Jump to content
Sign in to follow this  
ferarri42

Początkujący - fermentacja piwa z brewkita

Recommended Posts

Witam. Mam takie pytanko , jeżeli się już pojawiło podobne na forum to przepraszam. Wsypałem 48 godzin temu drożdże do zbiornika fermentacyjnego ( piwo Coopers ) Po około 24 godzinach pojawiła się piana i zaczęło wypychać powoli wodę z rurki fermentacyjnej ( brak bulgotania w rurce fermentacyjnej ) I moje pytanie w związku z tym. Kiedy mogę przelać "piwo" do butelek ?

 

 

dori

Edit - uszczegółowienie tematu

Edited by dori

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak nie masz areometru żeby zmierzyć gęstość początkową i gęstość końcową to zlej do butelek po 5 dniach fermentacji tak jak piszą w instrukcji do Coopersa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za pomoc. Areometr mam , poczekam jeszcze kilka dni i zmierzę ° Blg. Jak będzie około 2 to zleje do butelek. Mam nadzieje że będzie wszystko dobrzę, jeżeli nie to trudno. Nie od razu Rzym zbudowali :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będzie dobrze :),co do °Blg to może zejść do 2 ale też nie musi,wszystko zależy od drożdży. Ja ze swoją pierwszą warką czekałem 6 dni,°Blg było w granicach 2,6.

Edited by froniu

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dzięki za pomoc. Areometr mam , poczekam jeszcze kilka dni i zmierzę ° Blg. Jak będzie około 2 to zleje do butelek. Mam nadzieje że będzie wszystko dobrzę, jeżeli nie to trudno. Nie od razu Rzym zbudowali :)

Mi rzadko schodziło poniżej 3, z reguły trzymam na burzliwej do zaników fermentacji i zlewam na cichą (ok 5-14 dni w zależności od piwa). Poczekaj, zmierz, jak coć przelej na cichą, po wyklarowaniu butelkuj.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam. Mam takie pytanko , jeżeli się już pojawiło podobne na forum to przepraszam. Wsypałem 48 godzin temu drożdże do zbiornika fermentacyjnego ( piwo Coopers ) Po około 24 godzinach pojawiła się piana i zaczęło wypychać powoli wodę z rurki fermentacyjnej ( brak bulgotania w rurce fermentacyjnej ) I moje pytanie w związku z tym. Kiedy mogę przelać "piwo" do butelek ?

Niektóre moje piwa z ekstraktów butelkowałem zaraz po ferm. burzliwej tzn po około 6-8 dniach, a inne dawałem

na ferm. cichą na 10-14 dni. Uzależnione to było od stopnia odfermentowania i od klarowności piwa po burzliwej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

Też jestem początkujący...

 

U mnie piwo - EUROPEAN LAGER - COOPERS - ładnie bulgotało z 7 dni... (co 1-2 minute)

 

Na początku szczególnie zadbałem o czystość pojemnika fermentacyjnego (płyn do mycia naczyń + gorąca woda), a potem na temperature podczas dodawania grożdży!!!

 

Bulgotać zaczęło po ok. 8 godz. Wszystko jest opisane w instrukcji do Coopersa.

Dziwi mnie tak szybko ustała fermentacja.

Ja zlewałem do butelek 1,5 PET :) po 7 dniach jak jeszcze bulgotało co 5 min... większość butelek wytrzymała.... :)

 

W jakiej temperaturze dodawałeś drożdże z zestawu?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na początku szczególnie zadbałem o czystość pojemnika fermentacyjnego (płyn do mycia naczyń + gorąca woda)

Witaj na forum :)

Na przyszłość radzę Ci pojemnik do fermentacji nie tylko umyć, ale także zdezynfekować, np roztworem ACE lub innym preparatem chlorowym.

 

Fermentacja piw z brewkita czasami kończy już po 3 dobach.

Drożdże można dodawać, gdy temperatura nie przekracza 30°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć ........

 

kilka miesiecy .............. bosze są prawdziwi twardziele na tym świecie!

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam i zerkam do notatek...

po ok.5 dniach od butelkowania jedna z butelek PET (szeroka zakrędka - oszczędności?)

mi się rozszczelniła, czyli - przymusowa konsumpcja :beer: - wynik jak najbardziej pozytywny ;)

 

PS

PET są dobre na początek, wszystko widać, czuć jak mocno jest nagazowane piwo no i są praktycznie darmowe.

Jeżeli chodzi o dłuższe przechowywanie to mimo wszystko skłaniałbym się szklanych butelek, chociaż tego nie praktykowałem. (jeszcze). Teraz zbieram PETy 1l i szklane butelki 0,6... l.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja na przykład dzisiaj, po tygodniu fermentacji Bittera 10blg, z rana przygotowałem sobie wszystko do rozlewu. Jakie było moje zaskoczenie gdy pomiar wykazał mi 5blg. Trudno mi powiedzieć dlaczego, możliwe, że fermentacja zaczęła się trochę później, bo dodałem drożdże w zbyt wysokiej temperaturze. Nie wiem, byłem na wyjeździe i nie obserwowałem wszystkiego na bieżąco. Wiem tylko, że będę musiał jeszcze trochę poczekać, ale jak już ktoś powiedział - to nie piekarnia :) Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wytrzymałem i jedno piwko otworzyłem. Okazało się że mimo moich obaw chyba wszystko jest w jak najlepszym porządku. Kolor złocisty mocno nagazowane, smak raczej bezsmakowe :) Ale jest dopiero kilka dni w butelkach i teraz może być tylko lepiej. Oczywiście zanim się spostrzegłem nie było już nic i niezrobiłem foty w kuflu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie mam pytanie. Zastanawia mnie jedno. Uwarzyłem już kilka warek. Trochę kombinowałem z ekstarktami, z ulepszaniem ekstraktów ale zawsze zlewałem piwko na fermentację cichą. Powiedzcie mi czy w przypadku stosowania ekstraktów konieczne jest zlewanie piwa na cicha fermentację? Czy może można juz przelać do butelek? Nie zaobserwowałem większego odfermentowania. W zasadze na końcu burzliwej i końcu cichej miałem zawsze 2-3 °Blg.

 

Pozdrawiam wsztrskich

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na to każdy ma inne zdanie. Ja przelewam przynajmniej na kilka dni. W piwach górnej fermentacji, która szybko się kończy, można cichą ominąć. w dolnej bym nie ryzykował. Ja przynajmniej wyznaje taką zasadę, że lepiej na kilka dni przelać na cichą niż mieć granaty. Przeczytaj sobie temat o wybuchających butelkach który był poruszany niedawno. Jak moja szafeczka miałaby wyglądać tak jak na zdjęciach- wole cichą. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jednym słowem: cicha MUSI być. Klarowanie to jedno ale rzeczywiście jakby miało mi rozwalić moją szafę z dzrwiami przesuwnymi..... W każdym razie dotąd na cichej piwko miałem 7 dni. Z tego co napisaliście wynika że AŻ 7 dni mogę sobie darować tym bardziej że na razie za dolniaki się nie biorę.

 

A propos dolniaków. Wreszcie chciałbym się nimi zająć tylko pytanie jak? Jak osiągacie temp. do 15 °C ?Czy takie drożdże mają szansę przezyć w wyższej temperaturze?

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...