Jump to content

Refermentacja w butelce przy fermentacji hybrydowej Sach/Brett.


Jugulator
 Share

Recommended Posts

Pytanko brzmi, jak refermentować w butelce przy schemacie fermentacji - burzliwa Sacharomyces, cicha Bretty? Po ustabilizowaniu się blg na cichej dodać odpowiednią dla stylu bazowego ilość roztworu glukozy? A może rozwiązaniem będzie siarkowanie piwa aby ubić Bretty i dodanie świeżej dawki Sacharomyces z dodatkiem roztworu glukozy? Z góry dzięki za odpowiedzi.

Link to comment
Share on other sites

To zależy od piwa :D

jeżeli piwo ma długo leżakować (lambik, dubel, braggot) - to dodaję zmniejszoną dawkę cukru, bo Bretty tak na prawdę nigdy nie kończą fermentacji.

jeżeli piwo będzie do wypicia szybciej (IPA, AIPA) - to daję normalną dawkę.

 

Nie wiem po co chcesz siarkować piwo, poza tym w po siarkowaniu normalne s.cerevisiae mogą nie ruszyć.

Link to comment
Share on other sites

Temat siarkowania przewinął się na blogu madfermentationist stąd nawiązanie do tego sposobu. Możliwe, że jest tak jak mówisz a jest to sposób jedynie w przypadku nasycania co2 w kegu. Planuję zatrzeć pale ale na słodko. Możliwe, że zwiększę udział słodów/słodu cara (jeszcze nie siedziałem nad recepturą stąd ogólnikami piszę) bo nie chciałbym zbyt wytrawnego piwa.

Link to comment
Share on other sites

Tak ale do lambikow zwykle uzywa sie blendow z Pedio i Lacto. Czyli niekoniecznie za to gazowanie moze odpowiadac brett, patrzac zero-jedynkowo... Czytam sporo amerykanskich zrodel na na ten temat i w sumie pierwszy raz spotkalem sie z taka ciekawa obserwacja.

Link to comment
Share on other sites

No właśnie teraz mam zagwozdkę, chyba muszę zweryfikować moją tezę, bo faktycznie CO2 może być produkowane przez bakterie, a nie drożdże. Niedługo będę robił kilka piwa z dodatkiem Bretów to dam znać co i jak.

Link to comment
Share on other sites

jeżeli piwo ma długo leżakować (lambik, dubel, braggot) - to dodaję zmniejszoną dawkę cukru, bo Bretty tak na prawdę nigdy nie kończą fermentacji.

A jaką ilość dajesz?

Link to comment
Share on other sites

wpisuję na listę :D Ja nie mam problemu z cierpliwością. Mam słabą pamięć, nalewam do butelek i zapominam. Przypomnienie w telefonie nastawione, żeby za dwa lata spróbować :P

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.