Jump to content

Górskie Dubeltowe - III miejsce VII KPD Zywiec, II na Słowacji


 Share

Recommended Posts

II miejsce na SLOVAK HOMEBREWING STAR 2009 (Piwo extra ze słodów)

III miejsce na VII KPD Zywiec (Doppelbock / Koźlak Dubeltowy)

 

Zasyp: 6 kg

- s. pilzneński 3,05 kg

- s. monachijski 2,50 kg

- s. karmel jasny 0,35 kg

- s. karmel ciemny 0,10 kg

 

 

Zacieranie:

- słód do 12L wody ok. 55st. C

- 15' -52st. C

- 15'- 63st. C

 

- dekokt 1/3 podgrzewam do 72 st.C - 10 min | - reszta cały czas (ok. 30 min) w 63 st. C

- dekokt podgrzewam do wrzenia - 20 min |

 

- dekokt małymi porcjami wlewam do zacieru głównego tak aby całość miała ok 72st. C

 

- 30' - 72st. C

- 10' - 75st. C i filtracja

 

Wysładzanie:

- ok. 3x4L

 

Gotowanie - 90 min

Chmielenie:

- 0' - 25g Marynki

- 60' - 20g Lubelskiego

- 80' - 10g Lubelskiego

- 90' - STOP

 

Wyszło: 19 litra, 18,5 Blg

Schłodzone do 15 st.C i zadane gęstwą: W2124

 

Fermentacja:

- burzliwa - 10 dni w temp. 8-10 st.C

- cicha - 14 dni w temp. ok. 6 st.C

(odfermentowało 4,2 Blg)

 

Butelkowanie:

120 g glukozy na 19 litrów piwa

Ocena jury z Żywca - niestosowny aromat owocowy. W smaku trochę niezrównoważone. Zbyt lekkie.

 

EDIT:walnąłem się z temperaturami fermentacji (poszły z przepisu na mój mix podlaski), dzięki Darko za zwrócenie uwagi:)

Edited by adanjan
Link to comment
Share on other sites

Ocena jury z Żywca - niestosowny aromat owocowy. W smaku trochę niezrównoważone. Zbyt lekkie.

Pewnie dlatego, że fermentowane w dość wysokiej temperaturze.

Czy to piwo dostałem od Ciebie? Było bardzo dobre, wytrawne, choć mnie smakowało na 20°Blg. :)

Link to comment
Share on other sites

Ocena jury z Żywca - niestosowny aromat owocowy. W smaku trochę niezrównoważone. Zbyt lekkie.

Pewnie dlatego' date=' że fermentowane w dość wysokiej temperaturze.

Czy to piwo dostałem od Ciebie? Było bardzo dobre, wytrawne, choć mnie smakowało na 20°Blg. :)[/quote']

Ano te, faktycznie było mocne ;-)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Wyszło: 19 litra' date=' 18,5 Blg

...

120 g glukozy na 29 litrów piwa[/quote']

Otrzymałeś 19 czy 29l?

Receptura wylądowała w http://wiki.piwo.org/index.php/Kategoria:Receptury_ze_s%C5%82od%C3%B3w ;)

oczywiście, że 19, jako, że "format" receptury kopiowałem z wcześniejszej, zapomniałem poprawić ilość na samym dole, już naprawiam, dzięki za zauważenie błędu.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.