Jump to content

Witam wszystkich jestem tutaj nowy ! :)


unknown000
 Share

Recommended Posts

Hej wszystkim, Nazywam się Kamil, mam 26 lat, urodziłem się i mieszkam w Warszawie. Jak to zwykle bywa gdzieś kiedyś zbłądziłem w internecie i natknąłem się na filmiki o warzeniu własnego piwa. Jako że pracuje jako Informatyk, czasami zdarza mi się że mam w pracy trochę wolnego czasu który poświęcałem na zagłębienie w temat. Czytam to forum już prawie miesiąc, oglądam filmiki, i jak to bywa z takimi historiami coraz bardziej nakręcam się na ten temat. Dzisiaj moja ekscytacja osiągnęła poziom kulminacyjny i postanowiłem zakupić początkowy zestaw. Z tego co do tej pory się dowiedziałem chciał bym zacząć od razu od zacierania bo wydaje mi się to w jakimś sensie bardziej fajne. Być może porywam się z motyką na słońce ale jak się nie sparzysz to się nie nauczysz. Zacznę od zestawu startowego który jest dostępny na browamatorze i do tego kupie jeszcze jakieś dodatkowe pierdoły. Uważam że moja wiedza teoretyczna jest jeszcze na poziomie raczkującym ale chce przejść do praktyki. Jeśli komuś to się przyda, i miał by jakieś pytania dotyczące tematu komputerów, bardzo chętnie pomogę. Jako początkujący jedyne co mogę zaoferować to to. Pierwsze piwo chce warzyć w weekend.

Link to comment
Share on other sites

E tam z jaką motyką na słońce. Zacieranie to nie jest trudna rzecz. Po prostu więcej brudów do sprzątania i stania przy garach :D ale satysfakcja na pewno o wiele większa niż w przypadku rozmieszania koncentratu z wodą i dodaniu drożdży. Piwo też powinno być lepsze (na pewno tańsze :P), choć z tym mam nikłe doświadczenie, bo nigdy z puszek nic nie zrobiłem, jedynie wyroby kolegi spijałem.

 

Do boju i powodzenia kolego.

Edited by Biniu
Link to comment
Share on other sites

Potwierdzam, że zacieranie nie jest trudne, zacieram dopiero od 3 warek. Jedyne na co się przygotuj przy pierwszej to czas, potrzeba dużo czasu. Później będziesz poprawiał "linię" produkcyjną i optymalizował pod swoje warunki warzelnicze;)

Pozdrawiam!

Link to comment
Share on other sites

Witamy na forum :okey:

Mam pytanie: grasz może na gitarze?

 

Niestety nie :)

 

 

Zamówienie z browamatora:

 

BA Browar Domowy SUPER START - bez surowców.

Kapsle uniwersalne 26 mm - CIEMNOZŁOTE - 100 szt

BA Pale Ale 11°Blg - zestaw surowców na 20 litrów piwa - słody śrutowane - Pierwszy zacier z tego będzie :)

OXI One --- przyjazny i skuteczny środek do dezynfekcji --- 400 g

Desprej - środek dezynfekcyjny - z rozpylaczem - 500 ml

Butelki Vichy Light do piwa - 500 ml - 20 szt w kartonie - wiem że być może nie przydarzą się, no ale :)

Termometr uniwersalny -20 do +110°C

Jodowy Wskaźnik Skrobi 20 ml

 

Allegro:

Garnek emaliowany 30L

Link to comment
Share on other sites

Dzisiaj odebrałem paczkę z browamatora i jestem zaskoczony szybkością. Gdzieś tam czytałem że długo idzie czy coś. Nic podobnego. Nie dostałem niestety żadnych gratisów. Jedyny problem jaki mam to termometr. Będę chciał go wymienić bo otrzymałem taki z bąbelkami powietrza w słupku i nic się z nimi nie da zrobić. Próbowałem podgrzewać, ochładzać i machać nim tak aby zbić słupek, no ale to nie rtęciowy gdzie tak się dało. Może macie jakiś sposób ?

 

Co do kuriera który miał mi dostarczyć garnek to jakaś masakra. Firma kurierska k-ex. O 18 zacząłem dzwonić po infoliniach aby zlokalizować numer do kuriera. Zanim się dodzwoniłem to minęło 40 minut. O 20 sprawdzam status przesyłki, a tam awizacja o 18:15 i zawiózł paczkę do punktu rozwozu. Jutro będę tam dzwonił to jakoś prostował sprawę. Pierwszy raz tak mam.

 

Z warzenia w weekend chyba będą nici niestety. Tak się napaliłem i przygotowałem do tego, a tu garnka nie mam :)

 

Pytanie, jako że mieszkam w bloku, a obecnie temperatura w pomieszczeniu to ok 26 stopni. Fermentacja jest zalecana max w 21 stopniach. Polecacie zaniesienie fermentora do piwnicy gdzie jeszcze nie wiem jaka jest temperatura czy może chłodzenie wszystkiego wodą ? Wiem że fermentacja w lato jest dość uciążliwa no ale bardzo się napaliłem na ten temat :)

Link to comment
Share on other sites

Będę chciał go wymienić bo otrzymałem taki z bąbelkami powietrza w słupku i nic się z nimi nie da zrobić.

 

Ostatnio spadł mi termometr Alla France na ziemie i też miałem taki problem. Kilkukrotne włożenie do gotującej się wody i schłodzenie załatwiło sprawę. Próbuj aż do skutku.

Link to comment
Share on other sites

Jesteś zaskoczony, że wiele osób twierdzi, że BA długo wysyła zamówienie? Nic dziwnego, bo przecież warzysz piwo od niedawna. Szkoda, że nie zacząłeś kilka lat temu, wtedy czekałbyś na paczkę tydzień, albo i dłużej.

Link to comment
Share on other sites

Dobra jestem po warzeniu pierwszej warki i generalnie same straty :)

 

Nigdy nie warzcie w garze 30L na szklanej płycie kuchennej, moja pękła i jestem jakiegoś 1000 do tyłu, stało się to w połowie chmielenia i generalnie nie mogłem już nic zrobić, dodałem resztę chmielu, a po 10 minutach już chłodziłem.

 

Drożdże zadałem w temperaturze ok 40 stopni i myślę że to był mój błąd bo cały fermentor poleciał do piwnicy i po 6 godzinach, nie ma żadnej piany ani nic nie bulka.

 

Byłem troszkę zdenerwowany tym faktem i już chciałem to zakończyć :) Pierwsza Warka chyba poleci do kanału jeśli jutro nic nie zacznie się dziać. Drożdże suche na 18L wsypałem 11,5 g, wiem że trochę za dużo być może. Rehydratowane ok 1h przed zadaniem.

 

Macie jakieś rady ?

 

 

Będę chciał go wymienić bo otrzymałem taki z bąbelkami powietrza w słupku i nic się z nimi nie da zrobić.

 

Ostatnio spadł mi termometr Alla France na ziemie i też miałem taki problem. Kilkukrotne włożenie do gotującej się wody i schłodzenie załatwiło sprawę. Próbuj aż do skutku.

 

Pomogło, dzięki wielkie za rade.

Link to comment
Share on other sites

Drożdże zadałem w temperaturze ok 40 stopni i myślę że to był mój błąd bo cały fermentor poleciał do piwnicy i po 6 godzinach, nie ma żadnej piany ani nic nie bulka.

 

Byłem troszkę zdenerwowany tym faktem i już chciałem to zakończyć :) Pierwsza Warka chyba poleci do kanału jeśli jutro nic nie zacznie się dziać. Drożdże suche na 18L wsypałem 11,5 g, wiem że trochę za dużo być może. Rehydratowane ok 1h przed zadaniem.

 

Macie jakieś rady ?

 

Drożdży wcale nie dałeś za dużo. Saszetka starcza na 20-30 litrów. Kilka litrów w dół nie robi różnicy.

 

Bulkanie albo jego brak nie wskazuje na fermentacje lub jej brak. Poza tym 6h to jeszcze nic takiego, niektóre drożdże startują dopiero po 24h a nawet po 48h. Drożdże zadane w 40 st. C pewnie padły. Zmierzyłeś Blg początkowe? Jeśli tak to zmierz Blg w poniedziałek rano lub jutro wieczorem. Jak stoi w miejscu to kup drożdże suche - w Wawie nie ma z tym problemu i zadaj sie do brzeczki. Może da się uratować piwo.

Link to comment
Share on other sites

No dobra, zobaczymy jak to będzie w poniedziałek po południu. Wydaje mi się że zabiłem drożdże zbyt dużą temperaturą.

 

Mieżyłem BLG, miałem 11.

 

Polecasz jakiś konkretny sklep z artykułami do warzenia piwa w Warszawie ?

Link to comment
Share on other sites

Generalnie wszystko kupuję w Internecie. Z tych najpopularniejszych w Wawie to Piwowar na Słowackiego i Winohobby na Zamoyskiego. Całkiem niezły wybór jest też w Starowarze w Sulejówku/Zakręcie. Z wymienionych byłem jedynie w Winohobby, awaryjnie po areometr.

Link to comment
Share on other sites

Dzisiaj zakupiłem drożdże, zobaczymy jaki jest przebieg i czy coś się dzieje. Mam pytanie jako że mam już nową płytę gazową, a nie chce kupować kolejnej, chce kupić do ważenia piwa taboret gazowy. Na allegro kosztuje ok 80 zł z reduktorem, czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie ?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Po 10 dniach fermantacji BLG z 11 spadło do 4 stopni. Przelałem piwo na cichą, i mam pytanie czy nie zrobiłem tego zbyt wcześnie i do ilu BLG powinno spaść po cichej żeby rozpocząć rozlew ?

Link to comment
Share on other sites

do ilu BLG powinno spaść po cichej żeby rozpocząć rozlew ?

 

Blg ma się nie zmieniać w odstępie 3 dni

Link to comment
Share on other sites

To zależy czy przelałeś na cichą po zakończonej fermentacji czy w jej trakcie. Złota zasada piwowarstwa to butelkowanie dopiero wtedy gdy Blg nie spada od 2-3 dni.

Edited by wizi
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.