Jump to content

chmielenie na zimno w kegu czy w wiadrze


b.dawid
 Share

Recommended Posts

Witam , potrzebuję wsparcia w sprawie chmielenia na zimno, nie tyle "jak" tylko którą metodę wybrać biorąc pod uwagę pewne warunki narzucone przez LP - piwo ma być z kija i gotowe na za dwa tygodnie(od dziś)

Piwko fermentuje(singlehop na Vic Secret) od 8 maja czyli już jakieś 11dni(w temp.około 16°C), nastawione na US05. Nagazowanie będzie wymuszone więc refermentacja nie ma znaczenia.

Został mi etap chmielenia na zimno, i mam dylemat którą opcję wybrać:

- wrzucić na 4-5dni przewidzianą porcję do wiadra i zlać do kega za tydzień, nagazować i odstawić do imprezy

- zlać do kega, chmiel wsypać w wyparzoną pończochę i podwiesić w kegu(+nagazować)

 

HELp?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.