Jump to content

Recommended Posts

Dzisiaj mam zamiar uwarzyc pierwsze piwo z dodatkiem owowcow... padlo na lekki porter z truskawkami.

Skladniki juz mam kupione i poczatkowo mialem pomysl aby owoce dodac na ost max 15 min gotowania, ale po przeszukaniu netu doszedlem do wniosku ze raczje nie jest to dobry pomysl [ malo wyczuwalne truskawki w piwie ] , zastanwiam sie czy nie lepiej bedzie wycisnac z truskawek sok [ mniejsze ryzyko plesni i innych swinstw z owocow ] i dodac go na burzliwa badz w 0 minute gotowania? a moze jednak cale owoce na hmm burzliwa?

Edited by dege

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ryzyko pleśni jest takie samo gdy zastosujesz sok zamiast całych owoców. Może zastosuj jakiś aromat owocowy. Wiem, że to mało oryginalny pomysł, ale chyba najskuteczniejszy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolega wieki temu robił dwa piwa w tym temacie "Malineiros" i "Dereneiros". Sok albo owoce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do typowo ciemnego piwa taki dodatek po prostu nie pasuje. W zwykłym jasnym lagerze prędzej. Szkoda warki na takie zabawy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do typowo ciemnego piwa taki dodatek po prostu nie pasuje.

A jadłeś kiedyś truskawki w czekoladzie?

A wracając do tematu, to czy całe owoce nie wniosą dodatkowej kwaskowatości?

Share this post


Link to post
Share on other sites

kurcze bedzie niezly mix ... drozdze s-33 :/ tylko takie mi zostaly.

Dzieki za odpowiedzi, zdecydowalem ze w 0 minucie dam wycisniety sok, jezeli po burzliwej bedzie slaby aromat wtedy moze jeszcze dodam owoce na cicha.

 

RobertJ: pilem juz poretra z wisniami i z truskawkami, bardzo fajne i lekkie :] piwka [ niestety oba z syropem :/ ]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałem się podłączyć do tematu truskawek (niekoniecznie w porterze). W książce "Homebrew Handboook" Dave Law & Beshlie Grimes znalazłem przepis na piwo truskawkowe. Receptura sprowadza się do wymienienia surowców, wśród których są truskawki mrożone (wcześniej rozmrożone), dodawane na etapie fermentacji cichej, ale nie ma słowa na temat tego w jakiej formie mają być truskawki- w całości, pokrojone na mniejsze części, zmiksowane? I jak je wcześniej wysterylizować? Dodam, że zamierzam uwarzyć Saisona z truskawkami i tymiankiem cytrynowym (ot taka wariacja na temat piwa sezonowego).

 

I tu pojawiają się pytania:

  1. Jak dodawać truskawki (załóżmy, że świeże)- tj. w jakiej formie oraz jak je zdezynfekować, żeby ograniczyć ryzyko zakażenia piwa?
     
  2. Czy dodanie truskawek na etapie fermentacji cichej na zimno wystarczy, żeby nadać piwu właściwy smak i aromat?

Edited by kapitan

Share this post


Link to post
Share on other sites

W "Domowe warzenie piwa" Richarda Lehrla napisane jest na przykładzie wiśni aby owoce głęboko zamrozić (żeby popękały ściany komórek co ułatwi wydobycie z nich soku) i wrzucić po odfiltrowaniu chmielin do brzeczki w stanie zamrożonym. Ilość jaką podaje w przepisie to 3000g wiśni na 3800g słodu i 300g cukru. Wydaje mi się, że przed zamrożeniem te truskawki dobrze było by przeciąć na pół lub 4 części

Edited by Krugerius

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałem się podłączyć do tematu truskawek (niekoniecznie w porterze). W książce "Homebrew Handboook" Dave Law & Beshlie Grimes znalazłem przepis na piwo truskawkowe. Receptura sprowadza się do wymienienia surowców, wśród których są truskawki mrożone (wcześniej rozmrożone), dodawane na etapie fermentacji cichej, ale nie ma słowa na temat tego w jakiej formie mają być truskawki- w całości, pokrojone na mniejsze części, zmiksowane? I jak je wcześniej zdezynfekować? Dodam, że zamierzam uwarzyć Saisona z truskawkami i tymiankiem cytrynowym (ot taka wariacja na temat piwa sezonowego).

 

I tu pojawiają się pytania:

  1. Jak dodawać truskawki (załóżmy, że świeże)- tj. w jakiej formie oraz jak je zdezynfekować, żeby ograniczyć ryzyko zakażenia piwa?
     
  2. Czy dodanie truskawek na etapie fermentacji cichej na zimno wystarczy, żeby nadać piwu właściwy smak i aromat?

dodawałem truskawki do lambica na cichą - rozmrożone, zapach 0,5kg truskawek zdominował 3kg świeżych wiśni

Share this post


Link to post
Share on other sites

wrzucić po odfiltrowaniu chmielin do brzeczki

 

Czyli sugerujesz, żeby wrzucać po gotowaniu, ale już do fermentacji burzliwej?

 

owoce głęboko zamrozić [...] i wrzucić [...] do brzeczki w stanie zamrożonym

 

Z tego też wynika, że proces mrożenia jest też sterylizacją, ponieważ w temp. minus 18°C bakterie powinny zginąć.

Edited by kapitan

Share this post


Link to post
Share on other sites

dodawałem truskawki do lambica na cichą - rozmrożone, zapach 0,5kg truskawek zdominował 3kg świeżych wiśni

 

w znalezionym przeze mnie przepisie jest 4,5 kg na warkę 23 L, ja robię warkę 50 L, więc myślałem o ok. 8 kg truskawek, ale jak 0,5 kg zdominowało wiśnie to może moje założenia są błędne?

Edited by kapitan

Share this post


Link to post
Share on other sites

tutaj undeath dodawał 1,5l kompotu z truskawkami

jak chcesz dodać na cichą to ja bym na Twoim miejscu przemacerował owoce

Edited by cml

Share this post


Link to post
Share on other sites

snapback.pngUżytkownik Krugerius dnia 27 czerwiec 2014 - 10:24 napisał

 

 

wrzucić po odfiltrowaniu chmielin do brzeczki

 

 

 

Czyli sugerujesz, żeby wrzucać po gotowaniu, ale już do fermentacji burzliwej?

 

 

Wrzucić zaraz po przelaniu brzeczki do fermentora, tylko w takim razie musisz skończyć chłodzenie w wyższej temp bo jak wrzucisz zamrożone truskawy to sporo spadnie temperatura brzeczki. Przynajmniej autor książki tak sugeruje w swoim przepisie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

tutaj undeath dodawał 1,5l kompotu z truskawkami

jak chcesz dodać na cichą to ja bym na Twoim miejscu przemacerował owoce

 

Teraz raczej dodałbym ten kompot z oddzielonymi owocami, bo skutecznie zapychały rurkę podczas rozlewy i pływały po Whirpoolu na powierzchni piwa. Ogólnie truskawki w gotowym piwie bardzo słabo wyczuwalne, jeżeli bym miał powtarzać takie piwo to zrobiłbym do refermentacji syrop z cukru i truskawek i tak wlewał do butelek, podejrzewam że efekt byłby wtedy najbardziej zadowalający. Ale i tak to nie będzie piwo o mocnym aromacie truskawek i smaku, nie czarujmy się jest to słaby aromat i łatwo go przykryć aromatami piwa, wspomnianego portera nie piłem więc się nie wypowiem, ale coś mi się zdaje że po prostu tam wrzucili sztuczny aromat truskawki... ;) Wiem że zaraz podniesie się wrzawa za to co napiszę... Może najlepiej zrobić jakiegoś Pale i dodać soku do kufla, będzie wtedy na bank truskawkowe ;) W przyszłym roku coś może jeszcze wykombinuje z nimi ale raczej Pale ale zamiast pszenicy bo tam skutecznie banany i inne estry zakryły aromat truskawek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kurcze bedzie niezly mix ... drozdze s-33 :/ tylko takie mi zostaly.

Dzieki za odpowiedzi, zdecydowalem ze w 0 minucie dam wycisniety sok, jezeli po burzliwej bedzie slaby aromat wtedy moze jeszcze dodam owoce na cicha.

 

RobertJ: pilem juz poretra z wisniami i z truskawkami, bardzo fajne i lekkie :] piwka [ niestety oba z syropem :/ ]

 

Jakie efekty? Chcę zadać truskawki do wariacji nt. Saisona i zastanawiam się w jakiej formie i na jakim etapie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

dodawanie owoców do lambica to chyba zupełnie co innego niż dodawanie do saccharomyces

rozwiń proszę,

ostatnio na warsztatach we wrocławiu było piwo z dodatkiem wiśni (dodane w całości na cichą, bez macerowania, bez wyciskania) i mocno było czuć wiśniami (nie był to lambic), no ale każdy orze jak może, jedni dodają mrożone, inni świeże a jeszcze inni razem z mrówkami....

Share this post


Link to post
Share on other sites

wydaje mi się, że piwo na dzikusach jest mniej podatne na takie (pochodzące z pleśni i bakterii na owocach) zakażenie - ale mogę się mylić

oczywiście to nie wyklucza dodawania owoców w całości na cichą do piwa tak jak napisałeś - pytanie tylko na ile to jest bezpieczne

bo to, że w tym degustowanym się udało bez zakażenia nie robi statystyki

Share this post


Link to post
Share on other sites

a kto powiedział że nie było zakażenia? nie ma piw idealnych :) kwestia gustu i akceptacji nowych smaków

moczyłem wiśnie w jakimś roztworze żeby zmniejszyć ryzyko (już nie pamiętam czy to było piro czy oxi) - może stąd ta dominacja truskawek....

Edited by amap

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cóż, popróbuję coś i dam znać jakie efekty. Truskawki będę mroził, bo będę je dodawał dopiero za jakieś 2 tygodnie, a wtedy będzie już trudno o świeże, a przy okazji mrożenie będzie formą sterylizacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A u mnie właśnie fermentuje taki wynalazek. Ja miałem po prostu za dużo truskawek i przerobiłem je na sok. Później nie wiedziałem co z tym sokiem zrobić to wlałem go do brown portera. Mija właśnie drugi tydzień fermentacji i gdzieś za jakiś tydzień, półtora będę to butelkował to napiszę co tam wyszło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cóż, popróbuję coś i dam znać jakie efekty. Truskawki będę mroził, bo będę je dodawał dopiero za jakieś 2 tygodnie, a wtedy będzie już trudno o świeże, a przy okazji mrożenie będzie formą sterylizacji.

 

Mości Kapitanie, nie wątpię że znacie tematykę piwa lepiej ale na wszelki wypadek dodam, iż z pewnością poza sezonem profesjonalną pomocą posłuży regionalny przetwórca mrożonych owoców. Jeśli miałyby to być ilości gastronomiczne (nawet mniejsze) warto zapytać o sprawdzoną chłodnię. Z moich okolic znam np. Gomar z Pińczowa (na stronie piszą, że działa w wielu województwach, nie ma nic o mazowieckim ale może nie zaszkodzi zadzwonić?). Zwracam jednak honor jeśli mrożonki i koncentraty nie mają przed Panem tajemnic :) z zasłyszenia wiem jednakże, że ilość wagowa i pora roku oraz oczywiście jakość nie stanowią problemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.