Jump to content

Prośba o porade


Ten Zielony
 Share

Recommended Posts

Zamówiłem surowce na AIPA takie mocniejsze bo ma ok 16blg wyjść,

 

Słód pilzneński 4kg

Słód Monachijski 1kg

Słód Caramunich II– Weyermann 0,3kg

Słód pszeniczny 0,5kg

Chmiel Citra 50g

Chmiel Chinook 50g

Drożdże suche: Fermentis Safale US-05

 

Chinook do gotowania a część (po 25g) citry na koniec w ostatnich minutach i na zimno reszta, i tu male zapytanie, bo posiadam jeszcze 100g simcoe, czy jakbym dodał 25g simcoe w 10 ostatnich minutach i 25g na lezak to nie przedobrze? Lubie mocną goryczke i konkretny chmielowy bukiet.

Link to comment
Share on other sites

Robiłem dokładnie to piwo na takim zasypie i wrzuciłem od siebie jeszcze 100g Amarillo (40g Chinook na goryczkę a resztę na smak, aromat i cichą) i wyszło genialne :) polecam

 

edit: oczywiście pomijajac Twoje 100g Simcoe

Edited by wojtec84
Link to comment
Share on other sites

100g chmielu przy 16 Blg to starczy na konkretną goryczkę, ale na cichą już nie. A konkretne chmielenie na zimno przy AIPA to podstawa.

Link to comment
Share on other sites

Czyli chinook na goryczke na 60min i pod koniec szczypta citry i simcoe a pozostałe 25 citry i 75 simcoe na leżak tak?

I małe pytanko, bo w moich okolicach w których mieszkam poza pracą (Beskid Wyspowy) rośnie chmiel, nie wiem co to za gatunek, dojżały pachnie żywicznie z nutką zioł, tak chyba do marynki zbliżony, być może to dzikus jakiś, czy idzie to jakoś wykożystać ?

Link to comment
Share on other sites

Ja u siebie dawałem 80g na zimno i AIPA bardzo przyjemna, aczkolwiek aromat mógłby być jeszcze bardziej wyczuwalny. Teraz bez żadnych ogródek wrzuciłbym 120-150g na zimno :) Toteż w następnej warce w tym stylu tak zrobię, a patrząc na tempo zejścia tego piwka, to nastąpi to najpóźniej za 2 miesiące :P

Edited by ThoriN
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.