Jump to content
FurioSan

BrewSession - czyli piwo-gril-warzenie

Recommended Posts

Ciemna pszenica jest dość jasna. W zasypie jest w innym celu jak kolor

Share this post


Link to post
Share on other sites

I jak tam, ma belgijski charakter?

 

U mnie zeszło do 3 blg. No generalnie spodziewałem się, że profil będzie lekko witbierowy , ale nie że aż tak bardzo. Wiadomo , piwo świeże , za tydzień się okaże. Ale i tak zdecydowanie czuć że to te drożdże. Siarkowodór zredukował się do zera , a przynajmniej ja nie wyczułem. Ustawiłem nagazowanie na 2.5.

 

Prażonej pszenicy jeszcze nie używałem , więc nie wiem co i jak , ale skoro używamy samej pszenicy i ma być to stout to można dodać. Mam wziąć łuskę jęczmienną ? Bo może się przydać :) EKG mam 50 gramów. Mam jeszcze pół kilo pszenicy niesłodowanej jeśli się przyda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prazona pszenica podobno nie jest az tak ostra w swojej palności jak carafy.

 

łuskę też mam - więc w razie czego jej nie zabraknie.

 

 

 

bo wheat wine 70% nie odpuszczę.

 

 

Możemy też zrobić 2 warki - ja zrobię w mojej lodówce overnight i zaczniemy od filtracji.

Tylko nie wiem czy to ma sens.

 

 

 

co do zasypu - po remanencie i planach - jeśli chodzi o pszenicę - oferuje

 

1.5kg pszenicznego jasnego

2kg pszenicznego ciemnego

1.5kg pszeniczy prażonej

 

 

ewentualnie mogę dać więcej jasnego kosztem ciemnego lub na odwrót

Edited by FurioSan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widzę że małe zamieszanie się robi :)

Pepek, Furiosan, Wasza prażona pszenica to torrified wheat: http://twojbrowar.pl...fied-wheat.html

czyli taki jakby odpowiednik niesłodowanej

czy po prostu palona, bo niektóre słodownie też nazywają ją prażoną np Strzegom http://www.slodownia...na-1000-ebc-5kg ?

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam jeśli warzycie coś w okolicy Krakowa chętnie bym wziął udział 12.07 słyszałem od FurioSan że wszystko macie, jednak jeśli czegoś by brakowało może będę mógł pomóc.

Co mam zabrać ze sobą może jakąś karkówkę, napiszcie co mogę zabrać i czy będę mile widziany.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co mam zabrać ze sobą może jakąś karkówkę, napiszcie co mogę zabrać i czy będę mile widziany.

Myślę że każdy jest mile widziany :)

Na grilla to standardowo, weź co będziesz jadł, z surowców piwowarskich to jak ustalimy recepturę to weźmiesz co tam będziesz miał do niej.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja przez djlaske zamówiłem trochę pszenicznych słodów ( łącznie 6kg )

wiec zasyp mniej więcej ok :)

 

niech każdy przyniesie co ma :)

również niesłodowana pszenica - będzie ciekawiej :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, to może coś takiego:

 

4.0kg Pszeniczny jasny ( 3-5 ECB )

4.0kg Pszeniczny ciemny ( 14-18 ECB )

0.8kg Pszeniczny czarny/prażony ( 1600 EBC )

0.3kg Pszeniczny Czekoladowy (800 - 1200 EBC )

0.5kg niesłodowana pszenica

 

Słody palone 11%, powinno wyjść 45l 12,2°Blg

 

To ja wezmę ten czekoladowy, mam też pszeniczny ciemny, trochę jasnego, z chmielów też mam ok 50g EKG, IUNGE i jakieś amerykańce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ja wezmę pszenice niesłodowaną , prażoną (paloną)i Ekg. Nie robiłbym na amerykańcach. Iunga i ekg na goryczke i lekko ekg na aromat. Słodu pszenicznego nie mam.

Łuskę jeczmienną dajemy ?

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muszę przyznać że jestem rozczarowany waszymi decyzjami.

Wybieracie takie piwa że każdy coś ma. No i ja się pytam z czym mam przyjść w takim razie? :D

Może coś kupić? Mam robić zamówienie i tak. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co ja ci mogę powiedzieć.

Zawsze można spróbować dwie warki zrobić, jedna warkę mogę przywieźć zatartą (overnight), ale podobno to ciężki temat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wpisowe chyba oczywiste.

Piwo, szama i jeśli trzeba to cos do zasypu/gotowania lub sprzęt.

 

Finalnie jaki termin?

12.07.2014? Godzina?

Przem0 - przypomnisz adres?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wpisowe chyba oczywiste.

Piwo, szama i jeśli trzeba to cos do zasypu/gotowania lub sprzęt.

 

Finalnie jaki termin?

12.07.2014? Godzina?

Przem0 - przypomnisz adres?

Grabie 105. Autobus 221 prawie pod sam dom:-P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jezu toż to koniec świata... chyba namiot będzie trzeba odkurzyć :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proponuje potem dzień przed zrobić listę telefonów. Myśmy ostatnio z takijiro, pół Grabi zchodzili i szukaliśmy kolesi co robią piwo w ogródku :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

dobra - co do tego co kto przynosi

 

ja zabiorę

- 3 kg pszeniczny ciemny Ireks

- 5kg pszeniczny jasny ireks

- 1 kg pszeniczny czarny

- lodówkę do zacierania i filtracji

- 1 fermentor

- śrutownik Pepka ( chyba, że chcesz go wcześniej )

- chłodnicę zanurzeniową z KO

 

Potrzebujemy:

- co łaska do zasypu ( tylko pszenica! )

- co łaska na chmielenie

- łuska jęczmienna ( jak by filtracja nie szła )

 

Będę jechał autem ( małym ) z Bronowic Wielkich ( djlaska ze mną wstępnie się zabiera - max 2 osoby jeszcze mogę zabrać )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lodówki nie bierz. Chłodnica też jest. Fermentor weź. Wezmę pszenicę niesłodowaną pół kilo i chmiel Ekg 50 gramów. Po śrutownik podjadę do Ciebie w przyszłym tygodniu. Łuskę też wezmę, tylko ile , z pół kilo ?

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lodówki nie bierz.

dlaczego?

w tym sie dobrze zaciera - bedzie czas na grilla :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

I tak bedziemy zacierać na lenia. A PrzemO ma specjalną komorę i system izolowania termicznego kadzi zaciernej :D pozatym nie robimy 45 litrów wybicia ? Chyba ze twoja lodówka to pomieści.

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba ze twoja lodówka to pomieści.

 

da radę

nie sprawdzałem ale z wyliczeń wynika że zatrę tam do 13kg słodu

52qt - więc jakies 48-49 litrów

 

lodówkę wezmę i tak z lodem i piwem - jak nie do zacierania to do chłodzenia piw :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...