Jump to content
Sign in to follow this  
mark33

uCieszny Browarek, warka # 48 Pszeniczka I

Recommended Posts

Wizualnie kolor zawodowy żółto-pomarańczowy jasny , idealny .

Zapach: bardzo delikatny, zwiewny raczej prawidłowy choć nieco zbyt słaby (tu pytanie która szarża drożdży? czy dobrze zgaduję 3068?).

Nasycenie CO2 raczej średnie, przy ostatnich moich eksperymentach to prawie niskie (ale to ja przeginam :) ). Co za tym idzie piana na początku dość okazała ale znikająca, zostaje otoczka wokół szklanki.

Smak: no tutaj klasa, arystokratyczna delikatność :) objawiająca się średnio dojrzałym bananem z nutą goździka. Bardzo odświeżające, lekkie w odbiorze może troszkę mało treściwe ale z klasą. Mój ostatni produkt to przy tym żur z jajkiem :) takie robotnicze.

 

Podsumowując: bardzo smaczne, leciutkie rzekłbym delikatne i kobiece.

 

Dzięki za możliwość degustacji.

 

 

Kolor piwa na zdjęciach zbyt ciemny muszę nad tym popracować.

Edited by mark33

Share this post


Link to post
Share on other sites
Podsumowując: bardzo smaczne, leciutkie rzekłbym delikatne i kobiece.

No bo to robiły delikatne i kobiece rączki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Podsumowując: bardzo smaczne' date=' leciutkie rzekłbym delikatne i kobiece.[/quote']

No bo to robiły delikatne i kobiece rączki :)

By się źle nie kojarzyło chodzi o warzenie. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wizualnie kolor zawodowy żółto-pomarańczowy jasny , idealny .

Zapach: bardzo delikatny, zwiewny raczej prawidłowy choć nieco zbyt słaby (tu pytanie która szarża drożdży? czy dobrze zgaduję 3068?).

Nasycenie CO2 raczej średnie, przy ostatnich moich eksperymentach to prawie niskie (ale to ja przeginam :lol: ). Co za tym idzie piana na początku dość okazała ale znikająca, zostaje otoczka wokół szklanki.

Smak: no tutaj klasa, arystokratyczna delikatność :D objawiająca się średnio dojrzałym bananem z nutą goździka. Bardzo odświeżające, lekkie w odbiorze może troszkę mało treściwe ale z klasą. Mój ostatni produkt to przy tym żur z jajkiem :ble: takie robotnicze.

 

Podsumowując: bardzo smaczne, leciutkie rzekłbym delikatne i kobiece.

 

Dzięki za możliwość degustacji.

Dzięki Marku za ocenę :)

Piwo z założenia miało być lekkie, po serii raczej mocnych piw, chciałam uwarzyć coś lekkiego, do szybkiej konsumpcji. Dobrze zgadujesz drożdże to 3068, pierwsza szarża. Zapach mało intensywny zapewne z powodu niskiej temperatury fermentacji, poniżej 20°C. Wcześniej zawsze pszeniczne piwa fermentowałam w mieszkaniu w temperaturach znacznie przekraczających 20°C, ale naczytałam się na temat zgubnego wpływu wysokiej temperatury fermentacji i wyszło jak wyszło... czyli nie za dobrze. Następnym razem na pewno powrócę do wyższych temperatur fermentacji :)

 

Piwo warzone w ten sposób http://www.piwo.org/forum/p18585-27-05-2009-08-26-07.html#p18585

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temperatura to faktycznie sedno sprawy, napisz proszę ile ten Sladek na alfakwasów. Piękny kolor jak na dekokcję mnie ciemniejszy wychodzi. Pewnie dlatego, że daję karmelowy z Baltic Malt a on za jasny nie jest. Wniosek jest prosty, karmelu nie dam następnym razem bardziej orzeźwiająca pszeniczka wychodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Temperatura to faktycznie sedno sprawy, napisz proszę ile ten Sladek na alfakwasów.

Według sąsiadów zza miedzy "Průměrný obsah alfa hořkých látek je 5 %" :ble:

wynika z tego, że 5% :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Temperatura to faktycznie sedno sprawy' date=' napisz proszę ile ten Sladek na alfakwasów.[/quote']

Według sąsiadów zza miedzy "Průměrný obsah alfa hořkých látek je 5 %" :ble:

wynika z tego, że 5% :lol:

Dzięki, pierwszy raz słyszę o tej odmianie, stąd pytanie.

 

Czekam na opisy moich piwek.

Edited by mark33

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja również kilka dni temu zdegustowałem to piwo i odczucia miałem podobne jak mark33. Tzn. piwo delikatne, przyjemnie kwaskowe, pszeniczne.

Również odniosłem wrażenie, że trochę jakby było mało treściwe - ale zrzuciłem to na karb tego, że piłem je jako drugie po pszenicy Codera 13,5°Blg - szkoda, że nie sprawdziłem wcześniej która jest mocniejsza, a pewnie gdybym wypił w odwrotnej kolejności wrażenia byłby inne.

W notatkach znalazłem jeszcze uwagę, że być może minimalnie trochę za bardzo goryczkowe - jak na pszeniczne oczywiście. :lol:

 

Ale nie przeszkadza mi to napisać, że była to bardzo dobra pszeniczka.

Dzięki również za możliwość degustacji. :ble:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :lol:

 

Takie rarytasy mówicie mam w piwnicy?

Spróbuje dziś podczas warzenia :D:ble:

Edited by bielok

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Wczorajszego wieczoru, dołączyłem do grona kolegów mających okazję posmakować ten specjał. Butelka schłodzona przez 7 h w lodówce doczekała się wieczorem otwarcia.

Niestety ........... niestety dostałem tylko jedną butelkę, jak przypuszczam jedną jedyną w całym wszechswiecie co była prawie ....... bez gazu :rolleyes:

 

tak wiec, miałem okazję posmakowac nisko nasyconego weizna ;-) Piana nie wytworzyła się wogóle, nasycenie CO2 skromniutkie. Jednak pomimo tej wady, musze potwierdzic słowa kolegów o delikatności piwa, moje pszenice na WB-06 sa ostrzejsze w smaku bardzie wytrawne. Reasumując smak na piątkę, brakowało mi musowania CO2. Bukiet jak dla mnie OK wywąchałem i goździki i banany ale wąchać musiałem aż do ostatniego łyka i potem jeszcze pustą szklankę :)

 

Dori, piwko znakomite, kolorystycznie bardzo ładne, smaczne, lekkie. Takie jak powinno być :)

Chłopaki nie dostali takiego dobrega jak ja nisko syconego Weizena ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Grzesiu, nie wiem jak to się stało, że trafiłeś na taką feralną butelkę ;) Oczywiście w ramach zadośćuczynienia dostaniesz ode mnie kilka butelek "pszenicy" jak tylko przyjedziesz w odwiedziny :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :/

 

Kurde Dori, ty przecież wiesz że ja nie w tym konteksicie pisałem ..... teraz mi nieco łyso :) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć :)

 

Kurde Dori, ty przecież wiesz że ja nie w tym konteksicie pisałem .....

...no przecież wiem :) Ale tak czy inaczej 'pszenica', co prawda z innej warki, czeka :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piana: raczej skąpa jak na pszenicę, szybko redukuje się do warstewki, ale ładnie oblepia szkło.

Kolor: początkowo bardzo jasny, bardziej przypominający wita niż weizena, po wlaniu drożdży już wszystko w porządku.

Wysycenie: książkowo wysokie, piwo prawie chciało opuścić butelkę samowolnie, ale... nie opuściło. Po wlaniu do szklanki dość niskie, co typowe przy weizenach.

Zapach: jak w tym powiedzeniu o "nienachalnej urodzie", tak w zapachu tego piwa goździki i banany też są nienachalne :).

Smak: jeśli to są osławione Weihenstephany, to jestem zawiedziony, piwo smakuje bardzo podobnie do mojego weizena na WB-06. A nie jest on dla mnie ikoną stylu. Goryczka zaznaczona, ale bynajmniej nie nazwałbym piwa przechmielonym, nawet jak na pszenicę. Jest w smaku przyjemna bananowa aksamitność, choć chciałbym chyba ciut więcej treściwości. Tego mi zawsze brakuje przy WB-06, jak widać to nie tylko ich przypadłość. Brakuje mi wyraźniejszego goździka.

Opakowanie: wielki plus za etykietę. Niestety gdzieś mi odpadła, więc fotka bez niej. Przepraszam.

Edited by kopyr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za ocenę :)

Faktycznie użyte drożdże to Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen. Co do treściwości to ekstrakt początkowy to tylko 11,5Blg, więc może stąd to odczucie.

Jak już pisałam za nikłe aromaty pszeniczne obarczam niską temperaturę fermentacji. Kiedyś piwa pszeniczne fermentowałam nawet latem w mieszkaniu, czyli w temperaturze znacznie przekraczającej 20°C. Tym razem przekombinowałam (po naczytaniu się o zgubnym wpływie wysokiej temperatury) i zniosłam piwo do garażu (temperatura około 18°C) :) Następnym razem nie popełnię tego błędu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i ja piję właśnie to piwko.

Piana rzeczywiście mała, ale ten aromat powala na kolana.

W smaku podobnie przewaga bananów nad delikatnie goździkami, ale super piwko.

Te 11,5°Blg jest super na dzisiejszy dzień.

 

Dzięki Dori za super piwko. :)

Edited by pieron

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.