kantor 344 Report post Posted May 22, 2014 (edited) Przecież jak byśmy na dwór wyszli, to po paru piwkach, moglibyśmy z niego spaść edit: Zresztą nawet nie wiem czy tam jest jakiś dwór w okolicy Edited May 22, 2014 by kantor Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przem0 22 1 Items Report post Posted May 23, 2014 Nie ma. Nie wyjdziemy na niego:) Za to pola dużo:P Quote Share this post Link to post Share on other sites
russo 1 Report post Posted May 24, 2014 To jeszcze ja bym się chciał dołączyć oczywiście jeżeli się da. Mi pasują weekendy, w tygodniu tylko pon, wt i pt, najlepiej jeszcze z wyprzedzeniem Na pierwszy raz pewnie wystarczy. Fajnie by było dzielić to na dwa trzy fermentory. Do każdego inne drożdże i chmiele na cicha. Przy następnym spotkaniu degustowac;-), porównywać. Może 3 fermentory po 15l? Nie mam słodów, bo już mi wyszły, a jeszcze nie zamawiałem. Za to mam kilka wiaderek 15L wolnych Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przem0 22 1 Items Report post Posted May 25, 2014 Da się :-) To ustalamy termin pierwszego spotkania 8 czerwca? Quote Share this post Link to post Share on other sites
russo 1 Report post Posted May 25, 2014 Mi pasuje. :-) Powinienem mieć jakieś nowe piwka akurat to, będziecie robić za króliki doświadczalne :-P Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przem0 22 1 Items Report post Posted May 25, 2014 Trzeba ustalić jakie piwo warzymy. I co na ruszt wrzucamy :-) Quote Share this post Link to post Share on other sites
russo 1 Report post Posted May 25, 2014 Myślę że standardowo jakieś kiełbaski, kurczaki, karkówki itp. Jak działamy? Chyba lepiej żeby każdy w swoim zakresie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
takijiro 8 1 Items Report post Posted May 25, 2014 Termin mi pasuje, prowiant będę miał swój bo jestem wegetarianinem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przem0 22 1 Items Report post Posted May 26, 2014 Myślę że każdy coś przyniesie i będzie dobrze :-) Pozostaje kwestia wyboru piwa/stylu. Mam gęstwy s04 i kolsch 2565. Quote Share this post Link to post Share on other sites
DonZ 2 Report post Posted May 26, 2014 Pomysł fajny ja mogę odzyskać s-33 i us 05 bo akurat na tym leci wit i hamerykańska przenica odpowiednio. Warzyć można ma mniejsze gary i różnie chmielić taki sam zasyp i przygotować BrewSession Single Hop series a tak żeby ktoś kto nie zna jakiegoś chmielu miał żywy przykład do porównania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
FurioSan 211 Report post Posted May 26, 2014 Idea single hop jest ok. Mimo ze mnie na odcinku nr 1 nie będzie to sugeruje amerykańska pszenicę ( są gestwy US 05 i kolsh ) Oraz dry stout ewentualnie IRA. Wszystko w sam raz na upał. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przem0 22 1 Items Report post Posted May 26, 2014 Ja tez jestem za pszenica amerykańską. Można by też spróbować wersji na drożdżach lagerowych. Oczywiście jeśli ktoś ma takie na stanie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
pepek84 65 1 Items Report post Posted May 26, 2014 Mam W34/70 gęstwę , ale wiekowe już. Przy następnym warzeniu spróbuje nastawić starter na nich i zobaczymy czy się będą nadawały do użycia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
DonZ 2 Report post Posted May 27, 2014 Amerykańska pszenica nie wydaję się być złą opcją, dobra na lato, aromatyczna a przy 11Blg może wyjść niedrogo, tak w razie gdyby coś miało nie wypalić. Quote Share this post Link to post Share on other sites
takijiro 8 1 Items Report post Posted May 27, 2014 Oraz dry stout ewentualnie IRA. ¡Me gusta! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przem0 22 1 Items Report post Posted May 27, 2014 Przy tych piwach będziemy mieli mniejsza możliwość kombinowania. Chyba ze zrobimy dwa różne zasypy? Quote Share this post Link to post Share on other sites
pepek84 65 1 Items Report post Posted May 27, 2014 Padła propozycja uwarzenia Ipa na drożdżach do belgów. Może ktoś będzie robił jakieś zamówienie na dniach? Albo po prostu zamówić same nowe drożdże , podzielić koszta a potem gestwę? Ja jeszcze nie warzyłem w tym stylu a drożdże do belgów na taka aurę się przydadzą chyba? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przem0 22 1 Items Report post Posted May 27, 2014 Jestem za! Jest wysoka temperatura, w sam raz na belga. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 344 Report post Posted May 27, 2014 A ja bym proponował na pierwsze warzenie raczej coś niewymagającego, co trudno zepsuć, no i jako że lato niedługo to najlepiej coś lekkiego i szybko zdatnego do picia. Belgi to ciężka sprawa i pewnie takie belgian ipa to trzeba by minimum 16-17°Blg zrobić ale jak wolicie to się dostosuję. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przem0 22 1 Items Report post Posted May 27, 2014 Chodziło Nam o coś lżejszego, Wit IPA. Trzeba podjąć jakąś męską decyzje :-) Quote Share this post Link to post Share on other sites
takijiro 8 1 Items Report post Posted May 27, 2014 Wit it be! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przem0 22 1 Items Report post Posted May 29, 2014 (edited) Trzeba jakieś drożdże kupić. W alepiwo jest promocja na płynne. Zamawiamy?? Edited May 29, 2014 by Przem0 Quote Share this post Link to post Share on other sites
takijiro 8 1 Items Report post Posted May 29, 2014 Mnie pasuje, akurat miałem kilka rzeczy dokupić. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pepek84 65 1 Items Report post Posted May 29, 2014 Ja jestem za. Zrobimy ściepe Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 344 Report post Posted May 29, 2014 (edited) Trzeba jakieś drożdże kupić. W alepiwo jest promocja na płynne. Zamawiamy?? No dajcie spokój na alepiwo jest promocja ROCZNYCH drożdży płynnych, dorzucasz 5zł i masz nóweczki np. z twojegobrowaru. W przypadku płynnych ktoś jeszcze by musiał porządny starter zrobić jak warzymy te 40-45l. edit: Ja będę na 90% robił zakupy w twojbrowar w ten weekend, to mógłbym kupić ale powiem szczerze to jestem sceptyczny do płynnych, starterów, odzyskiwania gęstwy, gdzie lato, pełno much i innego syfu w powietrzu, chyba że ktoś ma pewność u siebie sterylności procesu, to ok. Mnie się podoba początkowy pomysł, czyli jeden zasyp i warzenie np American Wheat, rozdział na fermentory i jeden daje drożdże amerykańskie, drugi angielskie, trzeci weizenowe, czwarty dodaje skórek z cytryny i pomarańczy na cichą + inne ewentualne chmielenie na zimno... itp. i jest kilka różnych piw przy minimalnej ilości roboty Edited May 29, 2014 by kantor Quote Share this post Link to post Share on other sites