Jump to content
Sign in to follow this  
adanjan

Ale Zakochany Brown - IVmiejsce VII KPD Zywiec, II na Słowacji

Recommended Posts

II miejsce na SLOVAK HOMEBREWING STAR 2009 (Piwo ciemne ze słodów)

IV miejsce na VII KPD Zywiec (Brown Ale)

 

Zasyp: 4,7 kg

- s. Pale Ale - 3,25 kg

- s. Carared - 0,50 kg

- s. czekoladowy - 0,20 kg

- s. pilzneński - 0,50 kg

- s. caramunich II - 0,25 kg

 

Zacieranie:

- słód do 12L wody ok. 55st. C

- 10' - 52st.C

- 60' - 66st.C

- 10' - 72st.C

- 5' - 75st.C i filtracja

 

Wysładzanie:

- ok. 3x4L

 

Gotowanie - 60 min

Chmielenie:

- 0? ? 25g chmiel Magnum

- 45? ? 15g chmiel Lubelski,

- 60? ? STOP.

 

Wyszło: 27,5 litra, 10 Blg

Schłodzone do 20 st.C i zadane gęstwą: W1388 Belgian Strong Ale

 

Fermentacja:

- burzliwa - 7 dni w temp. 18-20 st.C

- cicha - 10 dni w temp. ok. 16 st.C

(odfermentowało 2,5 Blg)

 

Butelkowanie:

140 g cukru na 27 litrów piwa (niby nie dużo, ale i tak wyszło za mocno nagazowane)

Ocena jury z Żywca - aromat, smak głównie i zbyt estrowy. Także nieco za kwaśne i przesycone CO2.

Edited by adanjan

Share this post


Link to post
Share on other sites

No patrzcie, piwo w stylu angielskim a fermentowane drożdżami do Belgów :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.