kantor 344 Report post Posted June 2, 2014 A może krakowskim targiem 50/50 ? Ale czego 50/50? Quote Share this post Link to post Share on other sites
pepek84 65 1 Items Report post Posted June 2, 2014 3,5 pilzneńskiego i 3,5 pszenicznego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
takijiro 8 1 Items Report post Posted June 2, 2014 Ale czego 50/50? Podejrzewam , że pils / pszenica. Też optowałbym za max. 50-50. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 344 Report post Posted June 2, 2014 ok To: 3,5kg pszenicznego 3,5kg pilzneńskiego 0,8kg żytniego 0,5kg monachijskiego 0,5kg pszenicy Chmielić można jakimiś amerykańcami np 60' - 30g 15' - 30g 1' - 30g Powinno wyjść w zależności od chmielu koło 30IBU, chyba że chmielimy bardziej w stronę Wheat IPA? Quote Share this post Link to post Share on other sites
DonZ 2 Report post Posted June 2, 2014 To znaczy się ten weekend? Można jeszcze HGB zrobić i na więcej fermentorów wyjdzie jak by za mało miejsca w kegu było. Zapasy jakie mam to pale ale, pils, pszenica, żyto, abbey malt, melanoidynowy, carahell i caraaroma, do tego mosaic, chinook, cenntenial, marynka (dużo) coś citry Quote Share this post Link to post Share on other sites
FurioSan 211 Report post Posted June 6, 2014 jeśli mi sie impreza w ostatniej chwili wysypie to przyjadę z 5k bruntala 0,5k orkiszu, tomahawk i lubelskiem jesli sie nie pojawie to nie czekajcie - nie dzwoncie - bede pijany Quote Share this post Link to post Share on other sites
adamsky 170 1 Items Report post Posted June 6, 2014 Ja niestety odpadam. Do końca nie wiedziałem czy dam radę i okazało się że niedzielę mam jednak zajętą. Mam nadzieję że następnym razem uda mi się dotrzeć. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przem0 22 1 Items Report post Posted June 6, 2014 Następnym razem możemy dużo wcześniej ustalić termin. Np. 4-5 lipca?? Chyba moje drożdże kolschowe nie dadzą rady, podejrzewam infekcje:-\ Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 344 Report post Posted June 7, 2014 Pogoda zapowiada się dobra To ostatecznie przynieść coś jeszcze oprócz żytniego i monachijskiego, przyszły mi zakupy to mam też pilzneński, pszeniczny i jakieś amerykańskie chmiele? Po ile tej brzeczki wyjdzie, nie wiem czy brać standardowy fermentor czy 13-litrowy? Quote Share this post Link to post Share on other sites
pepek84 65 1 Items Report post Posted June 7, 2014 Ja wezmę pilzneński , kega , fermentor zwykły, i ewentualnie jak trzeba będzie citry i amarillo i chinooka mogę wziąć. Myślę ze 45 litrów do podziału na 3 będzie spoko. Ale szczerze to ja wolałbym nie brać bo z ciekawszych drożdży mam tylko brewferm blanche i ewentualnie so4. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przem0 22 1 Items Report post Posted June 7, 2014 Chmiel zostaw w domu, w zamrażarce mam parę kilo:-) . Ja niestety nie mam żadnych drożdży. Wiec pasuje aby ktoś przywiózł jakąś gęstwę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 344 Report post Posted June 7, 2014 Ja tym momencie nie mam żadnej, tylko suche. Quote Share this post Link to post Share on other sites
russo 1 Report post Posted June 7, 2014 Wezmę też trochę amerykańskich chmieli. Mam tylko US-05, pół torebki Quote Share this post Link to post Share on other sites
takijiro 8 1 Items Report post Posted June 7, 2014 3,5 kg pszenicznego ześrutowane. Mam S-04 zebrane 2 dni temu więc mogę przywieźć. PS. Ma ktoś Pacific Gem / Motueka / Galaxy lub Mosaic i mógłby się podzielić tak ze 30g? Quote Share this post Link to post Share on other sites
russo 1 Report post Posted June 7, 2014 Mogę jeszcze wziąć fermentator 15L i 30L, ewentualnie oba. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przem0 22 1 Items Report post Posted June 7, 2014 A masz cztery 15l fermentory? :-) Quote Share this post Link to post Share on other sites
russo 1 Report post Posted June 7, 2014 Mam tylko dwie 15. Z czego jedna jest z kranikiem. Mogę je wziąć. BTW: Ja będę niestety jechał samochodem, gdyż po imprezie jadę do Rzeszowa. Będę jechał z Huty, jak by ktoś chciał transport. Ewentualnie mogę zabrać kogoś z pętli. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pepek84 65 1 Items Report post Posted June 8, 2014 Ja też niestety muszę jechać sam autem. Więc mogę kogoś zabrać z okolic , przejadę jeśli ktoś będzie chętny przez płd Kraków . Kantor , podjechać po Ciebie ? Jakby coś to PW. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przem0 22 1 Items Report post Posted June 8, 2014 Mam tylko dwie 15. Z czego jedna jest z kranikiem. Mogę je wziąć. Możesz zabrać zawsze coś na miejscu możemy kombinować. Quote Share this post Link to post Share on other sites
takijiro 8 1 Items Report post Posted June 8, 2014 Brać gęstwę S-04 ? Będzie ktoś miał parę gram jakiegoś amerykańca żeby się podzielić ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
pepek84 65 1 Items Report post Posted June 8, 2014 Czyli kolega russo ma US05 , PrzemO i Takijiro S04 , ja ewentualnie mam S04 ( ale jeszcze siedzą w fermentorze ) i saszetkę brewferm blanche ( myślę że eksperyment może być ciekawy na tych drożdżach ) . Teraz tak , po pomierzeniu tego kega okazuje się że 45 litrów wchodzi do kega i zostaje do rantu jakiś 1 cm. Trochę słabo. Myślę że najrozsądniej będzie zacząć gotowanie od 40 litrów i dolewać w międzyczasie te 10 litrów żeby finalnie uzyskać 45. Chmiele ogarnia PrzemO. Ja biorę pilzneński i skleikowaną już pszenicę niesłodowaną. Takijiro , z chmieli które wymieniłeś że potrzebujesz nie mam ani jednego . Ewentualnie mogę wziąć dla Ciebie Chinook , Citra , Amarillo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 344 Report post Posted June 8, 2014 (edited) Weź gęstwę, ja wezmę suche S-33 i Mangrove Jack M03, jakby były przydatne ale coś raczej niezbyt stylowy ten AW będzie Edited June 8, 2014 by kantor Quote Share this post Link to post Share on other sites
takijiro 8 1 Items Report post Posted June 8, 2014 Dobra, biorę ześrutowany pszenny i gęstwę S-04. Mam jeszcze T-58 z datą do 2011 ale ostatnio używałem S-33 z tego samego kresu i było ok. Tylko, że wtedy to już w ogóle nie byłby Amerykanin. Pepek byłbym Ci wielce zobowiązany gdybyś wyczarował powiedzmy po 30g z każdego. Myślę, że się jakoś dogadamy w kwestii rozliczenia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przem0 22 1 Items Report post Posted June 8, 2014 Mam w/w chmiele. Nie jest sensowne aby Pepek je przywoził Quote Share this post Link to post Share on other sites
pepek84 65 1 Items Report post Posted June 8, 2014 To ja nie biorę w takim razie skoro PrzemO się podzieli. Normalnie bank chmieli Do zobaczenia za godzinkę z hakiem. Quote Share this post Link to post Share on other sites