + ekstrakt słodowy a blg

Recommended Posts

Witam. Kilka miesięcy temu robiłem RISA 30 blg jego warzenie zajęło mi prawie 12 h bo sporo musiałem odparować i teraz myślę o ponownym uwarzeniu jednak chciałbym zrobić go z użyciem ekstraktu + zacier ( dzięki temu będę miał mniej słodu do zacierania).

I oto moje pytania:

1. Używałbym płynnych ekstraktów niechmielonych jednak czy da się jakoś wyliczyć o ile podbijają ekstrakt przykładowo 1,7 kg ekstraktu podbije ekstrakt brzeczki 25 l o 10 blg czy np 0,5 kg ekstraktu ile jest w stanie podbić mój ekstrakt końcowy przyjmując że celuję w 25 l ?

2. Czy to dobry pomysł do RISA użyć jasnego ekstraktu a ciemne słody użyć do zacierania ?

3. Myślę że tej metody mógłbym używać nawet do zwiększania ilości warki czyli pod koniec chmielenia daje ekstrakt słodowy a na koniec rozcieńczam i w ten sposób uzyskuje np 35 l brzeczki, co o tym myślicie ?

 

Pozdrawiam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie jestem w stanie pomóc doraźnie, ale podrzucę to, co widziałem gdzieś na forum - być może nie czytałeś: http://www.piwo.org/...s/page__hl__ris

 

Dodatkowo dla ekstraktów np. dla WES'a masz na ich stronie tabelkę (na samym dole strony) z różnymi ilościami ekstraktu i wody oraz wynikowym Blg: http://wes.pl/index....m=pk&&m=3&&md=3

Z niej możesz sobie wyliczyć, że w bardziej ekstraktywnych piwach, przy 20L nastawu, potrzeba ok. ~0,27kg ekstraktu do podniesienia Blg o 1. Nie jest to w pełni sprawdzony i matematycznie poprawny wzór, bo dodając ekstraktu musisz jednocześnie zmniejszać ilość wody, aby zachować litraż nastawu, ale wyliczysz nim szybko ile "mniej więcej" potrzebujesz ekstraktu.

Edited by ThoriN

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.