Skocz do zawartości

BrewSession - czyli piwo-gril-warzenie


FurioSan

Rekomendowane odpowiedzi

Wędzonka Toffifee:)

Poszło do gara chyba zbyt dużo karmeli:)

 

10,3 BLG, kolor 44 EBC, 17 IBU,43 litry podzielone na trzy fermentory.

 

Zasyp:

 

- Pale Ale 3,5kg

- wędzony Steinbach 2kg

- karmelowy Litovel 95EBC 0,5kg

- karmelowy ciemny 600EBC 0,5kg

- karmelowy Strzegom 300EBC 0,33kg

- Amber Malt 43 EBC 0,3kg

- jęczmień palony 0,1kg

 

Chmielenie:

- 60' FWH EKG 45 gram

- 30' EKG 30 gram

 

Drozdże:

 

- fermentor nr. 1(Kantor) - gęstwa M03 Newcastle

- fermentor nr. 2(Przemo) - gęstwa Scottish 1728

- fermentor nr. 3(Przemo) - gęstwa Scottish 1728

Edytowane przez Przem0
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

co do opracowania receptury to trzeba się zastanowić czy robimy piwa eksperymentalne czy stylowe.

 

jeśli chodzi o eksperymentalne to nie jest źle - obecny system daje dużo zabawy.

 

ze stylowością jest problem :)

nawet z realizacją pierwotnych założeń jest problem.

 

racjonalizacje zawsze są mile widziane.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1150EBC, z Weyermanna, jak by być jeszcze dokładniejszym to Amber miał 100EBC :)

 

Mnie taka formuła nie przeszkadza, oczywiście nie mam też nic przeciwko warzeniu czegoś pod styl, jak już wolicie.

Przy warzeniu pod styl to można jakąś zwycięską recepturę (czy to Polską czy zagraniczną) zaadoptować albo klona czegoś komercyjnego zrobić, co by nie wyważać otwartych drzwi :)

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zabutelkowałem 100% Wheat Stout

 

wbrew obawom smakuje stoutowo, kremowo, można powiedzieć guinessowato.

mi zszedł do 3Blg.

 

wbrew obawom nie czuć płynu do mycia naczyń :)

Edytowane przez FurioSan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam, uczyłeś się gdzieś języka polskiego?

 

Dzięki za zwrócenie uwagi.

Na swą obronę dodam, że pisałem z komórki - ona czasem figle płata

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.