Jump to content
FurioSan

BrewSession - czyli piwo-gril-warzenie

Recommended Posts

Wezmę ekg i fugglesa, ewentualnie mogę wziąć magnum, lub coś polsko-amerykańskiego, bo ze słodów nie mam nic ciekawego

Share this post


Link to post
Share on other sites

Było koło 10°Blg przy 25°C, czyli pewne gdzieś 10,3°Blg.

Też dziękuję za spotkanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dotarliśmy właśnie również. Dziękujemy wszystkim za spotkanie , jak zwykle było świetnie :) Wyrabiamy się.. 4 godziny od rozpoczęcia grzania do zadania drożdży... Do zobaczenia niedługo !

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie już w samochodzie zaczęło fermentować :)

Przemo wrzuciłbyś recepturę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wędzonka Toffifee:)

Poszło do gara chyba zbyt dużo karmeli:)

 

10,3 BLG, kolor 44 EBC, 17 IBU,43 litry podzielone na trzy fermentory.

 

Zasyp:

 

- Pale Ale 3,5kg

- wędzony Steinbach 2kg

- karmelowy Litovel 95EBC 0,5kg

- karmelowy ciemny 600EBC 0,5kg

- karmelowy Strzegom 300EBC 0,33kg

- Amber Malt 43 EBC 0,3kg

- jęczmień palony 0,1kg

 

Chmielenie:

- 60' FWH EKG 45 gram

- 30' EKG 30 gram

 

Drozdże:

 

- fermentor nr. 1(Kantor) - gęstwa M03 Newcastle

- fermentor nr. 2(Przemo) - gęstwa Scottish 1728

- fermentor nr. 3(Przemo) - gęstwa Scottish 1728

Edited by Przem0

Share this post


Link to post
Share on other sites

jaki tego kolor wyszedł?

ale chyba za ciemny żeby można było nazwać to Scottish Export 80/-

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja przyniosłem 100g palonego jęczmienia, jeszcze był EKG 30g na chyba 15 minut.

Receptura tworzyła się na bieżąco :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

co do opracowania receptury to trzeba się zastanowić czy robimy piwa eksperymentalne czy stylowe.

 

jeśli chodzi o eksperymentalne to nie jest źle - obecny system daje dużo zabawy.

 

ze stylowością jest problem :)

nawet z realizacją pierwotnych założeń jest problem.

 

racjonalizacje zawsze są mile widziane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1150EBC, z Weyermanna, jak by być jeszcze dokładniejszym to Amber miał 100EBC :)

 

Mnie taka formuła nie przeszkadza, oczywiście nie mam też nic przeciwko warzeniu czegoś pod styl, jak już wolicie.

Przy warzeniu pod styl to można jakąś zwycięską recepturę (czy to Polską czy zagraniczną) zaadoptować albo klona czegoś komercyjnego zrobić, co by nie wyważać otwartych drzwi :)

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

warzywa.

klona czegoś

 

nie chce trolować ale Ursy może nie klonujmy :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

warzywa.

klona czegoś

 

nie chce trolować ale Ursy może nie klonujmy :P

 

to przecież wina wody :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zabutelkowałem 100% Wheat Stout

 

wbrew obawom smakuje stoutowo, kremowo, można powiedzieć guinessowato.

mi zszedł do 3Blg.

 

wbrew obawom nie czuć płynu do mycia naczyń :)

Edited by FurioSan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepraszam, uczyłeś się gdzieś języka polskiego?

 

Dzięki za zwrócenie uwagi.

Na swą obronę dodam, że pisałem z komórki - ona czasem figle płata

Share this post


Link to post
Share on other sites

mi z 27 butelek zostało już 21 - w tym jedna pękła

znika bardzo ochoczo - będę bronił, żeby dla Was starczyło :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...