Jump to content

Problem z klarowaniem


Maszat
 Share

Recommended Posts

Witam od 3-4 warek mam duży problem z klarowaniem piwa a zwłaszcza z moją poprzednią warką Pale Ale 13 blg piwo wygląda jak grzaniec z jajkiem jest po prostu jajeczne w kolorze, smak jest w porządku choć wyraźnie drożdżowy.Piwo przez 20 dni fermentowało w piwnicy 16,5-17 st (drożdże us-05). Nie stosuje fermentacji cichej tylko przedłużam burzliwą do takich lekkich piw, jednak tutaj piwo fermentowało długo, piana nie opadła ( wyznacznikiem końca fermentacjo było jedynie nie spadające blg). Mijają już 2 tyg od zabutelkowania a piwo nadal jest jajeczne ;/. Moje wcześniejsze warki fermentowałem w temp 20 st i nic takiego się nie działo piwko szybko fermentowało i się klarowało.

 

Macie jakieś rady uwagi ? :)

Słody były świeże choć śrutowane w sklepie, zacieram tymi samymi metodami. Podejrzewam że sprzedali mi stare słody lub jakaś dziwna infekcja się wdała która utrudnia klarowanie a może niska temp przy fermentacji mogła tak wpłynąć. Ostatnio coś "Kopyr" wspominał o zmętnieniu białkowym w piwie, tylko jaka byłaby tego przyczyna ? :)

Link to comment
Share on other sites

Nie stosuje fermentacji cichej tylko przedłużam burzliwą do takich lekkich piw

Wykonaj powtórkę tego samego piwa ale po kilku dniach (czas zależy od rodzaju piwa i blg) fermentacji zlej na cichą na kilka dni zamiast trzymać wszystko razem długo.
Link to comment
Share on other sites

Guest tomato

Nie stosuje fermentacji cichej tylko przedłużam burzliwą do takich lekkich piw

Wykonaj powtórkę tego samego piwa ale po kilku dniach (czas zależy od rodzaju piwa i blg) fermentacji zlej na cichą na kilka dni zamiast trzymać wszystko razem długo.

NIe.

to nie ma znaczenia. Cicha zmienia tylko ilość osadu w butelce.

Link to comment
Share on other sites

Też tak miałem zobacz u mnie

http://www.piwo.org/...fu/#entry275612

 

A poniżej zdjęcie pokazujące piwo już przelane z butelki to po lewej jest po klarowaniu żelatyną, to po prawej wyglądało jak błoto kiedy butelkowałem :)

https://www.dropbox....0512_170935.jpg

 

Też się martwiłem ale widać nie było czym, a u mnie problem był za szybka filtracja, teraz będę musiał ustawiać 500ml na minute zamiast 1000ml.

Edited by alawrak
Link to comment
Share on other sites

Cały czas jest mętne w niskich jak i w pokojowych temp. alawrak dzięki wielkie myślę że to przyczyna nie dokładnej filtracji bo ostatnio starałem się ten proces przyspieszać i nie ukrywam że czasem brzeczka była dość mętna jadnak po chmieleniu i przelewaniu wydawała się klarowna dlatego tego nie podejrzewałem :).

Edited by Maszat
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.