Jump to content
Sign in to follow this  
adanjan

Górskie Dubeltowe - III miejsce VII KPD Zywiec, II na Słowacji

Recommended Posts

II miejsce na SLOVAK HOMEBREWING STAR 2009 (Piwo extra ze słodów)

III miejsce na VII KPD Zywiec (Doppelbock / Koźlak Dubeltowy)

 

Zasyp: 6 kg

- s. pilzneński 3,05 kg

- s. monachijski 2,50 kg

- s. karmel jasny 0,35 kg

- s. karmel ciemny 0,10 kg

 

 

Zacieranie:

- słód do 12L wody ok. 55st. C

- 15' -52st. C

- 15'- 63st. C

 

- dekokt 1/3 podgrzewam do 72 st.C - 10 min | - reszta cały czas (ok. 30 min) w 63 st. C

- dekokt podgrzewam do wrzenia - 20 min |

 

- dekokt małymi porcjami wlewam do zacieru głównego tak aby całość miała ok 72st. C

 

- 30' - 72st. C

- 10' - 75st. C i filtracja

 

Wysładzanie:

- ok. 3x4L

 

Gotowanie - 90 min

Chmielenie:

- 0' - 25g Marynki

- 60' - 20g Lubelskiego

- 80' - 10g Lubelskiego

- 90' - STOP

 

Wyszło: 19 litra, 18,5 Blg

Schłodzone do 15 st.C i zadane gęstwą: W2124

 

Fermentacja:

- burzliwa - 10 dni w temp. 8-10 st.C

- cicha - 14 dni w temp. ok. 6 st.C

(odfermentowało 4,2 Blg)

 

Butelkowanie:

120 g glukozy na 19 litrów piwa

Ocena jury z Żywca - niestosowny aromat owocowy. W smaku trochę niezrównoważone. Zbyt lekkie.

 

EDIT:walnąłem się z temperaturami fermentacji (poszły z przepisu na mój mix podlaski), dzięki Darko za zwrócenie uwagi:)

Edited by adanjan

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ocena jury z Żywca - niestosowny aromat owocowy. W smaku trochę niezrównoważone. Zbyt lekkie.

Pewnie dlatego, że fermentowane w dość wysokiej temperaturze.

Czy to piwo dostałem od Ciebie? Było bardzo dobre, wytrawne, choć mnie smakowało na 20°Blg. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ocena jury z Żywca - niestosowny aromat owocowy. W smaku trochę niezrównoważone. Zbyt lekkie.

Pewnie dlatego' date=' że fermentowane w dość wysokiej temperaturze.

Czy to piwo dostałem od Ciebie? Było bardzo dobre, wytrawne, choć mnie smakowało na 20°Blg. :)[/quote']

Ano te, faktycznie było mocne ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wyszło: 19 litra' date=' 18,5 Blg

...

120 g glukozy na 29 litrów piwa[/quote']

Otrzymałeś 19 czy 29l?

Receptura wylądowała w http://wiki.piwo.org/index.php/Kategoria:Receptury_ze_s%C5%82od%C3%B3w ;)

oczywiście, że 19, jako, że "format" receptury kopiowałem z wcześniejszej, zapomniałem poprawić ilość na samym dole, już naprawiam, dzięki za zauważenie błędu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...