Jump to content
pachura

Jaka woda? - kranówa/mineralka twardość/pH ?

Recommended Posts

Cześć,

 

Czy do paru pierwszych warzeń z brewkitów wystarczy użyć zwykłej "kranówy" przepuszczonej przez filtr Brita?

Czy może lepiej jakiejś butelkowanej mineralki?

 

Czy istnieją jakieś optymalne parametry twardości i kwasowości wody w które należy celować?

 

Dzięki !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę to jest temat woda ;) ale tu masz podstawy: http://www.wiki.piwo...H_i_składu_wody

 

Ja do swoich brewkitów używałem kranówki, ale mam jej dobre parametry. Wszystko zależy od tego jaką masz wodę, poproś o ostatnią analizę, tego kto ci dostarcza ją, mają obowiązek dać ci do wglądu aktualne badania. Na początku odradzam bawienie się w modyfikacje wody to jest dla bardziej zaawansowanych piwowarów już. Jak twoja woda okaże się niedobra to kup w biedrze lub innym markecie najtańszą wodę jaką mają i też też da radę, przepuszczanie 25 litrów przez filtr britta jest dla cierpliwych, a nie oczyści ci i tak dobrze tej wody, i dostarczy jony sodu, które nie są pożądane w niej.

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest franc

Ja robiem próbę z tym samym brewkitem w jednym miałem wodę mineralną w drugim kranówkę i różnicy nie było żadnej !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robiem próbę z tym samym brewkitem w jednym miałem wodę mineralną w drugim kranówkę i różnicy nie było żadnej !

 

Pytanie jaką masz wodę w kranie, bo w różnych miastach różnie to bywa. Znasz może jej twardość i pH ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest franc

Ja robiem próbę z tym samym brewkitem w jednym miałem wodę mineralną w drugim kranówkę i różnicy nie było żadnej !

 

Pytanie jaką masz wodę w kranie, bo w różnych miastach różnie to bywa. Znasz może jej twardość i pH ?

 

Niestety nie jestem w stanie ci powiedzieć jaką mam wodę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

IMO woda a raczej jej twardość i pH odgryw istotną role przy zacieraniu.

W puchach raczej różnicy nie uswiadczysz.( pomijając ekstremalne składy wody )

Edited by FurioSan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dotychczas przepuszczam w zasadzie 80% wody przez Britę. Zaniepokoiło mnie to, że takie filtrowanie, może mieć niekorzystny wpływ na brzeczkę/piwo. Mogę poprosić o bliższe szczegóły?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdzieśtam czytałem że kranówka jest sterylniejsza od wody butelkowanej, bo w niej chlor (fluor?) wybija wszystkie mikroby, a w źródlanej nie.

Sądzicie że można złapać infekcję od wody z baniaka 5l? Mi się to wydaje mega wątpliwe...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdzieśtam czytałem że kranówka jest sterylniejsza od wody butelkowanej, bo w niej chlor (fluor?) wybija wszystkie mikroby, a w źródlanej nie.

Sądzicie że można złapać infekcję od wody z baniaka 5l? Mi się to wydaje mega wątpliwe...

 

W jakim sensie o to pytasz?

 

Infekcję można załapać zawsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli lejesz do schłodzonej brzeczki to możesz złabać infekcję, ale to mało prawdopodobne. Jak lejesz przed gotowaniem to nie złapiesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak masz mocno chlorowaną wodę to też niedobrze, bo to psuje smak. A co do infekcji, to tak jak pisze lukaszr, można złapać zawsze i niekoniecznie musi to być wina wody

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tech chwili raczej wody się już nie chloruje (stricte), do odkarzania używa się ozonu bądź bardzo niskich stężeń ClO2 (niewyczuwalne nosem) ze specjalnych układów generacji jego na miejscu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepraszam ze podpinam się do tematu ale jak zobaczyłem ten wątek to napisałem to wodociągów prośbę o parametry wody i dostałem coś takiego.

 

odczyn pH 7,7

mangan 0,015 mg/l

żelazo 0,112 mg/l

amoniak 0,05 mg/l

azotyny 0,01 mg/l

azotany 13,2 mg/l

chlorki 56 mg/l

mętność 0,55 NTU

barwa 5 mg/l

 

Czy ktoś może ocenić te parametry i napisać czy to dobra woda do zacierania czy lepsza będzie z biedrony Oaza 5L?

Edited by cen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepraszam ze podpinam się do tematu ale jak zobaczyłem ten wątek to napisałem to wodociągów prośbę o parametry wody i dostałem coś takiego.

 

odczyn pH 7,7

mangan 0,015 mg/l

żelazo 0,112 mg/l

amoniak 0,05 mg/l

azotyny 0,01 mg/l

azotany 13,2 mg/l

chlorki 56 mg/l

mętność 0,55 NTU

barwa 5 mg/l

 

Czy ktoś może ocenić te parametry i napisać czy to dobra woda do zacierania czy lepsza będzie z biedrony Oaza 5L?

 

Napisz im, ze potrzebujesz: Ca, Na, Mg, Cl, SO4, HCO3 i pH ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.