Jump to content

Data ważności słodu, można go jeszcze użyć?


maciek1221
 Share

Recommended Posts

Siema,

mam w zapasie 5kg słodu pilzneńskiego, ze Strzegomia. Słód leży sobie 2 lata w ciemnej piwnicy, z worka zeszło powietrze, czyli gdzieś tam jakaś dziurka była. Czy ten słód się jeszcze do czegokolwiek nadaje? Mam zamiar warzyć pszeniczne i stouta, potrzebne mi po 2,5kg do kazdego piwa tego właśnie słodu, nie wiem czy kupować nowy.

Jest jakiś sposób, aby ocenić czy słód jest okej?

Pzdr :))

Link to comment
Share on other sites

Na pewno wydajność będzie gorsza, ale jeżeli nie widać pleśni, nie śmierdzi podejrzanie i nie widzisz żadnych przeciwwskazań - zacieraj.

Link to comment
Share on other sites

Cześć, dziadek google prawdę ci powie: http://www.piwo.org/topic/4599-wykorzystanie-starego-slodu/

http://www.piwo.org/topic/11305-jak-dlugo-zesrutowany-slod-zachowuje-swoje-wlasciwosci-pytanie-o-chmielenie/ i temat sprzed tygodnia: http://www.piwo.org/topic/13813-przeterminowane-slody-zacierac/

 

Więc jeśli słody nie śmierdzą nie ma pleśni, nic dziwnego się z nimi nie stało to możesz zacierać. Jedynie co to może obniżyć się wydajność, ale to nie jest konieczne, zależy od tego czy wilgotność słodów się zmieniła, bo są one dość higroskopijne i pod wpływem wody, mogą łatwo pleśnieć, a także zakwaszać taki słód przez bakterie.

Link to comment
Share on other sites

Ok, dzięki za odpowiedzi. Słód był szczelnie zamknięty, pachnie jak trzeba. Zrobię z niego piwo w najbliższy weekend i 'pozbędę' się problemu ;)

Pzdr

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.