Jump to content
Sign in to follow this  
trrier

Aipa z ekstraktów

Recommended Posts

Witam wszystkich :)

 

Prosił bym o krytykę i rady dotyczące nastawu z ekstraktów i samodzielnym chmieleniem:

Jest to wariacja na temat Ciechanowego Grand prixa w wersji dla początkujących / leniwych :P

 

American IPA

 

ekstrakt słodowy jasny (1.7)

300g ekstraktu słodowego suchego.

250g slodu karmelowego (moczonego)

Woda: 10l

Drożdze: US-05

 

Chmielenie 60 min

 

Magnum 15 g - 60 min,

Columbus 15 g - 15 min,

Centennial 15 g - 10 min,

Simcoe 15 g - 5 min,

Citra 15 g - 1 min,

 

Chmielenie na zimno: na 7 dni przed rozlewem

 

Centennial - 15

Amarillo - 15

Simcoe - 15

 

Pozdrawiam,

Trrier

Edited by trrier

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten niemiecki Magnum na goryczkę średnio mnie tu pasuje - myślałeś o podmianie z jakimś Chinookiem albo innym amerykańcem na goryczkę?

 

PS. Jakie ekstrakty będziesz używał? Jeżeli planujesz użyć jasnego WES'a, to nie wiem czy jest sens dawać dodatkowo aż tyle słodu karmelowego - WES sam w sobie ma trochę takich karmelowo-kwiatowych nutek, jest specyficzny. Moja APA z ekstraktów wyszła bardzo zbliżona do później zacieranej AIPA, a była zrobiona na samych WES'ach jasnych. Imo zdecydowanie warto dodać ekstraktu pszenicznego (nawet 0,5kg, np. zamiast 300g tego suchego) - poprawi Ci to pianę, powinno też nadać nieco aksamitności.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czemu Magnum zły na goryczkę? (Z ciekawości pytam, nie wymądrzam się, bo AIPA jeszcze nie warzyłem). Z tego co pamiętam IIPA Dagome z Magnum na goryczkę była gotowana i piwo niezłe chyba wyszło.

Edited by Biniu

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

magnum dobry chmiel. :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mówię, że zły, ale mało amerykański :) Dodatkowo wczoraj miałem zaćmienie umysłu i byłem święcie przekonany, że Grand Prix jest na innym chmielu goryczkowym, a oczywiście jest na Magnumie - mój błąd.

 

PS. Wczoraj nawet próbowałem GP i muszę przyznać, że warka z datą przydatności do lipca 2014 jest co najwyżej przeciętna. Kiedy piłem to piwo pierwszy raz, jakieś 3-4 miesiące temu, naprawdę mnie zachwyciło. To wczorajsze było mało aromatyczne i podciągało mydlinami. Szkoda, że już coś musieli spieprzyć ;/

Share this post


Link to post
Share on other sites
PS. Wczoraj nawet próbowałem GP i muszę przyznać, że warka z datą przydatności do lipca 2014 jest co najwyżej przeciętna.

 

No już od jakiegoś czasu zauważyłem, że GP z Ciechana już nie jest piwem Czesława. Z tamtej receptury to może zasyp pozostał, ale na chmielach amerykańskich zaczęli konkretnie oszczędzać. Niestety, gatunkowo bliżej tempu do PIPY niż AIPY.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No tak, ale spieprzyli aż do tego stopnia, że moja #4 warka smakuje mi o wiele lepiej, pomimo, iż dostrzegam w niej sporo wad (choćby zbyt słaby aromat - za mało chmielu na zimno, do tego wrzucony w woreczku)... Może to siła autosugestii, a może jednak coś w tym jest. W każdym razie wielka szkoda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cieszę że to czytam, bo myślałem że jest ze mną coś nie tak! wszyscy tak zachwalali te piwa, że polowałem na nie aż pół roku i tu nagle okazuje się że szału nie ma. Podejrzewałem że chyba musieli coś zmodyfikować, albo powinienem wrócić do koncerniaków bo gustu nie mam :))

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.