karolskra Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Witam, Mam takie pytanie do Koleżanek i Kolegów, jakie jest potrzebne ciśnienie do nagazowania piwa? Powiedzmy że dysponuję zbiornikiem z zaworem bezpieczeństwa 0,5MPa(5barów) i czy przy takim ciśnieniu jestem w stanie odpowiednio nagazować piwo tak aby nie prowadzić refermentacji w butelkach(chodzi o osad drożdżowy aby został w zbiorniku a nie pojawiał się w piwie). Kolejne pytanie, które mnie nurtuje to jak browary ustalają datę ważności piw. Jaka data ważności piw refermentowanych w butelkach, jaka dla piw pasteryzowanych i filtrowanych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Tak, można tak nagazować. Tutaj masz szczegóły. Dla piw refermentowanych jest data teoretycznie nieskończona, nie powinny się psuć. Ale przepisy zobowiązują browary do umieszczenia terminu ważności na butelce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się