Skocz do zawartości
ferarri42

Początkujący - fermentacja piwa z brewkita

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam takie pytanko , jeżeli się już pojawiło podobne na forum to przepraszam. Wsypałem 48 godzin temu drożdże do zbiornika fermentacyjnego ( piwo Coopers ) Po około 24 godzinach pojawiła się piana i zaczęło wypychać powoli wodę z rurki fermentacyjnej ( brak bulgotania w rurce fermentacyjnej ) I moje pytanie w związku z tym. Kiedy mogę przelać "piwo" do butelek ?

 

 

dori

Edit - uszczegółowienie tematu

Edytowane przez dori

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak nie masz areometru żeby zmierzyć gęstość początkową i gęstość końcową to zlej do butelek po 5 dniach fermentacji tak jak piszą w instrukcji do Coopersa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Poczekaj spokojnie jeszcze z 3 dni ,potem zmierz °Blg (aby było w okolicach 2°Blg ),wizualnie będzie brak piany.Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za pomoc. Areometr mam , poczekam jeszcze kilka dni i zmierzę ° Blg. Jak będzie około 2 to zleje do butelek. Mam nadzieje że będzie wszystko dobrzę, jeżeli nie to trudno. Nie od razu Rzym zbudowali :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Będzie dobrze :),co do °Blg to może zejść do 2 ale też nie musi,wszystko zależy od drożdży. Ja ze swoją pierwszą warką czekałem 6 dni,°Blg było w granicach 2,6.

Edytowane przez froniu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Dzięki za pomoc. Areometr mam , poczekam jeszcze kilka dni i zmierzę ° Blg. Jak będzie około 2 to zleje do butelek. Mam nadzieje że będzie wszystko dobrzę, jeżeli nie to trudno. Nie od razu Rzym zbudowali :)

Mi rzadko schodziło poniżej 3, z reguły trzymam na burzliwej do zaników fermentacji i zlewam na cichą (ok 5-14 dni w zależności od piwa). Poczekaj, zmierz, jak coć przelej na cichą, po wyklarowaniu butelkuj.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Witam. Mam takie pytanko , jeżeli się już pojawiło podobne na forum to przepraszam. Wsypałem 48 godzin temu drożdże do zbiornika fermentacyjnego ( piwo Coopers ) Po około 24 godzinach pojawiła się piana i zaczęło wypychać powoli wodę z rurki fermentacyjnej ( brak bulgotania w rurce fermentacyjnej ) I moje pytanie w związku z tym. Kiedy mogę przelać "piwo" do butelek ?

Niektóre moje piwa z ekstraktów butelkowałem zaraz po ferm. burzliwej tzn po około 6-8 dniach, a inne dawałem

na ferm. cichą na 10-14 dni. Uzależnione to było od stopnia odfermentowania i od klarowności piwa po burzliwej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześc :D

 

jeśli piwo jest dośc klarowne to możesz go butelkować :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Też jestem początkujący...

 

U mnie piwo - EUROPEAN LAGER - COOPERS - ładnie bulgotało z 7 dni... (co 1-2 minute)

 

Na początku szczególnie zadbałem o czystość pojemnika fermentacyjnego (płyn do mycia naczyń + gorąca woda), a potem na temperature podczas dodawania grożdży!!!

 

Bulgotać zaczęło po ok. 8 godz. Wszystko jest opisane w instrukcji do Coopersa.

Dziwi mnie tak szybko ustała fermentacja.

Ja zlewałem do butelek 1,5 PET :) po 7 dniach jak jeszcze bulgotało co 5 min... większość butelek wytrzymała.... :)

 

W jakiej temperaturze dodawałeś drożdże z zestawu?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Na początku szczególnie zadbałem o czystość pojemnika fermentacyjnego (płyn do mycia naczyń + gorąca woda)

Witaj na forum :)

Na przyszłość radzę Ci pojemnik do fermentacji nie tylko umyć, ale także zdezynfekować, np roztworem ACE lub innym preparatem chlorowym.

 

Fermentacja piw z brewkita czasami kończy już po 3 dobach.

Drożdże można dodawać, gdy temperatura nie przekracza 30°C.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Drożdże dodawałem w temperaturze 26°C . Piwo zlałem do butelek 0,9 PET po 6 dniach.Teraz zostało mi czekać kilka miesięcy i degustacja :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Suspens na miarę Hitchcock'a. :)

Ferarri42, nie przesadzaj z tą prohibicją konsumpcji :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć ........

 

kilka miesiecy .............. bosze są prawdziwi twardziele na tym świecie!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

witam i zerkam do notatek...

po ok.5 dniach od butelkowania jedna z butelek PET (szeroka zakrędka - oszczędności?)

mi się rozszczelniła, czyli - przymusowa konsumpcja :beer: - wynik jak najbardziej pozytywny ;)

 

PS

PET są dobre na początek, wszystko widać, czuć jak mocno jest nagazowane piwo no i są praktycznie darmowe.

Jeżeli chodzi o dłuższe przechowywanie to mimo wszystko skłaniałbym się szklanych butelek, chociaż tego nie praktykowałem. (jeszcze). Teraz zbieram PETy 1l i szklane butelki 0,6... l.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja na przykład dzisiaj, po tygodniu fermentacji Bittera 10blg, z rana przygotowałem sobie wszystko do rozlewu. Jakie było moje zaskoczenie gdy pomiar wykazał mi 5blg. Trudno mi powiedzieć dlaczego, możliwe, że fermentacja zaczęła się trochę później, bo dodałem drożdże w zbyt wysokiej temperaturze. Nie wiem, byłem na wyjeździe i nie obserwowałem wszystkiego na bieżąco. Wiem tylko, że będę musiał jeszcze trochę poczekać, ale jak już ktoś powiedział - to nie piekarnia :) Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wytrzymałem i jedno piwko otworzyłem. Okazało się że mimo moich obaw chyba wszystko jest w jak najlepszym porządku. Kolor złocisty mocno nagazowane, smak raczej bezsmakowe :) Ale jest dopiero kilka dni w butelkach i teraz może być tylko lepiej. Oczywiście zanim się spostrzegłem nie było już nic i niezrobiłem foty w kuflu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No właśnie mam pytanie. Zastanawia mnie jedno. Uwarzyłem już kilka warek. Trochę kombinowałem z ekstarktami, z ulepszaniem ekstraktów ale zawsze zlewałem piwko na fermentację cichą. Powiedzcie mi czy w przypadku stosowania ekstraktów konieczne jest zlewanie piwa na cicha fermentację? Czy może można juz przelać do butelek? Nie zaobserwowałem większego odfermentowania. W zasadze na końcu burzliwej i końcu cichej miałem zawsze 2-3 °Blg.

 

Pozdrawiam wsztrskich

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na to każdy ma inne zdanie. Ja przelewam przynajmniej na kilka dni. W piwach górnej fermentacji, która szybko się kończy, można cichą ominąć. w dolnej bym nie ryzykował. Ja przynajmniej wyznaje taką zasadę, że lepiej na kilka dni przelać na cichą niż mieć granaty. Przeczytaj sobie temat o wybuchających butelkach który był poruszany niedawno. Jak moja szafeczka miałaby wyglądać tak jak na zdjęciach- wole cichą. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jednym słowem: cicha MUSI być. Klarowanie to jedno ale rzeczywiście jakby miało mi rozwalić moją szafę z dzrwiami przesuwnymi..... W każdym razie dotąd na cichej piwko miałem 7 dni. Z tego co napisaliście wynika że AŻ 7 dni mogę sobie darować tym bardziej że na razie za dolniaki się nie biorę.

 

A propos dolniaków. Wreszcie chciałbym się nimi zająć tylko pytanie jak? Jak osiągacie temp. do 15 °C ?Czy takie drożdże mają szansę przezyć w wyższej temperaturze?

 

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×