Skocz do zawartości

BrewSession - czyli piwo-gril-warzenie


FurioSan

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie o znaczeniu strategicznym: czym tam dojechać?

No bo wiadomo, że samochody na taką okazję odpadają. :)

 

Ja jestem przed zamówieniem, na etapie czyszczenia zapasów. Mogę odpuścić ostatnie piwo z bieżącej serii co dałoby:

- około 4 kg słodów podstawowych (pale ale + pszeniczny + monach)

- 0,25kg słodu Red X

- 100g chmielu TnT

- do tego mam jeszcze zapas Chinooka (ponad 0,5kg)

 

Z drożdży mam saszetkę Nottinghamów i być może gęstwę US-05 (dziś zlewam AIPA, jak nie będzie jakiejś niespodzianki to zbiorę gęstwę).

 

Oczywiście chętnie się dorzucę do wszelkich składek na drożdże, słody czy chmiele.

 

American Wheat podzielony na kilka fermentatorów to dobry pomysł.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też byłbym w takim razie za american wheat. Mam jak coś niesłodowaną pszenicę , niestety słodu pszenicznego brak. Z chmielu też chinook :D z 50g Citry i ze 30 Amarillo. Karmelowe też się jakieś jasne znajdą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja jestem przed zamówieniem, w tym momencie z słodów mam trochę pale, wiedeński, monach, żytni, karmele, nie mam pszenicznego.

Z amerykańskimi chmielami raczej krucho w tym momencie, oczywiście mógłbym dorzucić się kasowo jakby ktoś miał.

Ja mógłbym to na weizenowych drożdżach przefermentować :)

Trzeba by ustalić ile osób będzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytanie o znaczeniu strategicznym: czym tam dojechać?

 

Autobus 221, jedzie z Malego Płaszowa.

Ze slodow mam pszenice, podstawowy, parę karmelowych.

Może zasyp pól na pól żyto/pszenica??

Z chmieli citra, chinook :-), cascade de, amarillo, centennial.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mi też pasuje ta 16. Mogę zrobić jakieś szaszłyki jak ktoś preferuje.

 

Co do surowców, mam mniejsze ilości tak na 10-15L:

amarillo, cacsade, citra

 

Mogę wziąć też dwa wiaderka 15L (castoramowe), jak będziemy to dzielić na mniejsze potem.

 

Edit:

Patrzę własnie na dojazd. Jaki to będzie przystanek? Grabie Szczurowa?

Jest akurat autobus o 16:07 na tym przystanku, myślę że to będzie ok.

Edytowane przez russo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To może zróbmy listę kto będzie :

 

1 pepek84

 

Zaplanujmy jakąś recepturę i ustalmy co kto przywiezie , żeby się nie okazało na miejscu że nie mamy nie wiem ...słodu pszenicznego.. albo wody :D

Kto się podejmuje ustalenia ? :) Robimy na 45 litrów brzeczki do zaszczepienia i dzielimy na 3 ( 15 litrowe wiadra chyba się nie sprawdzą w tym wypadku).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 pepek84

2 takijiro - słód pszeniczny

 

 

Tak na szybko to może:

 

4 - 5 kg pilzneński / pale ale

3 - 4 kg pszeniczny

0,3 - 0,5 kg żytni (albo coś innego na pianę i posmak)

 

Motueka / Galaxy ? x g co do chmieli to nie za bardzo mam pomysł

 

zacieranie na lenia 60' w 67°C ?

 

I przydałoby się już drożdże zamawiać, bo chyba trzeba będzie wcześniej starter zrobić ? Słody jak rozumiem przynosimy ześrutowane, żeby się na miejscu nie bawić ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 pepek84

2 takijiro - słód pszeniczny

3 kantor

 

Zasyp ok ale z żytem to trzeba raczej mash out zrobić.

Mogę przynieść 0,5kg żytniego i w tym momencie mam 2,7kg pale ale.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 - pepek84 - słód pilzneński

2 - takijiro - słód pszeniczny

3 - kantor - słód żytni?

4 - przem0- chmiele, drożdże Kolsch 2565, monachijski.

 

pilzneński - 43%

pszeniczny - 43%

żytni - 8,5%

monachijski - 5,5%

?????????????

 

 

Mam w cholere citry, cascade de, chinook, Hallertau Tradition, trochę Amarillo i centenniala.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 - pepek84 - słód pilzneński

2 - takijiro - słód pszeniczny

3 - kantor - słód żytni?

4 - przem0- chmiele, drożdże Kolsch 2565, monachijski.

4 - Russo

 

Ja mam jeszcze:

2,5kg pale ale,

1kg monachijskiego,

US-05

 

Nie robiłem jeszcze takiego piwa, więc pisze trochę na ślepo :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wg brewtargeta na 45 litrów wychodzi tak :

41% pilzneński 4 kg

41% pszeniczny 4 kg

8% żytni 0,8 kg

5% monachijski 0,5 kg

5% pszenica niesłodowana 0,5 kg

 

i daje to : 13,2 Blg , 8,5 EBC , przy wydajności 80%.

 

Ale może niech jeszcze ktoś przeliczy. Zastanawia mnie tylko czy nie za dużo monachijskiego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Otrzymamy , ale trzeba będzie uzupełnić podczas gotowania. Po prostu wysłodzimy do 50 litrów. Sprawdzę jeszcze dokładnie jak będę miał chwile ile dokładnie do tego kega wejdzie bo nigdy go nie zalewałem po rant :)

Edytowane przez pepek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A może by zrobić coś lżejszego? np:

4kg pszenicznego

3kg pilzneńskiego

0,8kg żytniego

0,5kg monachijskiego

0,5kg pszenicy

 

przy wydajności 75% i 45l to powinno być 11,2°Blg

 

Mogę przynieść żytni i monachijski.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.