Jump to content
takijiro

Wyeast 2042 - Danish Lager

Recommended Posts

2042 - Danish Lager

 

Rich, Dortmund-style with a crisp, dry finish. Soft profile accentuates hop characteristics.

 

Origin: Milwaukee, WI

Flocculation: Low

Attenuation: 73-77%

Temperature Range: 46-56F, 8-13C

Alcohol Tolerance: 9% ABV

 

Styles:

Classic American Pilsner

Dark American Lager

Dortmunder Export

Lite American Lager

Munich Helles

Premium American Lager

Standard American Lager

 

Bogaty, w stylu Dortmund z rześkim, wytrawnym końcem. Delikatny profil zwiększa charakter chmielu.

 

 

Pochodzenie: Milwaukee, WI

Flokulacja: niska

Odfermentowanie: 73%-77%

Zakres temperatur: 46-56 F, 8-13 C

Tolerancja na alkohol: 9%

 

Style:

Classic American Pilsner

Dark American Lager

Dortmunder Export

Lite American Lager

Munich Helles

Premium American Lager

Standard American Lager

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem dortmundera export na tych drożdżach i American Lagera, ten drugi dopiero zlany do kega, ogólnie jest dość goryczkowy i całkiem lagerowy w smaku, jak się nagazuje i dojrzeje za jakieś 2-3 tygodnie to mogę napisać o nim więcej. Natomiast dortmunder był wytrawny, z delikatną goryczką, ale dostałem w nim cholernego diacetylu, a później wyszły mi trochę winne aromaty. Drożdże te wydaje mi się też że dają troszeczkę estrów pomimo fermentacji w 11-12C, ogólnie nie są dla mnie za jakieś cudowne i prędko nie chciałbym do nich wracać ;)

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaje mi się, że infekcję zwalasz na drożdże :)

Używam ich od kilku lat i bardzo jestem zadowolony, faktycznie dają leciutkie estry i są dość wytrawne na finiszu. Dla mnie najlepsze jest to, że piwa mają fajny balans po mimo wytrawności.

Nigdy nie dały mi diacetylu.

Edited by leszcz007

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaje mi się, że infekcję zwalasz na drożdże :)

Używam ich od kilku lat i bardzo jestem zadowolony, faktycznie dają leciutkie estry i są dość wytrawne na finiszu. Dla mnie najlepsze jest to, że piwa mają fajny balans po mimo wytrawności.

Nigdy nie dały mi diacetylu.

 

Być może ale gdyby to była infekcja to by diacetyl nie zmalał raczej po czasie ;) Może jakoś zestresowałem drożdże cholera wie, ale masełko było co potwierdzi parę osób ;) Co do wina cofam to... Nalałem sobie tego piwa po tej wypowiedzi i nic takiego nie ma, zwalam winę na wąż i kran który od tygodnia stał z kegiem w wahającej się temperaturze i mogło dostać dziwnego smaku (choć wcześniej tak nie miałem). Z opisem by się ogólnie zgadzało, a co do nie wracania do tych drożdży to moje subiektywne odczucie, chwilowo nie są dla mnie priorytetem, a jeszcze kilka ciekawych szczepów jest do przetestowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmiel jest wyczuwalny, ale nie dominujący - zostaje lekka słodowość. Piwo jest zbalansowane. Nie wiem czy to wszystko wynik tylko z zastosowanego szczepu drożdży, bo ostatnio zastosowałem je w tym piwie, gdzie jest kombinacja różnych rzeczy. Użyłem też innych szczepów i jak na razie na nich mi najbardziej pasuje, chociaż przypuszczam, że pozostałem potrzebują po prostu jeszcze poleżeć.

Edited by leszcz007

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki, Twój opis zgadza się z moim wyobrażeniem profilu tych drożdży. Wyeast rekomenduje te drożdże do "słodowych" stylów i opis akcentowania chmielu rozumie, poprzez wydobycie chmielowości ze słodowych piw tak aby nie były płaskie-jednowymiarowe-mdłe.

 

Pewnie na przyszły rok te robaczki wskoczą u mnie na warsztat.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lekko odkopię. Czy to normalne że te drożdże w starterze dawały typowy zapach dolniakowy , siarkowodorowy,a teraz przy fermentacji dają jak górniaki, lekko słodkawo ,owocowo ( nie jestem dobrym sensorykiem ,nie umiem tego inaczej określić).?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...