Jump to content
darek4x4

Refermentacja Real Ale

Recommended Posts

Witam , zabrałem się za pierwsze warzenie piwa padło z przypadku na Real Ale z Coopersa .

Do brewkitu dodałem 1,7 kg płynnego jasnego słodu bruntal i uwodnione drożdże z zestawu całość przefermentowana przez 8 zlana do drugirgo pojemnika i stoji już 5 dni z 2 do 4 dni butelkuje ale niewiem ile cukru dodać do refermentacji , ściągnołem program do obliczenia ale niewiem jaki wybrać styl piwa i jaki poziom nasycenia ?

Osobiście wole piwa średnio nagazowane bez przesady w żadną stronę ,myślałem o nasyceniu coś w granicach 2,5 - 2,9 ale niewiem czy dobrze kombinuje .

Dodam że szukałem informacji odnośnie tego brewkitu ale nie znalazłem żadnych konkretów więc przpraszam jeśli było coś na ten temat .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osobiście wole piwa średnio nagazowane bez przesady w żadną stronę ,myślałem o nasyceniu coś w granicach 2,5 - 2,9

IMO, średnio to jest 2,1-2,3

Jako styl bazowy możesz wybrać dla tego piwa np. English Pale Ale.

Edited by Dr2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodam że program to refermv21 i nie mogę tam znaleść English Pale Ale znalazłem tylko American Pale Ale nada się ?

Edited by darek4x4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nic nie musisz wybierać, ta lista to tylko wyznaczniki dla stylu. Po prostu wpisz 2,1 v/v i pozostałe dane

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam jeszcze pytanie czy jest sens na te cztery dni chmielić na zimno ? mam 50g granulatu citra . Jeśli tak to ile dać ? można chmielić w siatce do gotowania ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

jest sens bo chmieli się max 5 dni. Lepiej sypać luzem. Najlepiej syp wszystko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może głupie pytanie ale czy po takim chmieleniu będzie faktycznie odczuwalna różnica w smaku i aromacie ?

czemu nie używać siatki ?

Edited by darek4x4

Share this post


Link to post
Share on other sites

czemu nie używać siatki ?

Podobno granulat się zbryla i efektywność chmielenia jest dużo niższa.

Różnica w smaku mniej, w aromacie na pewno :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.