Jump to content
Sign in to follow this  
surfek

3 warka z brewkitow zabutelkowana. Co dalej?

Recommended Posts

Czesc,

 

 

odkrywam powoli uroki domowego piwowarstwa. Trzecia warka z brewkitow zrobiona (czekam po zabutelkowaniu jaki bedzie efekt) i zastanawiam sie nad tym co dalej.

 

Chcialbym uwarzyc cos z zacieraniem, pytanie czy macie jakis zestaw surowcow, ktory mozecie polecic na poczatek?

Taki zestaw "na poczatek", czyli taki, ktory nie jest wymagajacy (mala szansa, ze cos sknoce)?

 

Pozdrowienia,

 

 

Michal

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

Jak się będziesz słuchał instrukcji to nic nie sknocisz. A jakie piwo na początek? takie jakie lubisz pić/.

Polskie znaki mile widziane Michal. :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z zacieraniem na pierwszy rzut polecam najprostszy zasyp-4 kg pilzneńskiego. Chmielenie według własnych upodobań, a i tak powstanie dobre piwo.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak na prawdę nie ma się co ograniczać - wybierz takie piwo, jakie lubisz pić i zacieraj.

Stopniem trudności się nie przejmuj, i tak wyjdzie Ci smaczne piwo, nawet, jeśli wysłodzisz zbyt nisko, czy temperatura spadnie o kilka stopni.

Wystarczy, że przypilnujesz czystości i dezynfekcji, nie łapiąc żadnej infekcji. Na dbanie o niuanse i smaczki przyjdzie czas później ;)

 

Moją pierwszą warką zacieraną było imperial IPA, bo akurat miałem ochotę. Zabawy trochę było, ale piwo wyszło OK, zniknęło w kilka tygodni.

Koleżanka, którą zaraziłem hobby na pierwszą warkę zacieraną wybrała wita - nieco bluzgów poleciało przy zacieraniu, cały dzień z głowy, ale dała radę i piwo wyszło bardzo dobre.

 

Także jeśli masz wystarczająco duży garnek, ochotę i cały dzień, to śmiało bierz dowolny zestaw surowców ze sklepu, bądź skorzystaj z jednej z receptur z forum na piwo w Twoim ulubionym stylu i kup takie surowce. Nie ma się co bać zacierania! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widzę historię podobną do mojej, też zaxcierałem po 3 puszkach. Zacierałem "swoje" jedynie inspirowanem Full Aroma Hops'em. Sam komponowałem zasyp z prostego powodu - raz w miesiącu raz na dwa miesiące przejeżdzam obok słodowni w Strzegomiu, wiec odbieram osobiście, oszczedzam wysyłkę za którą mam kolejne 5kg słodu ;) gdyby nie to kupiłbym gotowy zestaw, w końcu komponował je ktoś z odpowiednią wiedzą i doświadczeniem, a wybór jest tak ogromny, że można tydzień siedzieć i przeglądać :)

Ja w chwili obecnej ubolewam nad paroma rzeczami - że nie kupiłem od razu jedngo feremntora więcej, że mam tak mało skrzynek i butelek i przede wszystkim, że piwnicy nie da się rozciągnąć, bo jeszcze wina stoją zeszłoroczne i ciasno jest a kolejne owocobrania powoli się zbliżają.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób coś na amerykańskim chmielu, przykryje niedoskonałości, na pewno będziesz zadowolony, np centennial, mosaic, to są bardzo ,,efektowne'' chmiele,

zasyp może być np 3,2 pilzeński 0,8 kg pszeniczny, bądź klasycznie 100% pal ale

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim pierwszym zacieraniem było to :

http://browamator.pl/szczegoly.php?BA_Stout_Owsiany_Oatmeal_Stout_13Blg_-_zestaw_surowcow_na_20_litrow_piwa_-_slody_srutowane&przedm=2433876&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F183249%2F1594578&sortuj=kod

jednotemperaturowo, wyszło jak na mój gust dobre, ale to jak lubisz stouty;p

Edited by Patrickll

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli są wątpliwości to najlepiej kupić gotowy zestaw, jest instrukcja warzenia (+pomoc na forum, np ostry dyżur). Podczas zakupu zestawu pamiętaj o kapslach, chemicznych środkach, glukozie itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z 1- szą prawdziwą warką jest jak z sexem musisz chłopie na wszystko być gotowy. W ostatniej chwili nie masz tego tego i jeszcze czegoś tam. Ale brekwiciarstwo daje podstawy i to jest najważniejsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.