Jump to content
mariucha

Mikrobrowar "CELA"

Recommended Posts

Witam wszystkich i od razu zaznaczam, żeby nie było niejasności, że nie warzę piwa przy ul. Kopernika w Białymstoku, ale nazwa związana jest z tym jak czuł się naczelny browarnik zacierając swoje pierwsze warki pod okiem LP, której nie w smak było to co widziała i na bieżąco wymyślała coraz nowe warunki i obostrzenia odnośnie sposobu korzystania z mieszkania.

 

Mój browar powstał 01.05.2014r (niektórzy pamiętają, że to Święto Pracy), wówczas dotarł do mnie sprzęt - (zestaw z BA). Od tej pory myślę, że browar działa przyzwoicie, zobaczymy co będzie dalej.

 

#1 warka - brewkit "Piwo domowe Pale Ale Gozdawa - Klasa Piwosz 1,7kg" - z dodatkiem 1 kg cukru i drożdżami w zestawie.

Wyszło z niego 18l. pijalnego piwka o dość "płaskim" smaku, ale drugi ze sceptyków mojego hobby a mianowicie

protoplasta mojej LP oświadczył po wspólnej degustacji cyt. "...nawet wygląda i smakuje jak piwo"

Niech to wystarczy za komentarz.

 

#2 warka - brewkit "Geordie Dark Mild" - to piwo właśnie zakończyło refermentację w temp. pokojowej, było ono załączone

do zestawu BA, dzisiaj trafiło na leżakowanie do piwnicy. Oczywiście pierwsza degustacja już się odbyła

piwo jest pijalne ale bez rewelacji. Aha do tego piwa użyłem zamiast cukru mieszanki suchego słodu i glukozy

"Brewkit plus"

 

#3 warka - jednocześnie pierwsza zacierana została popełniona w dniu 19.05.2014 był to Best Bitter według receptury:

 

- słód monachijski - 2,7 kg,

- słód pilzneński - 1,5 kg,

- słód wiedeński - 1 kg,

- słód karmelowy ciemny - 0,35 kg

- chmiel Magnum granulat- 35g

- chmiel Hallertau Trad.- 25g

60 min w temp. 68 C

filtrowanie po podniesieniu do 76 C

wysładzanie 4l+4l+4l w temp 78 C

chmiel Magnum - 60 min

chmiel Hallertau Trad.- 10 min

BLG końcowe - 12

fermentacja burzliwa w temp. 21 c rehydratowanymi drożdżami Us-05 - 7 dni (BLG zeszło do 4)

 

Obecnie stoi na cichej (obj. 20 l.) - Uwagi (strasznie duże straty w objętości w stosunku do objętości

w fazie burzliwej - 23l.) Na przyszłość należy zakupić woreczki do chmielenia a nie wrzucać chmielu

luzem do brzeczki. W najbliższą sobotę i niedzielę planuję zmierzyć BLG i jak się nie zmieni pójdzie

na refermentację w butelki.

 

#4 warka - Pilsner

- słód pilzneński - 4,3 kg,

- słód monachijski - 0,7 kg,

- chmiel Marynka gr - 45 g

- chmiel lubelski gr - 30 gr

10 min w temp. 52 C

40 min w temp. 65 C

20 min w temp. 72 C

wysładzanie 4l+4l+4l w temp. 78 C

chmiel marynka - 25g - 60 min

chmiel marynka - 20g - 30 min

chmiel lubelski- 30g - 10 min

BLG końcowe - 11,5

fermentacja burzliwa (bardzo) - celem wystartowania zostawiłem niepotrzebnie na ~10 h w temp. 21 C, później

fermentacja trwała 7 dni w temp. 12 C na uwodnionych drożdzach Saflager W34/70 ( BLG zeszło do 3,5). 25.05.2014

Zlałem znad osadów na cichą, po rurce widzę, że jeszcze fermentuje w weekend pomiar BLG i jak się nie zmieni

pójdzie w butelki. Uwagi podobnie jak przy warce 3 (obie robione jednego dnia) - kupić woreczki do chmielenia,

straty w brzeczce sa nie do zaakceptowania, ponadto nie startować fermentacji lagerów w temp. 20 C.

 

#5 warka - i tu uwaga, znów brewkit- brat który ma takie samo pojęcie o piwie jak ja miesiąc temu dowiedziawszy się

o starcie mojego browaru chcąc być fajnym sprezentował mi brewkita "Irish Stout" - obecnie jest on w fermentorze

w fazie burzliwej - 12 BLG, nie kupowałem już słodów i poszedłem na łatwiznę i dosypałem cukru.

Drożdże jakie dałem to US-04 (piękny gruby kożuch piany już po 24h). To piwo nie trafi na cichą, bo "kitów"

nie mam zamiaru dawać na cichą, mam jednocześnie nadzieję, że nikt mi już nie zrobi takiego prezentu i nie będę

musiał wracać do puszek. Piwo po odfermentowaniu prawdopodobnie w weekend trafi w butelki.

 

Tym oto sposobem mam na chwilę obecną jakieś 33l. piwa w butelkach i ponad 60l. w fermentorach, myślę że to niezły

wynik i o ile będzie mi to piwo smakowało, to podobne tępo produkcji zostanie zachowane, fermentory na pewno puste nie będą

stały. W międzyczasie naprawiłem drzwi do swojej piwniczki (takiej w ziemi) zaizolowałem je 10 cm. waty szklanej

i dołożyłem kolejne deskowanie - przy obecnych upałach - 35 C w piwnicy mam 12 C, więc prawdopodobnie u mnie

sezon lagerowy będzie cały rok.

Jak tylko zwolnię fermentory (być może już w ten weekend) w planach mam warka 6 - Altbier i warka 7 Hefe - Weizen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co mają wspólnego straty po fermentacji burzliwej z chmielem? Po fermentacji burzliwej jedyne straty wynikają z drożdży osiadłych na dnie. Chyba, że po chłodzeniu nie zrobiłeś whirpoola i zostawiłes chmiel na burzliwej. Radziłbym w takim przypadku jednak zadawać drożdże do brzeczki bez chmielin. Woreczki sobie odpusc. Lepiej jest przefiltrować brzeczke przez pończoche.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kręciłem brzeczką i ściągałem wężykiem przy ściance, jednak sporo chmielin dostało się na burzliwą i osiadły z drożdżami na dnie, na przyszłość będę wiedział, żeby zwrócić szczególną uwagę na te chmieliny, żeby je dokładnie odfiltrować po gotowaniu. Jak to mówią "pierwsze koty za płoty".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naprawdę polecam pończoche. Zmniejszy straty po chmieleniu. Niestety straty rzedu ok 1-1,5 litra związane z osadem drożdżowym są nie do przeskoczenia. Jedynie rezygnacja z cichej w oddzielnym fermentorze może je troszeczkę zminimalizować. Polecam zajrzeć na strone pspd. Jest tam udostępnione kilka stron z piwowara z fajnym artykułem nt sensu przelewania na cichą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#6 - Warka Hefeweizen (02.06.2014)

 

- słód pilzneński - 1,9 kg,

- słód pszeniczny - 2,1 kg

- chmiel lubelski granulat - 15 g

 

Zacieranie dekokcyjne

 

- 15 min w 45 C

- po podgrzaniu do 63 C 1/3 gęstego zacieru odebrana i podgrzana do 71 C na 10 min, po czym zagotowana przez 15 min. i zwrócona do reszty

- 30 min w temp. 71C i przy ujemnej próbie jodowej podgrzane do 78 C

- filtracja i wysładzanie 4l+4l +4l

- gotowanie 60 min -chmiel 15g dodany w 30 min

 

Problem z wydajnością, robiłem z gotowego zestawu słodów i pomimo dokładnego wysładzania (w warce 7 uzyskałem większe BLG niż zakładane) uzyskałem 20l. brzeczki 10 BLG, czy ktoś z bardziej doświadczonych kolegów mógłby zająć stanowisko w tej sprawie, czy da się z tego zasypu wyciągnąć 12 BLG na 20 litrów?

 

Na burzliwą zadałem 11,5g uwodnionych drożdży Safbrew WB06

 

#7 warka - ALTBIER (02.06.2014)

 

- słód monachijski Typ I Weyermann 4,3 kg

- chmiel aromatyczny Spalt Select 60g

 

zacieranie infuzyjne

 

20 min w temp. 50 C

30 min w temp. 64 C

30 min w temp. 70 C (negatywna próba jodowa)

filtrowanie i wysładzanie 5l+5l+4l w temp 78 C.

 

Chmielenie - 70 min

40g chmielu w 10 min gotowania

20g chmielu w 65 min gotowania

 

Uzyskałem 22l brzeczki 12 BLG (zakładane było 20l brzeczki 12 BLG zatem w tym przypadku wydajność super)

 

Na burzliwą poszło z uwodnionymi drożdżami Safbrew S-33.

 

Nurtuje mnie ta wydajność warka 6 - do bani i warka 7 - bajki przy tej samej metodzie wysładzania. Zauważyłem, że w Weizenie było 300g mniej zasypu i pewnie to zaważyło, ale proszę o Wasze sugestie, czy z tego zasypu (Hefeweizen) da się wyciągnąć 20 l. brzeczki 12 BLG - jest to zestaw ze sklepu CP. Altbier natomiast pochodzi z BA.

 

Warki #3 Bitter i 5 Irish Stout zabutelkowane

 

Przy chmieleniu użyłem woreczka z muślinu, wejdzie on już do użytku na stałe.

 

Warka4 - Pilsner stoi jeszcze na cichej w Niedzielę butelkowanie a na fermentor czeka już zestaw słodów na Trippla

Edited by mariucha

Share this post


Link to post
Share on other sites

#8 warka - Tripel (08.06.2014)

  • Słód pilzneński 5,7 kg
  • Słód karmelowy jasny Steinbach 0,3 kg
  • Cukier kandyzowany 0,5 kg
  • Chmiel Marynka, granulat, 30 g
  • Chmiel Lubelski, granulat, 15 g

zacieranie infuzyjne:

 

40 min w temp. 63 C

20 min w temp. 71 C

mash out 78 C

 

Wysładzanie w temp 78 C

6l+6l

 

Chmielenie :

gotowanie 60 min

30g Marynki na początku gotowania

15g lubelskiego w 50 min gotowania razem z cukrem kandyzowanym - 500g

 

BLG - 17 - 24l brzeczki

 

Po wystudzeniu do 20 C - zadane uwodnione drożdże Safbrew T-58

 

Fermentacja ruszyła jeszcze tego samego dnia i przebiegała bardzo gwałtownie, od 15.06 jest już na cichej BLG przy przelewaniu to 4 BLG, zatem odfermentowało całkiem nieźle.

Od tej objętości odjąłem przy przelewaniu 5l brzeczki, którą poświęciłem na eksperymenty z piwem smakowym.

-Do 2,5 l brzeczki dolałem 1l soku wiśniowego własnej roboty zagotowanego wcześniej z 1,5 l wody i dodatkiem 50g laktozy.

-Do następnych 2,5 l brzeczki dolałem 2l soku jabłkowego pasteryzowanego z Auchan z dodatkiem 50g laktozy

 

Dam znać co z tego wyniknie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#9 warka - Grodziskie:

  • Słód pszeniczny 1,30 kg
  • Słód wędzony 0,70 kg
  • Słód pilzneński 0,50 kg
  • Chmiel Lubelski, granulat, 50 g

zacieranie infuzyjne zstępujące:

 

zacier podgrzany do 69 C i przez okres 90 min pilnowałem jedynie żeby temperatura nie spadła ponizej 60 C ( 1 raz użyłem palnika) - po negatywnej próbie jodowej zacier

podgrzewany z zachowaniem zasady nie szybciej niż 1 C na 1 min do temp. 78C i wysładzanie

 

Wysładzanie:

6l+6l

 

Chmielenie:

- gotowanie 60 min

- 35g. lubelskiego w 0 min

- 15g. lubelskiego w 45 min

 

Otrzymałem 21l brzeczki o gęstości 9 BLG (miało być 8 według przepisu, zatem nie jest źle)

 

Po wystudzeniu zadałem gęstwę Safbrew S-33 zebraną wcześniej z warki nr 7 (ALTBIER)

Na dzień pisania postu fermentacja burzliwa już się skończyła w piatek 20.06 planuję przelać na cichą bez dochmielania na zimno.

 

W miedzyczasie Hefe Weizen i ALTBIER poszły w butelki. Weizen odfermentował pięknie do 2,5 BLG, natomiast Altbier słabo - 4 BLG -teraz po czasie myślę, że to wynik małego niedopatrzenia przy zacieraniu, temperatura na chwilę mi podskoczyła powyżej zakładanej i ratowałem się dolewaniem zimnej wody.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#10 warka - Helles (monachijskie jasne 15.06.2014):

 

Na początku powiem, iż wiem, że to nie sezon na lagery, jednak dysponując piwnicą z temp. 12C zdecydowałem się zużyć ześrutowany i zmieszany słód, coby się nie zmarnował do października czy listopada.

  • Słód pilzneński 2,70 kg
  • Słód wiedeński 0,65 kg
  • Słód monachijski 0,65 kg
  • Chmiel Saaz, granulat 35 g

zacieranie infuzyjne:

 

30 min w temp. 51C

15 min w temp. 61C

30 min w temp. 68C

po negatywnej próbie jodowej podgrzane z zachowaniem zasady 1C w czasie 1m do temp. 76C i wysładzanie

 

Wysładzanie:

 

10l wody (zamieszane z młótem) i po ułożeniu się złoża odfiltrowane

 

Chmielenie:

 

- gotowanie 60 min z 35 G Saaz granulat wsypanym w 0 min.

 

Brzeczka nastawna - 21l - 12 BLG (idealnie według przepisu)

 

Po wystudzeniu do 18 C zadałem uwodnione drożdże Saflager W34/70 i przeniosłem do piwnicy. Wczoraj po meczu Brazylia - Meksyk (0-0) zszedłem do piwnicy zobaczyć jak się ma ten nastaw, fermentor już napęczniał, ale kozucha na wierzchu nie widać. Termometr na fermentorze wskazywał 14 C

 

Zauważyłem również (wzrokowo) że skończyła się fermentacja piwa z sokiem wiśniowym, z jabłkowym, jeszcze pracuje. Zamierzam w ten weekend zmierzyć BLG i jak się nie zmieni spróbować, czy coś z tego wyszło i ew. butelkować.

 

Tempo produkcji piwa wysokie, ale zbliża się urlop, podczas którego mam w planach zbudować na posesji altankę, a wiadomo, że przy pracy pić się będzie chciało, postanowiłem również każda warkę opisywać oddzielnie, co ułatwi mi później nawigację i odszukanie przepisu, jakby któreś piwo okazało się być "konkursowym" :P

Dlatego proszę o nie najeżdżanie na mnie za post pod postem, bo zwyczajnie nie mam czasu, żeby każdą warkę opisywać na bieżąco.

 

Plany na przyszłość - jakieś pszeniczne ciemne tym bardziej, że mam w lodówce do niego gęstwę i "dojrzeje" do spożywania podczas lipcowego urlopu.

 

2806.2014 - pomiar BLG- 2,5 - przelałem a cichą i poszło z powrotem do piwnicy choć nie sądzę, że jeszcze zejdzie. Drożdże bardzo zbite na dnie piwko idealnie klarowne.

Edited by mariucha

Share this post


Link to post
Share on other sites

#11 warka - DUNKELWEIZEN (19.06.2014)

  • Słód pszeniczny 2,4 kg
  • Słód monachijski 1,5 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,25 kg
  • Słód karmelowy ciemny 0,1 kg
  • Chmiel Lubelski, granulat, 25 g

zacieranie dekokcyjne:

 

15 min temp. 41C

podgrzane do 63 C po czym 1/3 gęstego zacieru odebrana do innego naczynia po czym podgrzana do 71C i po 10 min w tej temp. doprowadzona do wrzenia i gotowana przez 15 min, po czym zwrócona do głównego zacieru

30 min w temp 71C (negatywna próba jodowa)

5 min w temp 76 C i filtracja

 

wysładzanie:

 

14l wody (zamieszane z młótem) i po ułożeniu się złoża odfiltrowane

 

Chmielenie 60 min:

 

0 min - 25g Lubelski

 

Brzeczka nastawna - 22l. - 12 BLG

 

zadane uwodnionymi drożdżami WB-06 po wystudzeniu do 23 C

 

Burzliwa wystartowała po 8 h

 

Jutro do butelek pójdzie Grodzisz jak znajdę czas a dziś planuję uwarzyć Saisona zobaczymy co z tego będzie (fermentor stoi pusty już 3 dzień :P)

W weekend zaplanowałem uwarzyć AIPA.

 

Dzisiaj 01.0.2014 piwko przelane na cichą i zebrana gęstwa - BLG - 2,0 niżej już raczej nie zejdzie.

Edited by mariucha

Share this post


Link to post
Share on other sites

# 12 warka - a'la Saison (25.06.2014)

  • Słód pilzneński - 2,8 kg
  • Słód monachijski 0,7kg
  • pszeniczny 0,5 kg
  • Słód bursztynowy 0,3 kg
  • płatki jęczmienne - 0,5 kg
  • płatki owsiane - 0,5 kg
  • cukier - 0,2 kg
  • skórka cytryny - 20 g
  • Chmiel Marynka, granulat, 20 g
  • Chmiel Loomik, granulat, 15 g
  • Chmiel Lubelski, granulat, 20 g

Pierwsze piwo z samodzielnym śrutowaniem słodów oraz surowcami niesłodowanymi (ześrutowałem zbyt drobno i miałem problemy z filtracją)

 

Zacieranie infuzyjne:

woda do zasypu - 14l.

1 kg zmieszanych płatków kleikowany 30 min w temp 90 C w 5 l wody przeniesiony następnie do gara zaciernego po czym dodano słody w temp. 54 C

15 min w temp. 54 C

60 min w temp. 61 C

20 min w temp. 71C

10 min w temp. 78C

filtracja

 

wysładzanie 8l+6l - 78 C

 

Gotowanie 60 min:

 

-60' chmiel Marynka - 20g

-30' chmiel Loomik - 15g

-15' chmiel Lubelski - 20g + 200g cukru+20g startej skórki z cytryny

 

Wyszło 22l brzeczki 13 BLG, wystudzone do temp. 20 C i zadana gęstwa Safbrew T-58 po Triplu.

 

Rozlew grodziskiego przeniesiony na jutro, w weekend Helles zostanie przelany na cichą a fermentor i drożdże po nim zapewne zostaną zalane piwem Munich - Dunkel.

 

Dzisiaj (01.07.2014) piwo przelane na cichą - BLG - 3,5, widać, że jeszcze trochę spadnie.

Edited by mariucha

Share this post


Link to post
Share on other sites

#13 warka Munich - Dunkel (28.06.2014)

 

 

•Słód pilzneński 1,3 kg

•Słód monachijski 2,6 kg

•Słód karmelowy jasny Steinbach 0,25 kg

•Słód karmelowy ciemny 0,2 kg

•300 g ryżu białego

•Chmiel Marynka, granulat, 25 g

•Chmiel Lubelski, granulat, 15 g

Zacieranie dekokcyjne:

-skleikowany ryż 30 min w temp 95 C przeniesiony do gara.

-całość podgrzana do 63 C i przetrzymana 15 min

-1/3 gęstego zacieru odebrana do innego naczynia i podgrzana do 71C i przetrzymana 10 min

-dekokt zagotowany i przetrzymany w stanie wrzenia 15 min

-dekokt prZeniesiony do głównego naczynia, po czym całość podgrzana do 71C

- w temp. 71 C przetrzymane 30 min, po czym po negatywnej próbie jodowej podgrzane do 78C i przetrzymane w tej temp. 10 min.

- filtracja:

Wysładzanie: 8+6l.

Chmielenie - 60 min.:

25g Marynki na 60'

15g Lubelskiego dodane na ostatnie 10 min.

Po wystudzeniu wyszło 25l brzeczki 12 BLG

Zadane gęstwą z HELLESA (WARKA 10) Saflager W34/70

W międzyczasie Helles poszedł na cichą, ładnie "zszedł" do 2,5 BLG - idealnie klarowny.

Plany na przyszłość - AIPA i ze 2 jasne pszeniczne.

Edited by mariucha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.