Jump to content
FurioSan

BrewSession - czyli piwo-gril-warzenie

Recommended Posts

No to może wit na brewferm blanche, mam saszetke w lodowce. Jest szansa na warzenie ( mała ale moze sie uda ) w ten weekend wiec na przyszły miałbym świeża gestwe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie o znaczeniu strategicznym: czym tam dojechać?

No bo wiadomo, że samochody na taką okazję odpadają. :)

 

Ja jestem przed zamówieniem, na etapie czyszczenia zapasów. Mogę odpuścić ostatnie piwo z bieżącej serii co dałoby:

- około 4 kg słodów podstawowych (pale ale + pszeniczny + monach)

- 0,25kg słodu Red X

- 100g chmielu TnT

- do tego mam jeszcze zapas Chinooka (ponad 0,5kg)

 

Z drożdży mam saszetkę Nottinghamów i być może gęstwę US-05 (dziś zlewam AIPA, jak nie będzie jakiejś niespodzianki to zbiorę gęstwę).

 

Oczywiście chętnie się dorzucę do wszelkich składek na drożdże, słody czy chmiele.

 

American Wheat podzielony na kilka fermentatorów to dobry pomysł.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też byłbym w takim razie za american wheat. Mam jak coś niesłodowaną pszenicę , niestety słodu pszenicznego brak. Z chmielu też chinook :D z 50g Citry i ze 30 Amarillo. Karmelowe też się jakieś jasne znajdą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja jestem przed zamówieniem, w tym momencie z słodów mam trochę pale, wiedeński, monach, żytni, karmele, nie mam pszenicznego.

Z amerykańskimi chmielami raczej krucho w tym momencie, oczywiście mógłbym dorzucić się kasowo jakby ktoś miał.

Ja mógłbym to na weizenowych drożdżach przefermentować :)

Trzeba by ustalić ile osób będzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pytanie o znaczeniu strategicznym: czym tam dojechać?

 

Autobus 221, jedzie z Malego Płaszowa.

Ze slodow mam pszenice, podstawowy, parę karmelowych.

Może zasyp pól na pól żyto/pszenica??

Z chmieli citra, chinook :-), cascade de, amarillo, centennial.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam 2kg żytniego, jakby co.

A o której start? Bo ja w niedzielę to raczej dopiero koło 16 dałbym radę być.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może być. Ja mogę wziąć pszenice niesłodowaną, pilzneński , jasne karmele ewentualnie i carapils. No i jakieś chmiele tez się znajda. Wezmę tez swój gar , piwa i jak tylko znajdę czas to jakiś deser :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi też pasuje ta 16. Mogę zrobić jakieś szaszłyki jak ktoś preferuje.

 

Co do surowców, mam mniejsze ilości tak na 10-15L:

amarillo, cacsade, citra

 

Mogę wziąć też dwa wiaderka 15L (castoramowe), jak będziemy to dzielić na mniejsze potem.

 

Edit:

Patrzę własnie na dojazd. Jaki to będzie przystanek? Grabie Szczurowa?

Jest akurat autobus o 16:07 na tym przystanku, myślę że to będzie ok.

Edited by russo

Share this post


Link to post
Share on other sites

To może zróbmy listę kto będzie :

 

1 pepek84

 

Zaplanujmy jakąś recepturę i ustalmy co kto przywiezie , żeby się nie okazało na miejscu że nie mamy nie wiem ...słodu pszenicznego.. albo wody :D

Kto się podejmuje ustalenia ? :) Robimy na 45 litrów brzeczki do zaszczepienia i dzielimy na 3 ( 15 litrowe wiadra chyba się nie sprawdzą w tym wypadku).

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 pepek84

2 takijiro - słód pszeniczny

 

 

Tak na szybko to może:

 

4 - 5 kg pilzneński / pale ale

3 - 4 kg pszeniczny

0,3 - 0,5 kg żytni (albo coś innego na pianę i posmak)

 

Motueka / Galaxy ? x g co do chmieli to nie za bardzo mam pomysł

 

zacieranie na lenia 60' w 67°C ?

 

I przydałoby się już drożdże zamawiać, bo chyba trzeba będzie wcześniej starter zrobić ? Słody jak rozumiem przynosimy ześrutowane, żeby się na miejscu nie bawić ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 pepek84

2 takijiro - słód pszeniczny

3 kantor

 

Zasyp ok ale z żytem to trzeba raczej mash out zrobić.

Mogę przynieść 0,5kg żytniego i w tym momencie mam 2,7kg pale ale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ja przywiozę pilzneński , pośrutuję już u siebie żeby nie było zabawy jak pisał kolega Takijiro i mogę pszenicę niesłodowaną też wziąć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 - pepek84 - słód pilzneński

2 - takijiro - słód pszeniczny

3 - kantor - słód żytni?

4 - przem0- chmiele, drożdże Kolsch 2565, monachijski.

 

pilzneński - 43%

pszeniczny - 43%

żytni - 8,5%

monachijski - 5,5%

?????????????

 

 

Mam w cholere citry, cascade de, chinook, Hallertau Tradition, trochę Amarillo i centenniala.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 - pepek84 - słód pilzneński

2 - takijiro - słód pszeniczny

3 - kantor - słód żytni?

4 - przem0- chmiele, drożdże Kolsch 2565, monachijski.

4 - Russo

 

Ja mam jeszcze:

2,5kg pale ale,

1kg monachijskiego,

US-05

 

Nie robiłem jeszcze takiego piwa, więc pisze trochę na ślepo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg brewtargeta na 45 litrów wychodzi tak :

41% pilzneński 4 kg

41% pszeniczny 4 kg

8% żytni 0,8 kg

5% monachijski 0,5 kg

5% pszenica niesłodowana 0,5 kg

 

i daje to : 13,2 Blg , 8,5 EBC , przy wydajności 80%.

 

Ale może niech jeszcze ktoś przeliczy. Zastanawia mnie tylko czy nie za dużo monachijskiego

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otrzymamy 45l brzeczki? Ile maksymalnie wejdzie do kega, bo pewnie z 5l odparuje?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otrzymamy , ale trzeba będzie uzupełnić podczas gotowania. Po prostu wysłodzimy do 50 litrów. Sprawdzę jeszcze dokładnie jak będę miał chwile ile dokładnie do tego kega wejdzie bo nigdy go nie zalewałem po rant :)

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

BTW Brewtargeta. Wezmę ze sobą lapka, potrzebuję żeby mi ktoś pokazał jak się z tym sprawniej obchodzić.

Mam problem z ustawianiem zacierania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A może by zrobić coś lżejszego? np:

4kg pszenicznego

3kg pilzneńskiego

0,8kg żytniego

0,5kg monachijskiego

0,5kg pszenicy

 

przy wydajności 75% i 45l to powinno być 11,2°Blg

 

Mogę przynieść żytni i monachijski.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...