Jump to content
Sign in to follow this  
Pierre Celis

[Piwny Garaż] Browar z małpą w tle

Recommended Posts

Minoh Beer z Prefektury Osaka


Dzisiaj dwa stouty z jednego z japońskich browarów rzemieślniczych, którego korzenie sięgają końca lat 90-tych. W momencie w którym nasze rodzime browary Artezan i Pracownia Piwa czują potrzebę (i słusznie) ciągłego rozwoju, Minoh najwyraźniej zadowolony jest z tego jak to wyglądało do tej pory.


Czemu akurat wymieniłem te dwa browary? Pod względem technologicznym Minoh jest praktycznie browarem bliźniaczym. Rzemiosło pełną gębą, czy raczej należałoby powiedzieć spracowanymi rękoma właścicieli. Do tej pory rozlew odbywa się ręcznie, tak samo jak kapslowanie i oklejanie etykietami.



Minoh Stout

stout


Piana: Średnio bujna, drobno pęcherzykowata, beżowa. Wolno opada do cieniutkiej warstwy.

Barwa: Stout.

Zapach: Niesamowite są te piwa. Przenosiłem szkło przed nosem jakieś 40cm i z tej odległości dało się stwierdzić, że mamy do czynienia z rasowym stoutem. Mleczna czekolada, likier kawowy, toffee, kawa latte, nuty palone. Są obecne lekkie mleczne nuty, dające efekt mlecznej czekolady, kawy z mlekiem.

Smak: Niskie wysycenie, średnia pełnia. Stout, ale bardziej w stronę słodką. Pierwszy akord to wyraźna słodowość. Następnie pojawiają się nuty mleczne, toffee, karmelu, czekolady, wanilii i kawy. Finisz palony, o niskiej goryczce. Bardzo okrągłe, aksamitne.

minoh stout


Kapitalne piwo. Z tego co wiem potrafi mieć rozrzut jakościowy, ja trafiłem na opcję bardziej w stronę sweet stout. Podczas WBA zdobył nagrody World’s Best Dry Stout 2009 oraz Asia Best Dry Stout 2013.



Minoh Beer Imperial Stout

imperial


Piana: Średnio bujna, drobno pęcherzykowata, beżowa, wolno opada do cienkiej warstwy. Oblepia szkło.

Barwa: Ropa naftowa.

Zapach: Likier kawowy, orzechy, kakao, czekolada, nuty palone, wanilia, słodowość, brzoskwinia, morele. Bardzo przyjemny i zbalansowany, wybitnie stoutowy.

Smak: Średnie wysycenie, wysoka pełnia. I znowu festiwal zbalansowania jak w przypadku aromatu. W pierwszym akordzie gra trio – słodowość, pełnia, kakao. W drugim pojawiają się nuty czekolady, wanilii, karmelu, orzechów i suszonych owoców. Finisz palony, aksamitny o głównie palonej goryczce. Alkohol wychodzi dopiero w żołądku.

minoh imperial


Mimo swojej mocy jest to niebywale sesyjne i pijalne piwo. Tutaj mamy więcej nagród niż w przypadku młodszego brata – WBA 2013 World’s Best Stout&Porter, World’s Best Gold oraz Asia Best Gold, z kolei w 2009 World’s Best Stout&Porter, World’s Best Stout Strong, Asia’s Best Stout Strong. Ciężar gatunkowy jest.



Wyświetl pełny artykuł

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.