Jump to content
pachura

Czy brewkit trzeba gotować/podgrzewać?

Recommended Posts

Cześć,

 

Rozumiem że podgrzewanie puszki z brewkita pozwala na zmianę konsystencji jej zawartości na płynniejszą, przez co łatwiej ją wylać do fermentora. A pozostałą ciepłą wodą można wypłukać resztki z puszki.

 

Ale: czy ten "brewkitowy syrop" należy dodatkowo gotować/podgrzewać/mieszać z gorącą wodą? Czy nie można go po prostu wlać do +- 20l wody w temperaturze pokojowej, trochę pomieszać a zaraz potem zadać tam drożdże?

 

Dzięki !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście, że można zrobić tak jak piszesz. Ja w swoich 8 brewkitach, robiłem tak że podgrzewałem puchę w misce z wrzącą wodą, (otwartą wcześniej) potem, wlewałem ją do wiadra, wypłukiwałem przegotowaną wodą do czystości, rozpuszczałem cukier w gorącej wodzie i do fermentora (wychodziło około 5 litrów). Pozostałą część uzupełniałem wodą z biedry, schłodzoną w lodówce, otrzymywałem tak 20 C temperaturę brzeczki i dodawałem drożdże... Piwa wychodziły jak to na brewkita w miarę dobre... jedyne co w tej metodzie było złe to dodawanie cukru jak w instrukcji coopersa ( pomiędzy cukrem a glukozą przy fermentacji nie ma żadnej różnicy).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale: czy ten "brewkitowy syrop" należy dodatkowo gotować/podgrzewać/mieszać z gorącą wodą? Czy nie można go po prostu wlać do +- 20l wody w temperaturze pokojowej, trochę pomieszać a zaraz potem zadać tam drożdże?

- nie trzeba nic dodatkowo podgrzewać, gotować itp. przynajmniej przy Coopersach nigdy tego nie robiłem, polecam natomiast i to BARDZO dodać puszkę jakiegoś ekstraktu niechmielonego, niby niewielki dodatek, a piwko znacznie lepsze :) a i uważaj z tym dodawaniem drożdży - sprawdź temp wcześniej cobyś ich nie ugotował przypadkiem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

polecam natomiast i to BARDZO dodać puszkę jakiegoś ekstraktu niechmielonego, niby niewielki dodatek, a piwko znacznie lepsze :)

Tzn. zamiast cukru/miksu, jako paliwo dla drożdży?

 

a i uważaj z tym dodawaniem drożdży - sprawdź temp wcześniej cobyś ich nie ugotował przypadkiem :)

Wydaje mi się że ciepło dwóch puszek gorącego syropu zostanie zneutralizowane przez dolanie dużej ilości wody w temperaturze pokojowej do poziomu 20 litrów... ale oczywiście nie omieszkam się upewnić!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

 

Rozumiem że podgrzewanie puszki z brewkita pozwala na zmianę konsystencji jej zawartości na płynniejszą, przez co łatwiej ją wylać do fermentora. A pozostałą ciepłą wodą można wypłukać resztki z puszki.

 

Ale: czy ten "brewkitowy syrop" należy dodatkowo gotować/podgrzewać/mieszać z gorącą wodą? Czy nie można go po prostu wlać do +- 20l wody w temperaturze pokojowej, trochę pomieszać a zaraz potem zadać tam drożdże?

 

Dzięki !

 

Wodę użytą do podgrzania puszek spuszczasz do zlewu - zewnętrznie puszka jest nie sterylna. Gotujesz ok. 6 litrów wody i tym wypłukujesz całą zawartość puszek. Następnie uzupełniasz to dodatkową ilością cukru, glukozy, syropem lub ekstraktem, mieszasz do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej gęstej masy. następnie uzupełnij kranówką do uzyskania zakładanej ilości. Całość będzie miała temperaturę ok. 25-27 stopni C. Upewnij się, dodaj drożdże i nie zaglądaj przez minimum 10 dni. Będzie OK!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.