Jump to content
FurioSan

BrewSession - czyli piwo-gril-warzenie

Recommended Posts

Hej,

 

w czasie odbierania kapsli w ramach akcji "kapsel po raz czwarty' wpadł mi i Przem0 pomysł na brew-session w Hameryckim stylu.

 

czyli gril-piwo-gadanie-warzenie a później w miarę możliwości podział warek na dwa fermentory i 'rozdane' pośród zebranych i każdy postępuje dalej wedle własnego uznania ( porównanie efektów i różnic na kolejnym spotkaniu )

 

Najważniejsze to zacząć więc Przem0 zaoferował miejsce - brakuje tylko ustalenia uczestników/terminu/sprzętu/receptur.

 

dlatego wstępne pytanie - kto się na takie coś pisze ?

optymalnie by było gdyby można było robić warki po 40-60+ litrów - czy ktoś takim kotłem dysponuje ?

 

jeśli zbierze się 3-4+ ludzi to zaczniemy pracować nad następnymi ustaleniami :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to chyba jest już Nas 4?:-) Dobrze by było warzyc w chłodniejsze dni lata. U mnie jest sporo owadów, więc to może być problem. Posiadam gar emalia 40l i aluminiowy 50l w którym jest zamontowany filtrator rurkowy.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to 40 - 45 spokojnie możemy objechać na tym sprzęcie. Dobrze że masz tą kadź filtracyjną bo u mnie z tym słabo jak wiesz. Ja mogę zaoferować słody , karmelowe i palone bo nie przerobie ich w tym sezonie , a ześrutowane są. Ja najbliższy wolny weekend mam dopiero 7 - 9 czerwca. Chyba że w tygodniu też Wam by pasowało. Moje wolne dni w maju najbliżej to 28 , 29 , 30 ( środa czwartek piątek ) .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też bym był chętny, niestety nie mam sprzętu na duże warki, tylko emalia 40l.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja zatrzeć ( na lenia ) i przefiltrować mogę spokojnie 13 kg słodu ( lodówka 49 litrów )

mam plan że zrobię overnight i filtracje zrobię na miejscu - w czasie gotowania będzie można co innego zacierać.

 

Co do dni w tygodniu to z odpowiednim wyprzedzeniem jest u mnie to do zrobienia ale preferuje weekend

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie przepadam za tym stylem ale może być ;)

Wstępnie mi pasuje, wolałbym sobotę niż niedzielę, chociaż niedziela też może być.

A jakie to dokładnie rejony Krakowa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

spotkajcie się jak wam będzie wygodnie ja jak tylko będę mógł to przyjadę - jeśli mnie nie będzie to przeżyjecie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na pierwszy raz pewnie wystarczy.

Fajnie by było dzielić to na dwa trzy fermentory. Do każdego inne drożdże i chmiele na cicha. Przy następnym spotkaniu degustowac;-), porównywać. Może 3 fermentory po 15l?

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam nadzieje ze więcej czasu spędzimy na polu

A co, ziemniaki będziecie kopać? :smilies: Sory za offtop, ale akurat to określenie z gwary krakowskiej jest dla mnie wyjątkowo zabawne.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...