Skocz do zawartości

Warki nr 7 i 8 - sprawdzenie receptur


Wozik

Rekomendowane odpowiedzi

Halo,

 

aktualnie jestem w połowie pierwszej warki z zacieraniem, tzn. kończy się burzliwa. Ponieważ nie lubię pustych wiader, jadę dalej. Planuję coffee stout i amber ale. Proszę o sprawdzenie receptur i ewentualne rady co zmienić, co poprawić, o czym pamiętać. Celuję w warki 23-litrowe.

 

Coffee Stout (wzorowany na recepturze scooby_doo):

 

Ingredients:
------------
Ilość                 Nazwa                                    Typ           #        %/IBU         
5,00 kg               Pale Ale (5,5 EBC)                       Słód          1        84,7 %        
0,40 kg               Karmelowy 600 (400,0 EBC)                Słód          2        6,8 %         
0,35 kg               Czekoladowy ciemny 1200 (1100,0 EBC)     Słód          3        5,9 %         
0,15 kg               Jęczmień prażony (1000,0 EBC)            Słód          4        2,5 %         
20,00 g               Fuggles [4,50 %] - Gotowanie 60,0 min    Chmiel        5        10,0 IBUs     
20,00 g               Fuggles [4,50 %] - Gotowanie 30,0 min    Chmiel        6        7,7 IBUs      
25,00 g               Fuggles [4,50 %] - Gotowanie 10,0 min    Chmiel        7        4,5 IBUs      
0,10 kg               Coffee (Gotowaniu 0,0 mins)              Przyprawa     8        -             
1,0 pkg               Safale American  (DCL/Fermentis #US-05)  Drożdze       9        -             

 

I Amber Ale:

 

Ingredients:
------------
Ilość                 Nazwa                                    Typ           #        %/IBU         
4,00 kg               Pilzneński (3,2 EBC)                     Słód          1        76,2 %        
0,40 kg               Monachijski typ II (16,0 EBC)            Słód          2        7,6 %         
0,35 kg               Karmelowy czerwony (40,0 EBC)            Słód          3        6,7 %         
0,15 kg               Biscuit Malt (45,3 EBC)                  Słód          4        2,9 %         
0,15 kg               Karmelowy 30 (30,0 EBC)                  Słód          5        2,9 %         
0,10 kg               Czekoladowy jasny 400 (350,0 EBC)        Słód          6        1,9 %         
0,10 kg               Karmelowy 300 (200,0 EBC)                Słód          7        1,9 %         
10,00 g               Chinook [13,00 %] - Gotowanie 60,0 min   Chmiel        8        15,8 IBUs     
15,00 g               Cascade [5,50 %] - Gotowanie 30,0 min    Chmiel        9        7,7 IBUs      
10,00 g               Amarillo [9,20 %] - Gotowanie 10,0 min   Chmiel        10       4,0 IBUs      
1,0 pkg               US West Coast Yeast (Mangrove Jack's #M4 Drożdze       11       -  

 

Thanks from the mountain.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o kawę do piwa to polecam poszukax arabiki bo robusta średnio się nadaje, daje taką kwaśność co w połączeniu z palonymi słodami daje średni efekt. Zamiast kawy można zastosować guaranę, piłem piwo z guaraną od snowmana i muszę przyznać że efekt był dość ciekawy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.