Jump to content
FurioSan

BrewSession - czyli piwo-gril-warzenie

Recommended Posts

Aha , PrzemO , wrzuć koniecznie przepis na te papryczki. Na zimowe chłodne wieczory spokojnie będzie można wyłączać ogrzewanie racząc się tym rarytasem. Były rewelacyjne !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przem0 - jeśli nie chcesz fermentowac na Bretanomyces Grabiensis to zaszczep brzeczke.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Aha , PrzemO , wrzuć koniecznie przepis na te papryczki. Na zimowe chłodne wieczory spokojnie będzie można wyłączać ogrzewanie racząc się tym rarytasem. Były rewelacyjne !

Jednak taki słoiczek nie wystarczył.

Następnym razem zrobię więcej :-)

Dziękuję wszystkim za warzenie, piwo, grilla i ciekawe dyskusje.

Przepraszam za moją słabszą dyspozycję. :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i super ! Dzięki za fajną fotorelację. Dobrze że Twój aparat nie pozwalał na cykanie zdjęć jak już się ściemniło... byłyby straaasznie rozmazane :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, suche M03 które zadałem i gęstwę S-04 po AW która została w lodówce :)

Podziękowania wszystkim za spotkanie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

szkoda że zadałem us-y

plan był, że ty wrzucisz szkoty ;)

 

Masz zasyp/recepturę zapisaną ?

jak tak to wklej :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stout Pszenica 100%

 

15 BLG, Kolor 95,8 EBC, 31 IBU , 45l podzielone na trzy fermentory

 

Zasyp:

 

- pszeniczny (mieszany) 4 EBC 6 kg

- pszeniczny ciemny IREKS 16 EBC 4 kg

- prażona pszenica Fawcett 1600 EBC 0,9 kg

- czekoladowy Fawcett 1000 EBC 0,3 kg

- carawheat Weyermann 100 EBC 0,2 kg

- pszenica nie słodowana 6 EBC 0,5 kg

 

Chmielenie:

- 60' EKG 50g, Chinook 20g

- 15' Fuggles 50g

 

Drożdże:

- fermentor nr.1 (Kantor) - suche M03

- fermentor nr.2 (FurioSan) - suche US05

- fermentor nr.3 (Przem0) - gęstwa S04

Edited by Przem0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciut inaczej przem0

 

0.9 było pszenicy 1600 EBC

0.3 'czekoladowego' 1450 EBC

 

nie wiele to zmienia :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale czy to robi różnicę ?

 

PS. Przemo - ten Alt okazał się być tym co nazwałeś Kolshem dając mi spróbować - świetne piwo!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na kapslu było alt.

Kolor bursztyn może miedź. Ładna piana.

Przyjemna gładka goryczka i ziołowy finisz.

 

Proszę o linka do receptury.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam 3 wiadra pełne i plany na zapełnienie kolejnych.

Alta/kolsha sobie na jesień albo wiosnę za planuje:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...