Jump to content
Sign in to follow this  
Vami

Banany w czekoladzie - weizenporter?

Recommended Posts

Tytuł prowokacyjny ;)

 

Ale rzecz bardziej prozaiczna. Zastanawiałem się, czy ktoś próbował fermentować porter drożdżami weizenowymi i uzyskał aromat bananowy z nutami czekoladowymi? Byłoby to coś świetnego. Czytałem że piwo Dark Force z Haandbryggeriet,Drammen jest RISem fermentowanym na weizenach, ale że nut bananowych nie ma.

 

Czy jest więc możliwość uzyskania takiego efektu? Ktoś coś?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem jak sprawa wygląda z fermentowaniem porteru drożdżami do weizena, ale wiem że gotowy weizen zmieszany (w kuflu, pół na pół) z porterem smakuje wybornie. Na pewno jest to ciekawy eksperyment do przeprowadzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja sobie to troszkę inaczej wyobrażałem.

Jak?

Bo czytając wątek pomyślałem podobnie jak Scooby o Weizendoppelbocku - zresztą CP ma w zestawach firmowych cos podobnego, dyskutowanego już na forum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

odświeżam temat... czy ktoś ma doświadczenia w warzeniu porteru ze sporym zasypem słodu pszenicznego? cały czas chodzi oczywiście o dolniaki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.