Jump to content
gscan1

Ilość wody do zacierania i wysładzania

Recommended Posts

Witam. Zastanawia mnie dlaczego w przepisach zazwyczaj nie jest podane ile należy użyć wody do zacierania, a potem wysładzania. Czy istnieje jakiś wzór na stosowanie wody o którym nie wiem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja stosuję 1:3,5 tzn na jeden kilogram zasypu, 3,5 litra wody.

Odnośnie wysładzania, w instrukcjach Centrum Piwowarstwa znajduje sie wzór, który kiedyś był na forum poważnie skrytykowany, więc nie będę się upierał:

 

Przykład: zacieranie w 12 litrach wody, pożądana ilość brzeczki nastawnej 20 litrów:

X = 20 - 12 + 3 + 2, czyli X = 13

(potrzebujemy zatem 13 litrów wody do wysładzania)

Gdzie:

12 – zacieranie w 12 litrach wody

3 – woda pozostała w młócie

2 – odparowanie wody w trakcie gotowania

X – ilość potrzebnej wody

Reszta w pliku.

Warzenie z procesem zacierania.pdf

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

nikt nie podaje ile wody uzyc do wysladzania, bo generalnie wysladza się albo do oporu (tj. do 2 - 3 Blg) albo do objetosci, ktora chcemy uzyskać (uwzględniając odparowanie i stratę brzeczki w chmielinach)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko łatwo policzyć ale napiszę jak ja robię to rutynowo.

 

1. do zacierania 3.5 x więcej wody niż słodu, chyba że brakuje miejsca w kadzi zaciernej to 3 x lub minimum 2.5 x.

2. brzeczki przedniej odbierasz (tyle ile wody dałeś) - (waga słodu) bo słód wchłania 1:1 mniej wiecej. Czyli np 5kg + 17.5 L wody daje ok 12 L brzeczki przedniej + 10 kg odpadu.

3. jak ma wyjść np. 25L piwa to brakuje 13L + to co wyparuje - zakładając ze wyparuje 10% do wysładzania dajesz 15-16L

4. Ja wysładzam zwykle na 2 raty i pierwsza dawka jest większa więc podzieliłbym 10 + 6 L albo 8..9 + 7 L

 

Staraj się nie dać za dużo, 1-2 L za mało łatwo skorygujesz dolewając sterylnej wody po chłodzeniu i zmierzeniu blg.

Edited by yapko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli chce mieć około 20 l piwa, to łącznie do zacierania i wysładzaniu muszę użyć około 30 l wody. Zwykle do fermentatora trafia około 22 l, w butelki trafia wówczas około 20 l. Nie dotyczy to piw mocnych, z dużym zasypem, bo tam wraz ze słodem zostaje uwięziona większa ilość płynu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mi akurat 4,3kg słodu wypiło 5,5 litra wody a podczas parowania poszło 5 litrów wody więc taki wzorek można sobie wsadzić :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlatego nikt nie podaje ile użyć wody. Każdy ma inną warzelnię, co u jednego działa, u innego nie będzie działać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja polegam na brewtarget i ostatnie 2 piwa po ostatniej kalibracji tego narzędzia wyszły mi (odpukać) idealnie wg programu - ilości wody, blg, itp.

 

Najpierw pomierzyłem gary, a potem dostosowałem wydajność wg tego co mi wychodziło i teraz jest w miarę powtarzalnie.

 

Uśredniając, u mnie wychodzi 5kg -> 15L -> kolejne 15 do wysładzania w 3 krokach, dla 6kg 18L i około 17 do wysładzania. Wydajność w BT 83%, fermentacja około 20L, bez dolewek wody

Edited by jackson

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

nikt nie podaje ile wody uzyc do wysladzania, bo generalnie wysladza się albo do oporu (tj. do 2 - 3 Blg) albo do objetosci, ktora chcemy uzyskać (uwzględniając odparowanie i stratę brzeczki w chmielinach)

 

I tutaj mam pytanie (wybaczcie poziom, ale jestem laikiem) odnośnie wysładzania:

-  2-3 Blg pomiaru z brzeczki. Widziałem na jednym z filmów T.Kopyry, że właśnie wysładza nie mniej niż do 2 Blg. Czy stosować tak zawsze ?

-  czy 20 l zakładanego piwa to standardowe założenie ? Czyli do chmielenia powinienem mieć 23-23 litry ? 

 

Zakładając to powinienem np brzeczka przednia + brzeczka tylna z wysładzania mieć ok 23 litry, bo ok 3 litry odpruje. Co jeśli z wysładzania wyjdzie mi mniej ? Mogę bezproblemu dolać zwykłej wody ?

 

Wybaczcie mi te podstawowe pytania, ale odpuściłem sobie warzenie piwa z brewkitów i zaczynam od razu z zacieraniem. Wiedzy szukam na tym forum plus youtube, a chcę mieć opanowane podstawy tak aby nic nie pomieszać :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słuchaj się Kopyra to będziesz pił ekstrakt z DMS i dwuacetylu.

 

Wysładzaj do objętości jaką potrzebujesz. Jak na 20 litrów do wiadra weźmiesz 30 litrów wody, to się dużo nie pomylisz. A wprawa przyjdzie z czasem i będziesz wiedział kiedy 30, a kiedy 31.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli aby uzyskać 20 litrów piwa powinienem wysadzać do łącznej objętości 30 l ? Chyba się pogubiłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie. Musisz wysładzać 20L+odparowanie+to co zostanie wylane z chmielinami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W młócie zostaje około litr na kilogram słodu, dodatkowo ok 20% Ci odparuje w czasie gotowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

czyli zakładam, że pewnie 2-3 litry odparują oraz jakieś 1-2 litry wylane z chmielami ? wychodzi ok 25 litrów do gotowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgodzie chodziło o to, że na cały proces zacierania zużyjesz 30 litrów wody. Po pierwszej warce będziesz widział ile będziesz miał starty w odparowaniu i chmielinach. Ja przy warce ~ 20 litrów wysładzam do 26 litrów i wtedy w fermentorze ląduje około 21 litrów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

teraz rozumiem. prawie 1/3 straty.

a jak to jest z tym, aby wysładzać do 3 blg ? Też tak robisz czy tylko do wspomnianych 26 litrów ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ja wysładzam do objętości, ale tak jak wspomniane było możesz wysładzać do 3blg. Tyle ma mieć brzeczka, która leci z kadzi filtarcyjnej. Ponieżej nie wysładzasz, bo wypłukujesz już niepożądane rzeczy z młóta.

Share this post


Link to post
Share on other sites
możesz wysładzać do 3blg.

 

Ja szczerze to tego nie rozumiem. Wg mnie wysładza się do założonych wcześniej stopni balinga przy uwzględnieniu odparowania i zagęszczenia brzeczki. Bo po co rozrzedzać brzeczkę i na silę wysładzać do 3 blg?

Edited by Pinhead

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lepiej dolać do rozcieńczenia wodę czy przesadnie wypłukiwać młóto?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powiem tak. Nie mam zielonego pojęcia ile mi leci z kranika pod koniec wysładzania, bo nie dokonuję pomiaru. Praktycznie już na żadnym etapie nie dokonuje, ale tutaj było pytanie konkretnie i to w piaskownicy a więc odpowiedziałem. Można tak robić i nie ma w tym nic złego. Jesli ktoś nie panuje do końca nad swoją wydajnością a ma garnek większy to nie widze problemu aby wysłodził sobie więcej i miał 2 litry piwa więcej niż przewidywał. Ważne jednak aby nie schodził ponieżej jakiegoś stopnia blg, bo wypłuka to czego nie powinien.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Wg mnie wysładza się do założonych wcześniej stopni balinga przy uwzględnieniu odparowania i zagęszczenia brzeczki
 

 

Czyli pod każdy gatunek wysładzasz inaczej ? 

 

Wydaje mi się, że chyba lepiej dolać wodę niż przesadnie wypłukać młóto.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Czyli pod każdy gatunek wysładzasz inaczej ? 
 

Tak oczywiście. Nigdy nie mierze jaką ilością wody wysładzam. Istotne jest tylko to, żebym miał te 25L i założoną gęstość.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.