Jump to content
Sign in to follow this  
Fifol

Wężyk do zlewania piwa

Recommended Posts

Posiadam wężyk igielitowy z biowinu, i zastanawiam się jaki na niego ma wpływ temperatura powyżej 60 stopni (poza tym, że robi się bardziej miękki)?. Ostatnio trzymałem go kilka minut w wodzie o temp. ok 80 stopni, niby nic się nie stało, ale boję się, że to wpłynie na jego kontakt z piwem. I tutaj druga kwestia- jak sterylizujecie swoje wężyki? Ja przeważnie stosuje dużą dawkę oxi, ale raz mi się zdarzyło, że żółty kolor zaczął schodzić z wężyka i dziwnie teraz wygląda. Dodatkowo pachnie mocno płynem do mycia naczyń (też go używałem), ale zakładam że jak przepłucze go jeszcze kilka razy to zapach trochę zniknie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wężyk przy dużej temp miekjie, ale potrafi zrobuc się bardzo twardy. Kolor żółty to wynik wpływu związków chemicznych i temp. Ja zmieniłem na silikon i jest miękki i nie odbarwia się. Dezynfekuje oxi razem z baniakiem i innymi gratami: 3 łyżeczki oxi ja 3 litry wody. Jest ok.

 

Ps. Jak kupowalem silikon kolo powiedział mi, że igielt ma dwie opcje: spożywczy i techniczny, jeden nie odbarwia sie przy chemii i temp, drugi jest na to podatny. Silikon wytrzyma więcej.

Ps2.

Polecam 10mm, bo sam mam 12-ke ale pod wyższa temp mieknie i się zalamuje na brsegu gara przy dekantacji.

 

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

rownież uzywam wężyka z biowinu. po użyciu wrzucam go do fermentora, wlewam płyn do garów i zalewam, najczęściej wrzątkiem. nie zaobserbowałem żadnych niepokojących następstw takiego postępowania. jeśli chodzi o dezynfekcję to moczenie w piro bez płukania w wodzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm, ten wężyk miał żółty kolor "domyślnie", więc to raczej nie wpływ związków chemicznych i temperatury. Trochę się obawiam, że zapach przejdzie do piwa, a i przy przelewaniu do fermentora o zakażenie nie trudno. Poza jedna małą plamka i zmatowieniami o odbarwieniami (które pewnie wynikają z wpływu temperatury), raczej jest czysty, więc chyba wystarczy mu zrobić solidną płukankę w oxi?

 

kowalczyka, mówisz o igielitowym? Przyznam, że przepłukanie we wrzątku by mnie uspokoiło :)

Edited by Fifol

Share this post


Link to post
Share on other sites

od pierwszej warki używam takiego:

 

http://allegro.pl/biowin-wezyk-do-obciagu-wina-z-gruszka-wzg-i4182783146.html

 

zrobił się już trochę żółty. ostatnio moczyłem go w roztworze sody kaustycznej, ale kolor się nie zmienił. wciąż go używam i obyło się póki co bez kwasów, ale zakupiłem już nowy. aha. przy myciu zalewałem go wrzącą wodą, ale nie filtrowałem nim gorącej brzeczki, ponieważ robię whirpool na zimo, po chłodzeniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I nawaRZyłeś nim 17 warek? Ja ten wężyk pożyczyłem, i teraz widzę, że faktycznie on nie był żółty pierwotnie, kolor od wewnątrz da się zdrapać. W takim razie po prostu kupię nowy.

Edited by Fifol

Share this post


Link to post
Share on other sites

pierwotnie nie był żółty. tak jest, uwaRZyłem przy jego pomocy 17 warek. po kilku padła pompka do zasysania, więc obecnie zasysam dużą strzykawką. koszty wężyków są niewielkie, więc szkoda czasu na jakieś drapania.

Edited by kowalczyka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mnie najlepiej pasują zbrojone z firmy Cellfast, nóż i widelec. Dla mnie idealne. Igielitowe są potrzebne jako łączniki- przejściówki średnic. Jak to się mówi tu na forum, 'każdy robi po swojemu' , ma wyjść piwo i już :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

kowalczyka, mówisz o igielitowym? Przyznam, że przepłukanie we wrzątku by mnie uspokoiło :)

 

Ja taki wężyk płuczę bezpośrednio po użyciu, troczę płynu do naczyń i przelewam kranówką, a bezpośrednio przed następnym użyciem gotuję parę minut. Po 10 warkach zmieniłem, bo tani :):beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiąc wino od lat używam silikonu. Do piwa tez mam silikon. Dla mnie największym plusem jest elastyczność - mogę go zginąć, układać w każda stronę ai tak później jest prostu. Czy z Biowinu, czy z innej firmy zawsze się kręcą te igielity, odbarwiaja i po gotowaniu mi potrafily twardniec i pękać. Od czterech lat silikon i jest git :) igielit mam tylko do chłodnicy i jako złączke do rurki do butelkowania.

 

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Silikonowy to niewątpliwie najlepsza opcja, ale igielitowy też daje rade :) ja zawsze w nieużywanych fermentorach mam nalane trochę wody z rozpuszczonym oxi albo piro i przed wlewaniem czy to gorącej brzeczki czy młodego piwa wrzucam wężyk do tego roztworu dosypując trochę świerzego środka. Oczywiście trzeba tak zanurzyć wężyk, żeby roztwór go wypełnił :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja zawsze w nieużywanych fermentorach mam nalane trochę wody z rozpuszczonym oxi albo piro i przed wlewaniem czy to gorącej brzeczki czy młodego piwa wrzucam wężyk do tego roztworu dosypując trochę świerzego środka. Oczywiście trzeba tak zanurzyć wężyk, żeby roztwór go wypełnił

a to ciekawe bo piro to raczej tylko oparami dezynfekuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie tylko, w płynie jest również rozpuszczony SO2, więc kontaktowo również dezynfekuje. Gdyby było inaczej, to by się nie dodawało piro np. do win, żeby ubić w nich drożdże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakoś nigdy infekcji nie złapałem tak, że wydaję mi się, że dezynfekuje piro również jako ciecz

 

Wysłane z mojego HTC Desire X przy użyciu Tapatalka

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.