Jump to content

Recommended Posts

Zamarzył mi się eksperyment z uwarzeniem stoutu owsianego, którego zasyp składałby się prawie wyłącznie z płatków owsianych. Żeby dało się w ogóle przekonwertować skrobię planuję dodać do zasypu niewielką ilość pilzneńskiego. Oczywiście te 200-300 g słodów palonych dla barwy i smaku mam wkalkulowane.

 

Ile mniej więcej wynosi minimalna ilość pilzneńskiego, żeby enzymów było na tyle dużo by poradzić sobie z takim zasypem? Z BT, dla warki 20 litrów wychodzi mi, że dla 12 BLG potrzebuję 4-5 kg płatków.

 

Tak, zdaję sobie sprawę z kłopotliwości filtracji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

10% pilsa da radę ale trzeba zmienić procedurę zacierania

Zatrzeć trzeba jak kiedyś w gorzelniach

płatki ugotować, oziębić do 50 st, dodać pilźnieńskiego i dalej normalnie zacierać

 

co do filtracji to się zrobi klajster, lepiej zastosować zmielony owies z łuską

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wspominając problemy przy stoutach z 20% udziałem płatków to luźne zdawanie sobie sprawy to eufemizm :P Wydaje mi się, że filtracja się nawet nie rozpocznie, nawet nie będę strzelał jak duży musiałby być dodatek owsa, i będzie płacz i zgrzytanie zębami. Co do konwersji - zawsze można, w przeciwieństwie do Wojaka, enzymów dodać :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Płatki błyskawiczne teoretycznie nie muszą się kleikować, ale - tutaj zastosowałbym kleikowanie, obniżenie temperatury przez dodanie wody i wtedy dosypanie pilsa.

 

I tak z kilogram niesłodowanego owsa razem z łuską :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamarzył mi się eksperyment z uwarzeniem stoutu owsianego

 

Piłeś kiedyś piwo z zasypem owsianki rzędu choćby 20-30% ?

 

Tu masz gościa co robił piwo na 100% słodu owsianego.

http://ryanbrews.blogspot.com/2009/12/100-oat-malt-mt-rainier-hops-smash-beer.html

Recenzja piwa:

http://ryanbrews.blogspot.com/2010/07/100-oat-malt-mt-rainier-hops-smash-beer.html

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

10% pilsa da radę ale trzeba zmienić procedurę zacierania

Próbowałeś takiej sztuki bez dodatku enzymów? Coś mi się nie chce wierzyć, żeby to było możliwe. Teoretycznie nawet słodu diastatycznego (380WK) trzeba użyć 25% a zwykłego pilzneńskiego prawie 40%. No ale jeżeli robiłeś takie sztuki to znaczy, że dostępna wiedza jest nieaktualna. Czas pisać artykuł do jakiegoś czasopisma o dobrym IF.

Share this post


Link to post
Share on other sites

15% płatków owsianych to już jest hardcore w filtracji. Robiłem parę razy owsianego 19 BLG przy takim udziale, i uważam że i tak ma konsystencję oleju silnikowego, naprawdę nie wyobrażam sobie 90%.

Share this post


Link to post
Share on other sites

10% pilsa da radę ale trzeba zmienić procedurę zacierania

Próbowałeś takiej sztuki bez dodatku enzymów? Coś mi się nie chce wierzyć, żeby to było możliwe. Teoretycznie nawet słodu diastatycznego (380WK) trzeba użyć 25% a zwykłego pilzneńskiego prawie 40%. No ale jeżeli robiłeś takie sztuki to znaczy, że dostępna wiedza jest nieaktualna. Czas pisać artykuł do jakiegoś czasopisma o dobrym IF.

 

tak da radę, oczywiście trzeba wydłużyć przerwy ale to możliwe

 

Patrzycie na temat z pozycji piwowara gdzie enzymy rozkładają "surową" skrobię słodu, to wymaga czasu i energii

inaczej rzecz ma się z gorzelnictwem, tam się zaciera skrobię skleikowaną do której enzymy mają łatwy dostęp i robią szybciutko ciach ciach ciach do maltozy i glukozy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może nie 90 ale z 60% płatków owsianych robiłem. Płatki kleikowane w szybkowarze przez ~20 minut. Potem dodana woda, słody i normalne (w moim przypadku) zacieranie. Przy 90% wydłużyłbym jednak przerwy i robił testy jodowe.

Filtracja we wiadrze z wężykiem, ale przykrytym druciakami. Dało radę bez większych problemów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam zestaw enzymów, 2/3 buteleczki 100ml z czego moge odstąpić 1/3. Daj znac to Ci nawet podwioze bo sam jestem ciekaw efektu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może nie 90 ale z 60% płatków owsianych robiłem.

 

jakie wrażenia z degustacji?

Piwo jak piwo. Nie było ani wybitne ani słabe. Było to raczej sprawdzenie możliwości. Więcej eksperymentu nie powtórzę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Filtracja we wiadrze z wężykiem, ale przykrytym druciakami.

O widzisz - to ciekawy pomysł.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piłeś kiedyś piwo z zasypem owsianki rzędu choćby 20-30% ?

 

Piłem, stąd pomysł na eksperyment. Co do filtracji, planuję wykonać złoże filtracyjne z płatków dębowych i łuski.

Share this post


Link to post
Share on other sites

planuję wykonać złoże filtracyjne z płatków dębowych

 

 

to nie jest dobry pomysł

gorąca brzeczka wyekstrahuje Ci mnóstwo tanin i będzie w piwku ściągająca goryczka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do filtracji gdybym taką papkę kiedyś miał robić to na rurki ułożyłbym wartwę słomy. Raz użyłem kiedyś bo było błotko i się filtrowało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Exar, jest powiedzenie 'kto bogatemu zabroni' . Może jeszcze dziś ktoś napisze temat: 'piwo z ziemniaków' :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może jeszcze dziś ktoś napisze temat: 'piwo z ziemniaków' :)

 

przymierzam się niebawem ale jeszcze nie wiem co uwarzyć planuję jakieś 50 % zasypu i coś mocniejszego, tak by wyeksponować kartofla

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.