Jump to content
Sign in to follow this  
Wozik

Warki nr 7 i 8 - sprawdzenie receptur

Recommended Posts

Halo,

 

aktualnie jestem w połowie pierwszej warki z zacieraniem, tzn. kończy się burzliwa. Ponieważ nie lubię pustych wiader, jadę dalej. Planuję coffee stout i amber ale. Proszę o sprawdzenie receptur i ewentualne rady co zmienić, co poprawić, o czym pamiętać. Celuję w warki 23-litrowe.

 

Coffee Stout (wzorowany na recepturze scooby_doo):

 

Ingredients:
------------
Ilość                 Nazwa                                    Typ           #        %/IBU         
5,00 kg               Pale Ale (5,5 EBC)                       Słód          1        84,7 %        
0,40 kg               Karmelowy 600 (400,0 EBC)                Słód          2        6,8 %         
0,35 kg               Czekoladowy ciemny 1200 (1100,0 EBC)     Słód          3        5,9 %         
0,15 kg               Jęczmień prażony (1000,0 EBC)            Słód          4        2,5 %         
20,00 g               Fuggles [4,50 %] - Gotowanie 60,0 min    Chmiel        5        10,0 IBUs     
20,00 g               Fuggles [4,50 %] - Gotowanie 30,0 min    Chmiel        6        7,7 IBUs      
25,00 g               Fuggles [4,50 %] - Gotowanie 10,0 min    Chmiel        7        4,5 IBUs      
0,10 kg               Coffee (Gotowaniu 0,0 mins)              Przyprawa     8        -             
1,0 pkg               Safale American  (DCL/Fermentis #US-05)  Drożdze       9        -             

 

I Amber Ale:

 

Ingredients:
------------
Ilość                 Nazwa                                    Typ           #        %/IBU         
4,00 kg               Pilzneński (3,2 EBC)                     Słód          1        76,2 %        
0,40 kg               Monachijski typ II (16,0 EBC)            Słód          2        7,6 %         
0,35 kg               Karmelowy czerwony (40,0 EBC)            Słód          3        6,7 %         
0,15 kg               Biscuit Malt (45,3 EBC)                  Słód          4        2,9 %         
0,15 kg               Karmelowy 30 (30,0 EBC)                  Słód          5        2,9 %         
0,10 kg               Czekoladowy jasny 400 (350,0 EBC)        Słód          6        1,9 %         
0,10 kg               Karmelowy 300 (200,0 EBC)                Słód          7        1,9 %         
10,00 g               Chinook [13,00 %] - Gotowanie 60,0 min   Chmiel        8        15,8 IBUs     
15,00 g               Cascade [5,50 %] - Gotowanie 30,0 min    Chmiel        9        7,7 IBUs      
10,00 g               Amarillo [9,20 %] - Gotowanie 10,0 min   Chmiel        10       4,0 IBUs      
1,0 pkg               US West Coast Yeast (Mangrove Jack's #M4 Drożdze       11       -  

 

Thanks from the mountain.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chodzi o kawę do piwa to polecam poszukax arabiki bo robusta średnio się nadaje, daje taką kwaśność co w połączeniu z palonymi słodami daje średni efekt. Zamiast kawy można zastosować guaranę, piłem piwo z guaraną od snowmana i muszę przyznać że efekt był dość ciekawy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodałem Jacobs Kronung, póki co pięknie pachnie z fermentora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.