Skocz do zawartości

Ale Zakochany Brown - IVmiejsce VII KPD Zywiec, II na Słowacji


adanjan

Rekomendowane odpowiedzi

II miejsce na SLOVAK HOMEBREWING STAR 2009 (Piwo ciemne ze słodów)

IV miejsce na VII KPD Zywiec (Brown Ale)

 

Zasyp: 4,7 kg

- s. Pale Ale - 3,25 kg

- s. Carared - 0,50 kg

- s. czekoladowy - 0,20 kg

- s. pilzneński - 0,50 kg

- s. caramunich II - 0,25 kg

 

Zacieranie:

- słód do 12L wody ok. 55st. C

- 10' - 52st.C

- 60' - 66st.C

- 10' - 72st.C

- 5' - 75st.C i filtracja

 

Wysładzanie:

- ok. 3x4L

 

Gotowanie - 60 min

Chmielenie:

- 0? ? 25g chmiel Magnum

- 45? ? 15g chmiel Lubelski,

- 60? ? STOP.

 

Wyszło: 27,5 litra, 10 Blg

Schłodzone do 20 st.C i zadane gęstwą: W1388 Belgian Strong Ale

 

Fermentacja:

- burzliwa - 7 dni w temp. 18-20 st.C

- cicha - 10 dni w temp. ok. 16 st.C

(odfermentowało 2,5 Blg)

 

Butelkowanie:

140 g cukru na 27 litrów piwa (niby nie dużo, ale i tak wyszło za mocno nagazowane)

Ocena jury z Żywca - aromat, smak głównie i zbyt estrowy. Także nieco za kwaśne i przesycone CO2.

Edytowane przez adanjan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.