Jump to content

Recommended Posts

Pochodzenie

Wyizolowany w New Zealand Smoothcone

Zastosowanie

Aromatyczny/goryczkowy

 

Aromat

Świeża skórka cytrusów, obecne również aromaty żywiczne i trawy cytrynowej.

 

Głównie używany w stylach

Ale

 

Informacje dodatkowe

Wyhodowany w New Zealand Horticultural Research Centre. Wypuszczony na rynek w 1976 wcześniej znany jako Super Alpha.

 

Zawartość alfa-kwasów

10 - 12%

 

Zawartość beta-kwasów

7 - 8.5%

 

Zawartość ko-humulonu

33 - 36%

 

Olejek ogółem

1.3 mL / 100g

 

Mircen

~29.2% całości

 

Humulen

~33.2% całości

 

Kariofilen

~10.1% całości

 

Farnezen

< 1% całości

 

Ogólne wrażenia

Łączy w sobie rześką goryczkę i dobre właściwości aromatyczne; często używany do "balansowania" nowozelandzkich ales i lagerów. Równie dobrze spisuje się jako jedyny chmiel, jak i w mieszankach z innymi.

 

Źródło: https://www.hopunion...aland-dr.-rudi/

Edited by Cichus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dla mnie to on nadaje się tylko jako dodatek do innych chmieli.

Tworzy równie dużo gorzkich cytrusów, co żywic, a jego aromat i smak tłumi wszystko, co chcielibyśmy w piwie wyczuwać.

Jednym słowem radziłbym uważać z ilością, bo zdominować piwo może w stopniu zbyt dużym.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.