Jump to content
sebek

Piwny Depozyt - Poznań "Piwna Stopa" (Szewska 7)

Recommended Posts

Bardzo mi podpasowało.

Super - to jest jedno z dwóch piw którego odbioru najbardziej się bałem.

Zobaczymy co z półrocznym Pale Ale NZ - zdecydowanie grillowym ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dołożyłem to co wyżej i zabrałem Up in Smoked od Libertariana. Tak w ogóle to zapraszam na piwko, właśnie podlaczylismy Crazy Mike :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Libertarian Homebrewery - Skrzydła Husarii (etykieta od Up In Smoke)

 

Wygląd: Czerwone/bursztynowe, w butelce klarowne po odkapslowaniu poderwał się osad i piwo się zmętniło. Piana dosyć bujna, średnio i drobno-pęcherzykowa, redukuje się do centymetrowego kożuszka, oblepia szkło

 

Aromat: Chyba Vami źle nakleił etykiete bo gdy próbowałem tego piwa na Setkowym Warzeniu wędzonka była konkret, tutaj mamy głównie estry w postaci truskawek + może trochę chmielowej ziołowości

 

Smak: Goryczka niska w kierunku średnim, delikatnie zalegająca, lekko kwaskowe, ciemne owoce

 

Odczucie: mocno wysycone, jak dla mnie za mocno, średnio-pełne

 

Piwo całkiem niezłe, choć nie w moim guście. Trochę za słodkie, przez co zmniejsza się sesyjność, dwóch butelek bym nie wypił. Strasznie ubolewam nad tym, że nie odstałem tej wędzonki. Ciekawe na jakie piwo trafiłem ;)

 

UP IN SMOKE

Edited by sebek

Share this post


Link to post
Share on other sites

No pojebaly mi sie jak zwykle butelki :D Właśnie otworzyłem niby wędzonkę, a to było to samo co opisujesz. W zapachu truskawki i zioła, słodycz i średnia goryczka. Myślałem że już nie mam tego piwa, ale to jest moje PIPA:

 

20 blg

 

słody: Pale Ale, monachijski jasny, pszeniczny, CaraMunich I

chmiele: Marynka, Sybilla, Lubelski, Lomik

drożdże: US-05

 

Piwo ma 4 miesiące

 

Obiecuję dostarczyć wędzonkę jak znajdę :D

Edited by Vami

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ono bardzo płytko odfermentowało, alkoholu jest koło 7%. Nagazowanie celowałem wysokie (3 vol). Jak widać - mocno za wysokie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej, wczoraj dołożyłem z braszką 5 butelek mojego #5 american pale ale (by mkmk). Wziąłem grodziskie i stout Sebastiana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do weekendu podrzucę Ciężkiego Szkota leżakowanego dwa miesiące (na oko może leżeć jeszcze sporo bez straty a nawet z zyskiem), i świeżego Hefe-Weizena.

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostawiłem 4 butelki mojego Smoked American Pale Ale (choć chmiele dominują nad wędzonką). Nazwa mojego browaru to Skotar. Ze skrzynki zabrałem piwa "Czerwony Dym" od Chemika oraz Foreign Smoked Stout od niebędącego jeszcze na forum Zagloba(Jeśli dobrze doczytałem;-). Recenzje zamieszczę zaraz po spożyciu.

 

 

Edited by metalsrem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwa wypite. Co do Foreign Smoked Stout ładna jasno brązowa piana, zapach gorzkiej czekolady (mógłby być intensywniejszy) smak na pierwszym planie gorzka czekolada, palone słody, miła niezalegająca goryczka i lekka alkoholowość. Dobre degustacyjne piwko, choć brakuje trochę tej wędzonki (objawiła się lekko pod koniec). Osobiście dodał bym jeszcze do niego papryczki chili, myślę, że dobrze by się komponowały. W Czerwonym Dymie aromat wędzonki był bardzo wyczuwalny z butelki z pokala już trochę mniej, przypominał zapach wędzonej śliwki. Smak to słodowość, lekka wędzonka, słaba goryczka ( ale jestem fanem serii Schenkerla więc większość wędzonek jest dla mnie lekka). Ogólnie oceniając obydwa piwa wypite z przyjemnością.

Edited by metalsrem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aktualny stan skrzynki:

 

metalsrem: Smoked APA x4

Vami: Milk Stout

Zagłob: Grodziskie, Belgian Strong Ale

Bulkers: American Wheat, Light FES (?)

Chemik: PIPA

Zasada: Pale Ale NZ, Wielozbożowe, Amber Ale

mtk: APA x4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koledzy piwowarzy, w sobotę o 16 zapraszamy do Piwnej Stopy na degustację piw domowych! Przynoście co macie, udane czy nie - wypijemy, pogadamy, itp. itd. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

#33 Grodziskie 8blg od Sebka

Aromat: lekka wędzonka, potem słodowa baza. Na Setkowym Warzeniu wydaje mi się, że aromat był lepszy, wyraźniejszy, bardziej szynkowy.

Wygląd: jest etykieta i to drukowana (wrzucę fotę jak uda mi się zgrać zdjęcie). Słomkowa barwa, lekko opalizujące. Piana średnio obfita, średnio pęcherzykowa, szybko opadła do małego kożucha. Piana mogłaby być lepsza.

Smak: jest znowu lekka wędzoność, słodowość i lekka kwaskowość. Na koniec lekka, krótka goryczka.

Podniebienie: piwo jest wodniste, ma mało ciała, ale ten typ tak ma. Nagazowanie jest moim zdaniem na średnim poziomie.

Uwagi/podsumowanie: piło się przyjemnie. Moim zdanie możnaby dać trochę większą wędzonkę oraz nagazować mocniej. Ogólnie bardzo pijalne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za opinie. Następnym razem zrobie ze 100% słodu wędzonego.

 

btw. Zapraszam dziś do Piwnej Stopy, robimy degustacje piwek domowych :)

Edited by sebek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zabrałem PIPA Sybilla od Chemika; Rauchbocka od Gzuba i APA od MKMK.

Zostawiłem 3*Hefeweizen, 3* APAi po 1* tradycyjnego koźlaka, podwójnego pszenicznego koźlaka i ciężkie szkockie. 3-1 nie jest jakoś szczególnie korzystnym przelicznikiem, ale nie chciałem brać więcej.

Uwagi: hefeweizen i podwójny pszeniczny do schłodzenia przed otwarciem - szczególnie wszechkoźlak grozi fontanną; ciężkie szkockie może leżeć jeszcze z kwartał do teoretycznego optimum.

 

Na miejscu spróbowałem ESB smakującego jak pils - bardzo miłe piwo codzienne.

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polskie IPA Sybilla od Chemika

Kapsel: z literka S

Etykieta: nazwa, styl, ekstrakt początkowy i alkohol są ujęte. Data - nieokreślone, warzenia czy rozlewu. Brak informacji o surowcach.

Kolor: ładna pomarańcza, mętnawa

Piana: właściwie brak

Aromat: ledwo wyczuwalny ziołowy powiedzmy umiarkowanie przyjemny

Smak: niska goryczka, lekko szczypiące co w połączeniu z brakiem piany może wskazywać na infekcję

 

Podsumowując: nie jest to piwo, które mnie do siebie przekonało.

Polish IPA Sybilla - od Chemika

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciężki Szkot od zasady

 

9Tb51Id.jpg

 

Aromat: miód, wino, słodkie owoce; użytego słodu torfowego nie czuję w ogóle

Wygląd: ciemna barwa nieprzejrzysta, piana ładna, redukuje się do obręczy, po pewnym czasie znika całkowicie

Smak: słodowy, jest nuta suszona taka, jak kompot z suszu, lekki alkohol, nie jest przesłodzone, trochę takich cukierków wiśniowych z alkoholem

Odczucie w ustach: nieco za mocno wysycone jak dla mnie, bąbelki szczpią w język, wolę mniej wysycone piwa

 

Degustacyjne, niezłe. Miła odmiana.

 

 

P.s. To o tym szkle mówiłem wczoraj w Stopie

Edited by Vami

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...