Jump to content
FurioSan

BrewSession - czyli piwo-gril-warzenie

Recommended Posts

Ja właśnie dodałem 20g El Dorado na zimno, bez przelewania, czyli po 16 dniach fermentacji, temp. 16°C, bez widocznych oznak infekcji (błona itp).

 

Trzeba się zastanowić z czym lecimy na następnym :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

White IPA dla mnie ok ale wolałbym lżejszą, tak z 12°Blg.

RIS to wg mnie ciężka sprawa na lato, musi poleżeć i przez ten czas może wyjść infekcja.

Ja nie mam w tym momencie warunków na lagery, a pewnie jak będzie trochę cieplej to i na fermentacje mieszaną, pomijając już że nie mam takich drożdży :) chociaż z takiej brzeczki można zrobić jakiegoś summer ale itp.

 

A z moich propozycji to może jakiegoś brown ale/ milda/ brown portera?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podoba mi się pomysł brown portera. Po degustacji Kolsha od Przemo, chętnie bym takiego ogarnął. Aczkolwiek, jest problem potem z temp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znowu mam problem :-) Pożyczky mi ktoś kabslownice i ok 50 kabsli na weekend? Swoją pożyczyłem kumplowi i odda mi dopiero po weekendzie. Oddam całość w tygodniu :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mogę Ci Grete pożyczyć ale musiałbyś podjechać do Mogilan bo nie wiem kiedy będę w Krakowie, tylko najwcześniej późnym wieczorem bo będę jeszcze dzisiaj tego AW butelkował.

Share this post


Link to post
Share on other sites

to może robust portera??

 

wygląda na to, że będę - z chęcią zrobię Wheat Wine + Wheat Dry Stout,

Share this post


Link to post
Share on other sites

wheat wine faktycznie moze byc trudny do zrobienia

ale wpadł mi i Pepkowi pomysł

 

100% Wheat Stout - 45litrow - na 3 fermentory - 1728 ( ja bede miał ), us05 ( kazdy ma ) , blanche ( pepek )

 

 

OG tak mniej wiecej 12-14 Blg

 

zacierane na lenia - tyko pytanie czy na słodko czy na wytrawnie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

100% Wheat Stout

Dobry pomysł, chociaż ja wczoraj warzyłem zwykłego dry stouta ale to będzie do porównania.

Z wheatwine i w ogóle mocarzami, to jest taki problem, że nawet nie tyle że są trudne ale latem naprawdę jest trudniej utrzymać sterylność procesu, z własnego doświadczenia wiem że taka infekcja może wyjść po 4-6 miesiącach, myślisz że takie piwo ładnie dojrzewa a masz granaty/przegazowanie z nieciekawym profilem smakowym.

Chociaż wheatwine to chodzi za mną chyba już z rok :)

 

Jedną cześć można zrobić na Blanchach i dodać kolendry ze skórką cytrusów na zimną to będzie 100% wheat black witbier :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

skleciłem recepturę - mieści się w tamach Dry Stouta

 

5.0kg Ireks Pszeniczny jasny ( 3-5 ECB )

4.0kg Ireks Pszeniczny ciemny ( 14-18 ECB )

0.6kg Ireks Pszeniczny czarny ( 1600 EBC )

0.5kg Ireks Zakwaszający ( 2,8-4,4 ECB )

0.2kg Wayerman Carafa III (1300-1500 EBC)

 

IUNGA 50g - FWH

Sorachi Ace 50g - 5'

 

Ewentualnie EKG zamiast Sorachi Ace

 

 

Te składniki mam

recepturę traktujmy jako wyjściową - wszystkie sugestie są mile widziane.

 

Mam jeszcze Karmelowy z Litovel'a - więc jeśli nie zależy nam na wielkiej zbieżności do 100% pszenicy ( który zakwaszającym i tak już zostało naruszone ) to z Dry stotu przechodzimy na American Stout.

Co do filtracji - mam łuskę - 100-200g powinno w razie problemów załatwić sprawę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak masz opcje to wywal ten zakwaszający, a za to rzuć jeszcze jakiegoś palonego (np. pszeniczny) albo Carafa I. Będzie bardziej stoutowo. (wodę mam twardą 13*niemieckich). Według mnie ma co zakwaszać przy dużym udziale palonych (a tak chyba powinno być w STOUTach?)

Edited by Biniu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam jeszcze więcej pszenicy i carafe ii special.

Kupilem trochę tego zakwaszajacego i powoli go utylizuje od co.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym wyrzucił Carafe i zakwaszający jak 100% wheat stout to 100% wheat stout :)

Mam kw. mlekowy jakby coś ale bez znajomości wodorowęglanów w wodzie to był bym bardzo ostrożny z jego dodawaniem do czarnego piwa (a zwłaszcza pół kilo zakwaszającego na 50l stouta).

Mam też trochę (ok 300g) pszenicznego czekoladowego 1000EBC z Fawcetta to można dodać aby zwiększyć złożoność smaków palonych zamiast Carafy.

 

I prywatnie był bym za angielskim stoutem, bez chmielenia na aromat, ale to już jak reszta woli :)

 

edit:

To może:

5.0kg Ireks Pszeniczny jasny ( 3-5 ECB )

4.0kg Ireks Pszeniczny ciemny ( 14-18 ECB )

0.6kg Ireks Pszeniczny czarny ( 1600 EBC )

0.3kg Pszeniczny Czekoladowy Fawcett Malsters (800 - 1200 EBC )

 

Co przy wydajności 75% daje 45l brzeczki 12,7°Blg

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam jeszcze pszenice prażoną. Ekg jeszcze powinienem znaleźć trochę.

 

Edit : a american wheat po dwoch dniach w butelkach jest prawie krystalicznie klarowny ...

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to dobra. Wywalamy wszystko co jeczmienne.

Tej 1600 mam więcej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To można z 0,5kg-1kg prażonej pszenicy dać zamiast jasnego/ciemnego słodu pszenicznego.

 

Edit : a american wheat po dwoch dniach w butelkach jest prawie krystalicznie klarowny ...

I jak tam, ma belgijski charakter?

U mnie przy rozlewie przyjemne owoce tropikalne, w finiszu lekka żytniość, orzeźwiające, sporo zeszło jak na S-04 bo do 2,7°Blg, tylko goryczka lekko szorstka ale może się ułoży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...