Skocz do zawartości

Nagazowanie piwa+data ważności piw


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam takie pytanie do Koleżanek i Kolegów, jakie jest potrzebne ciśnienie do nagazowania piwa? Powiedzmy że dysponuję zbiornikiem z zaworem bezpieczeństwa 0,5MPa(5barów) i czy przy takim ciśnieniu jestem w stanie odpowiednio nagazować piwo tak aby nie prowadzić refermentacji w butelkach(chodzi o osad drożdżowy aby został w zbiorniku a nie pojawiał się w piwie).

Kolejne pytanie, które mnie nurtuje to jak browary ustalają datę ważności piw. Jaka data ważności piw refermentowanych w butelkach, jaka dla piw pasteryzowanych i filtrowanych?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, można tak nagazować. Tutaj masz szczegóły.

Dla piw refermentowanych jest data teoretycznie nieskończona, nie powinny się psuć. Ale przepisy zobowiązują browary do umieszczenia terminu ważności na butelce.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.